România este principala sursă de fraude online care împiedică buna funcţionare a site-ului de licitaţii virtuale eBay din SUA, iar compania a trimis o echipă de experţi în ţară în vederea limitării fenomenului, în colaborare cu autorităţile locale, informează Los Angeles Times.
Pe de altă parte, bulgarii sunt specializaţi în furtul de proprietate intelectuală, iar ucrainenii sunt lideri în activităţile infracţionale implicând plăţile online intermediate de carduri de credit.
În ceea ce priveşte licitaţiile online, în special când este vorba despre tranzacţii de cumpărare importante, care pot genera câştiguri de până la 5.000 de dolari, cum ar fi achiziţiile auto, românii sunt lideri.
Poliţia română estimează că infracţiunile online s-au dezvoltat, construind o industrie de mai multe milioane de dolari, de o amploare similară celei de trafic de droguri sau trafic de fiinţe umane, potrivit Los Angeles Times.
Astfel, Albena Spasova, expert eBay în domeniul fraudelor online, a revenit în România, la Râmnicu Vâlcea, escortată de serviciile secrete americane, după mai multe călătorii în ţară pe parcursul ultimilor doi ani, în vederea analizării cazurilor de infracţiuni împreună cu poliţia locală.
Râmnicu Vâlcea, centru global de fraudă.
Râmnicu Vâlcea este un centru global de fraudă pe Internet şi în domeniul cardurilor de credit, notează The Times.
Centrul pentru Plângeri privind Fraudele pe Internet, înfiinţat în baza unui parteneriat între FBI şi Centrul Naţional Român pentru Crimă Organizată, plasează România pe locul cinci în topul ţărilor unde se înregistrează cele mai multe infracţiuni de acest tip.
Directorul FBI Robert Mueller a declarat, cu ocazia unei vizite la Bucureşti, în noiembrie 2006, că majoritatea fraudelor online realizate "pe unul dintre cele mai cunoscute site-uri de licitaţii virtuale din SUA, sunt asociate cu România sau cu români".
Sistemul eBay depinde de vânzători şi cumpărători care realizează tranzacţii bazate pe încredere reciprocă, implicând transferuri de bani şi bunuri. Utilizatorii eBay sunt însă ţintele zilnice ale activităţilor infracţionale, printre care şi operaţiunile de tip "phishing", prin care infractorii obţin acces la date confidenţiale. Aceste infracţiuni nu afectează în plan financiar compania, ci pe clienţii acesteia, care solicită eBay să rezolve problema.