Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 22 dec 2007 - Anul XII, nr. 308 (3676)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Începem anul fără scumpiri la gaze şi curent electric

Preţurile la energia electrică şi gazele naturale furnizate populaţiei vor fi menţinute la 1 ianuarie 2008, a anunţat, ieri, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

ANRE a precizat, într-un comunicat, că preţurile la gaze ar fi trebuit să urce semnificativ, dar o decizie va fi adoptată în luna ianuarie a anului 2008.

"În ceea ce priveşte gazele naturale, ANRE nu a luat decizia finală asupra unor eventuale modificări ale preţurilor la gazele naturale de la 1 ianuarie 2008. În urma analizelor efectuate de departamentul de specialitate al ANRE a rezultat că preţul gazelor naturale ar trebui să crească semnificativ", se spune în comunicat.

Surse din ANRE au declarat, săptămâna trecută, că preţul gazelor din import, care asigură aproape 40% din consumul intern anual al României, va creşte, la 1 ianurie 2008, cu 50 dolari/ 1.000 metri cubi, urmând să ajungă la 360-365 dolari/1.000 metri cubi. Această creştere ar fi determinat majorarea preţului la gaze cu 15%-16%.

Pe de altă parte, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat, în repetate rânduri, că preţul gazelor naturale nu va avea o creştere de două cifre, la 1 ianuarie 2008, iar majorarea medie a tarifelor plătite de populaţie pentru gaze şi electricitate va fi sub nivelul inflaţiei.

Totodată, amânarea creşterii preţurilor la gaze este explicată şi prin continuarea discuţiilor dintre ANRE şi companiile din sectorul gazelor naturale.

"ANRE a hotărât să continue discuţiile cu operatorii din sistem pentru a identifica şi implementa soluţii prin care impactul majorării preţului gazelor naturale din import şi al ajustării tarifelor de distribuţie să fie diminuat. Ca urmare a acestei hotărâri, preţul gazelor naturale rămâne deocamdată nemodificat pentru 1 ianuarie 2008, o decizie finală urmând a fi luată după finalizarea discuţiilor, cel mai probabil în cursul lunii ianuarie anul viitor", se arată în comunicat.

Estimări.

Distribuitorul de gaze E.ON Gaz România, deţinut de compania germană E.ON Ruhrgas, a estimat că preţul gazelor pentru populaţie ar trebui să urce cu 10% în luna ianuarie şi cu 30% pentru întregul an, ca urmare a avansului preţului gazelor din import.

Oficialii E.ON au afirmat că dacă preţul gazelor pentru consumatori nu va fi majorat, compania ar putea să reducă sau chiar să oprească livrările către unii consumatori.

Celălalt mare distribuitor de gaze, Distrigaz Sud, controlat de grupul Gaz de France, a apreciat că avansul preţurilor la gaze este necesar, întrucât România s-a angajat să alinieze în timp preţurile la valorile din Uniunea Europeană, conform unui calendar stabilit cu Comisia Europeană. Acest calendar nu a fost niciodată prezentat public de către autorităţi.

Potrivit ANRE, menţinerea tarifelor actuale la electricitate este posibilă prin intrarea în funcţiune, în luna septembrie, a celui de-al doilea reactor nuclear al centralei de la Cernavodă, care a suplimentat cantitatea de energie destinată populaţiei.

Centrala de la Cernavodă funcţionează cu două reactoare, care furnizează circa 18% din consumul de electricitate la nivel naţional.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Începem anul fără scumpiri la gaze şi curent electric.
 Vizualizări articol: 462 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Începem anul fără scumpiri la gaze şi curent electric0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Şalău pane cu cartofi şi conopidă 4 porţii – 50 minute  700g file de şalău 4 cartofi mari 1 conopidă potrivită 150ml ulei 2 ouă 3 linguri făină un vârf de cuţit şofran 2 cepe 1 leg. pătrunjel ± sare, piper ... Citeşte