Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 nov 2007 - Anul XII, nr. 268 (3641)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

UE

România nu pierde fondurile structurale pentru 2007 dacă nu le foloseşte

România nu va pierde fondurile structurale şi de coeziune alocate pentru 2007, în valoare de 1,28 miliarde de euro, dacă nu le cheltuieşte în acest an, termenul limită de utilizare a acestei finanţări fiind 2010, a declarat, sâmbătă, Ştefan Ciobanu, director în Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF).

„Afirmaţia că România are un grad de absorbţie zero în 2007 nu este întemeiată, întrucât banii alocaţi de Comisia Europeană (CE) pentru acest an pot fi utilizaţi până la sfârşitul anului 2010. Mai mult, Comisia a acordat României în luna august un avans de 343 milioane de euro pentru cele cinci programe operaţionale sectoriale (POS) aprobate deja”, a spus, sâmbătă, Ştefan Ciobanu, director în Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale din Ministerul Economiei şi Finanţelor, la un seminar pe tema Fondurilor structurale şi de coeziune.

El a arătat că la aceste fonduri structurale deja transferate, CE va mai adăuga 73 milioane de euro după ce va aproba şi celelalte două POS-uri, astfel încât absorbţia va fi de 416 milioane de euro în 2007.

La începutul lunii iulie, România a obţinut aprobarea Comisiei Europene pentru cinci din cele şapte programe operaţionale. Comisia şi-a dat acordul pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, Programul Operaţional Regional, Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, Programul Operaţional Sectorial Transport şi Programul Operaţional Sectorial Mediu.

Ultimele două programe, POS Munca şi Programul pentru Dezvoltarea Capacităţii Administrative, ar trebui aprobate de CE până la sfârşitul lunii noiembrie.

Aceste şapte programe cumulează alocări de fonduri de la Uniunea Europeană de aproape 16 miliarde de euro, din cele 19,3 miliarde de euro cât reprezintă fondurile totale pe care România le va putea atrage din fondurile structurale şi de coeziune.

Potrivit lui Ciobanu, la fel ca şi în 2007, România va primi câte un avans la începutul anilor 2008 şi 2009, în cuantum de 600 milioane de euro, respectiv 500 milioane de euro.

„În 2010, la scadenţa perioadei de utilizare a fondurilor alocate pentru 2007, România va avea deja atrase circa 1,5 miliarde de euro, aşadar nu pierdem nici un ban din cei care ne sunt destinaţi”, a spus Ciobanu.

Rata medie de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune înregistrată de statele care au aderat la UE în 2004 a fost, în primii doi ani, de circa 24%, potrivit directorului general al Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional de Dezvoltare a Capacităţii Administrative, Zsult Bogos.

România va beneficia anul viitor de fonduri structurale şi de coeziune în valoare de 1,85 miliarde de euro, care pot fi utilizate până în 2011, şi va ajunge la fonduri de 3,77 miliarde  de euro în 2013, bani ce trebuie cheltuiţi până în decembrie 2015.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România nu pierde fondurile structurale pentru 2007 dacă nu le foloseşte.
 Vizualizări articol: 375 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
România nu pierde fondurile structurale pentru 2007 dacă nu le foloseşte0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei