Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 1 nov 2007 - Anul XII, nr. 257 (3632)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

De la 15 noiembrie

„Campania” pentru protejarea alimentelor româneşti în UE

Grupurile de producători pot depune la Ministerul Agriculturii, începând cu 15 noiembrie, documentaţia pentru protejarea la nivel naţional şi european a denumirii de origine şi indicaţiei geografice a unui aliment sau produs agricol.

Documentaţia va cuprinde informaţii precum caracteristicile produsului (miros, gust, dimensiune, aspect), modul de obţinere şi indicaţii de ambalare şi etichetare.

După avizul ministerului, documentaţia este transmisă Comisiei Europene, care va lua o decizie în maxim 12 luni de la primirea solicitării, până atunci produsele fiind protejate doar la nivel naţional.

Obţinerea protecţiei pentru o denumire de origine înseamnă că produsul nu poate fi obţinut decât în acea arie geografică delimitată, în conformitate cu indicaţiile stabilite, în timp ce protecţia indicaţiei geografice permite producţia şi în alte regiuni, tot cu respectarea indicaţiilor.

Procedurile de obţinere a acestei protecţii sunt cuprinse într-un ordin al ministrului Agriculturii, Dacian Cioloş, care urmează să fie publicat în Monitorul Oficial şi care va intra în vigoare pe 15 noiembrie, dată de la care pot fi transmise documentaţiile, a declarat Tudorel Baltă, director în Ministerul Agriculturii.

În ordin este stabilit şi logo-ul naţional, care va fi înscris pe produsele (sau ambalaje) cu indicaţii geografice sau denumiri de origine protejate naţional. Logo-ul reprezintă un dreptunghi colorat în mov, albastru, roşu şi portocaliu, concentric unui cerc mov zimţat pe exterior, care seamănă cu un soare.

În ceea ce priveşte lista documentelor ce trebuie depuse, aceasta include un caiet de sarcini, în care sunt specificate detalii precum numele produsului, materiile prime din care este obţinut, principalele caracteristici fizice, chimice, microbiologice sau organoleptice, delimitarea ariei geografice, dar şi dovada că produsul este originar din aria geografică delimitată, potrivit regulamentului european din domeniu.

 

60 de zile pentru contestaţii

 

Totodată, în caietul de sarcini sunt înscrise metoda de obţinere a produsului şi legătura între calitatea sau caracteristicile produsului şi mediul geografic.

Documentaţia stabilită în regulamentul european este însoţită de o serie de alte acte, potrivit ordinului.

Astfel, grupul de producători trebuie să furnizeze Ministerului Agriculturii numărul clienţilor (actuali si potenţiali) pe fiecare segment al filierei produsului (producţie, distribuţie, comercializare), producţia actuală şi estimată pentru următorii cinci ani, situaţia economică şi situaţia estimată pe cinci ani, hartă color de dimensiune adecvată care să permită delimitarea precisa a zonei de producţie sau graniţele stabilite.

Cererile de înregistrare pot fi depuse de grupuri de producători (orice asociere, indiferent de forma sau componenţa sa juridică, de producători sau operatori - n.r.), care trebuie să facă dovada că reprezintă producătorii din zona geografică respectivă.

Dacă producătorii au trimis toate documentele solicitate, dosarul este postat pe site-ul Ministerul Agriculturii, unde va sta 60 de zile, această perioadă fiind "de opoziţie", adică intervalul în care alţi producătorii pot contesta cererea.

Orice persoană fizică sau juridică, stabilită în România, îşi poate declara opoziţia, trebuind să demonstreze că cererea nu respectă legislaţia din domeniu sau înregistrarea ar prejudicia existenţa unei denumiri omonime (integral sau parţial) sau a unei mărci de fabrică sau de comerţ, sau ar prejudicia existenţa unor produse aflate legal pe piaţă de cel puţin cinci ani.

După avizarea documentaţiei de către statul membru, o serie de documente privind produsul respectiv sunt transmise Comisiei Europene, care trebuie să ia o decizie în maxim 12 luni.

 

Exemplu de „Aşa da!”

 

Un exemplu de cerere aprobată este cea a grupului "Rosa Maria Intriago Cuesta y otros" din Asturias (Spania).

Produsul pentru care a fost solicitată protecţia este brânza "Gamonedo". În caietul de sarcini produsul este descris ca fiind "o brânză grasă, matură, cu crustă naturală, preparată din lapte crud de vacă, oaie şi capră sau dintr-un amestec din două sau trei dintre aceste tipuri de lapte, uşor afumată şi prezintă, de jur împrejur, uşoare inflorescenţe verzi-albăstrui de Penicillium".

Caracteristicile produsului sunt foarte precis indicate: "forma cilindrică cu feţe foarte plane, înălţime între 6 şi 15 cm, diametrul între 10 şi 30 cm, greutatea între 0,5 şi 7 kg, crusta este naturală subţire, formată pe parcursul fazei de afumare, de culoare galben-brună cu tonalităţi roşii verzi şi albastre"

La capitolul legătura istorică, grupul arată că "brânza din Gamonedo este legată de conservarea vechilor tradiţii de exploatare integrală a cirezilor din zonă. Conform unui manuscris din 1641 al regelui Felipe IV cu privire la exploatarea păşunilor, producerea acesteia a început în secolul XVII, servind ca aliment pentru «săracii municipalităţii»".
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Campania” pentru protejarea alimentelor româneşti în UE.
 Vizualizări articol: 374 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Campania” pentru protejarea alimentelor româneşti în UE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei