Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 oct 2007 - Anul XII, nr. 250 (3625)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Efecte benefice

Jumătate din banii „stranierilor” ajung la ţară

"

Cetăţenii din statele europene emergente care lucrează în străinătate au trimis în 2006 în ţările de provenienţă peste 50 miliarde dolari, printre principalii destinatari numărându-se, alături de Federaţia Rusă, şi România, unde peste 50% din fondurile primite au fost orientate către zona rurală.

Nu numai în România, ci şi în Albania şi Republica Moldova ponderea sumelor trimise din străinătate către regiunile rurale este la fel de mare, potrivit unui studiu realizat de Fondul Internaţional pentru Dezvoltare Agricolă, din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite, în colaborare cu Banca Inter-Americană pentru Dezvoltare, intitulat "Sending money home: Worldwide remittance flows to developing countries".

 

Au trimis acasă 4,7 miliarde de dolari

 

Potrivit datelor Fondului Internaţional pentru Dezvoltare Agricolă, sumele trimise în ţară de cetăţenii români care lucrează în străinătate au cumulat 4,7 miliarde de dolari anul trecut, având o pondere de 3,9% în Produsul Intern Brut.

La nivel mondial, 25 de milioane din numărul total de emigranţi provin din statele europene în curs de dezvoltare. În medie, numai 10% dintre aceştia emigrează pentru a trăi şi a munci în străinătate. Una dintre destinaţiile alese este Ucraina, una dintre cele mai populate ţări din Europa, dar şi Italia, Marea Britanie şi SUA, arată studiul.

Federaţia Rusă este un mare exportator de emigranţi în Europa, acoperind 48% din numărul total de emigranţi din regiune. În acelaşi timp însă, Rusia este şi principala destinaţie pentru emigranţii din ţările care fac parte din Comunitatea Statelor Independente.

 

România, în top

 

Între principalii destinatari ai fondurilor provenite de la persoanele care lucrează în străinătate se mai numără, alături de Federaţia Rusă şi România, şi Moldova, Polonia şi Ucraina, unde aceste sume au o pondere de aproape 20% în venitul pe cap de locuitor. La nivelul Europei, sumele transferate din străinătate reprezintă 11% din venitul pe cap de locuitor, 2% din PIB şi 3% din valoarea exporturilor. În acest timp, sumele expediate exclusiv către în 2006 Moldova reprezintă peste 30% din PIB.

Cu toate că sumele orientate către regiunile rurale au o pondere mai mică decât în alte regiuni ale lumii, raportul între fondurile provenite din străinătate pe cap de locuitor şi veniturile pe cap de locuitor în statele est-europene se plasează la 60% în comunităţile unde peste 35% din populaţie trăieşte în mediul rural.

Piaţa transferurilor monetare este destul de competitivă în ceea ce priveşte transferurile către Moldova, Polonia, România sau Federaţia Rusă. Cu toate acestea, în majoritatea ţărilor unde lucrează emigranţii din Europa de Vest, concurenţa între operatorii de transferuri monetare este abia la început, astfel că nu există mulţi furnizori ai acestor servicii.

 

Obstacole la trimiterea banilor

 

În plus, unii emigranţi europeni care trimit bani în ţările de provenienţă din statele vest-europene se confruntă cu obstacole, întrucât numai băncile efectuează transferuri monetare, potrivit studiului.

Trimiterea de fonduri din Italia şi Marea Britanie către Polonia, Moldova şi România este un proces mai competitiv şi mai eficient din punctul de vedere al costurilor decât în cazul transferurilor din Elveţia către Serbia.

La nivel mondial, cei peste 150 de milioane de cetăţeni din statele în curs de dezvoltare care lucrează în străinătate au trimis anul trecut în ţările de provenienţă, în curs de dezvoltare, peste 300 de miliarde de dolari, depăşind suma de 104 miliarde de dolari, furnizată sub formă de ajutor extern acestor state.

 

Efect semnificativ asupra economiei

 

De asemenea, această sumă depăşeşte valoarea investiţiilor străine directe în statele emergente, care s-a plasat, anul trecut, la 167 miliarde de dolari.

Sumele provenite de la persoanele care lucrează în străinătate au reprezentat, de-a lungul timpului, un sprijin financiar esenţial pentru ţările-destinatar. Adesea însă nu a existat o evidenţă completă a acestor fonduri. Pe măsură ce fenomenul migraţiei se intensifică, creşterea corespunzătoare a sumelor din străinătate devine o problemă care primeşte atenţie sporită.

Importanţa acestor sume pentru atenuarea sărăciei este evidentă, iar efectul asupra creşterii economice şi a investiţiilor este, de asemenea, semnificativ.

"
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Jumătate din banii „stranierilor” ajung la ţară.
 Vizualizări articol: 300 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jumătate din banii „stranierilor” ajung la ţară0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei