Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 oct 2007 - Anul XII, nr. 247 (3622)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Riscuri

Pierdem fonduri SAPARD de zeci de milioane euro

"

România ar putea pierde în acest an fonduri de 20 milioane euro primite prin programul SAPARD, printre motive figurând rezilierea contractelor de către unii beneficiari, a declarat ieri, directorul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), Laszlo Klarik.

"Estimez că vom pierde anul acesta fonduri în valoare de circa 20 de milioane euro, unul din motive fiind rezilierea contractelor în cazul în care beneficiarii se răzgândesc. Banii sunt pierduţi deoarece programul SAPARD a fost încheiat, iar fondurile nu mai pot fi realocate", a spus Klarik.

Din anul 2000 şi până în prezent, autorităţile au alocat, prin programul SAPARD, fonduri în valoare de aproape un miliard de euro. În cursul acestui an au fost acordate finanţări de peste 250 de milioane de euro, iar până la finele anului ar trebui să fie plătite alte 120 de milioane de euro, în cazul în care nu vor fi reziliate unele contracte.

"Media lunară pe ultimele trei luni a fost de 40 milioane de euro în cazul efectuării plăţilor, iar ritmul acestora va creşte până la finele anului", a adăugat Klarik.

Pentru 2008, APDRP are de efectuat plăţi în valoare de aproximativ 450 milioane de euro, existând riscul ca 4% din fonduri să fie pierdute.

Fostul director general al agenţiei SAPARD, Gheorghiţă Corbu, a declarat, ieri, la Suceava, că România riscă să piardă fonduri de 80-100 de milioane euro prin programul SAPARD, sumă apropiată de cea pe care o va pierde şi în cazul în care Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) nu va fi funcţională.

"După estimările mele, se pierd anul acesta aproape o sută de milioane de euro", a spus fostul director general al SAPARD.

România are la dispoziţie o lună pentru a corecta deficienţele din sistemul de plăţi din agricultură, riscând, în caz contrar, să se confrunte cu reducerea cu 25% a fondurilor europene pentru subvenţionarea acestui sector de activitate, a avertizat, în 10 octombrie, Comisia Europeană.

APDRP este responsabilă de derularea fondurilor europene prin programul SAPARD şi se va ocupa şi de fondurile care vor ajunge la agricultori prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, provenind din Fondul European de Dezvoltare Rurală (FEADR).

Programul SAPARD se derulează pe principiul "n+2", astfel că banii alocaţi în 2006 trebuie cheltuiţi până în 2008. Beneficiarii ale căror proiecte au fost acceptate pentru finanţare realizează investiţia din fonduri proprii, urmând ca ulterior cheltuielile să le fie rambursate din fonduri UE, pe măsură de proiectul este derulat.

Începând cu decembrie 2006, pentru programul SAPARD nu au mai fost primite cereri de finanţare ca urmare a epuizării fondurilor alocate României în perioada 2000-2006. Până în prezent, APDRP a aprobat 4.765 de proiecte, în valoare de 1,51 miliarde de euro.

"
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pierdem fonduri SAPARD de zeci de milioane euro.
 Vizualizări articol: 360 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pierdem fonduri SAPARD de zeci de milioane euro0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei