Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 oct 2007 - Anul XII, nr. 246 (3621)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Decizie

Ministrul Muncii începe acţiunile pentru stabilirea unui singur salariu minim

"

Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse (MMFES) va cere Guvernului "ruperea" prestaţiilor sociale de venitul minim garantat şi are în vedere stabilirea unui singur salariu minim, a declarat, ieri, după întâlnirea cu sindicatele şi patronatele, ministrul Muncii, Paul Păcuraru.

Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a declarat, la finalul întâlnirii, că în cadrul discuţiilor a fost analizată posibilitatea stabilirii unui singur salariu minim.

Păcuraru a apreciat că, în mod natural, cele două părţi se situează pe poziţii diferite, pentru că patronatele au în vedere productivitatea muncii, profitul şi indicatorii de eficienţă economică, în timp ce sindicatele au în vedere drepturile salariale şi protejarea salariaţilor.

Paul Păcuraru a mai spus că nici sindicatele şi nici patronatele nu au formulat un nivel precis la care ar dori să aducă salariul minim.

În opinia ministrului Muncii, prin majorarea salariului minim există riscul să confruntării cu o serie de probleme, motiv pentru care se impune o analiză atentă pe trei paliere de referinţă. Primul palier este cel care se referă la salariile bugetarilor, care sunt peste salariul minim stabilit prin HG.

"Aici nu cred că avem foarte mari efecte, pentru că nu cred că există structuri bugetare care să aibă salariile la nivelul salariului minim", a precizat ministrul Păcuraru.

A doua influenţă pe care ar putea să o producă, în opinia ministrului, majorarea salariului minim este cea referitoare la salariul mediu. Păcuraru a spus că este evident că orice majorare a salariului minim se duce "în cascadă", ca efect, în tot sistemul de salarizare şi riscă să împingă şi salariul mediu, precum şi alte prestaţii la un nivel foarte ridicat.

Cel de-al treilea palier despre care a vorbit ministrul este cel al influenţei pe celelalte prestaţii, precizând că există o discuţie vizând faptul că zece alte prestaţii sociale (venitul minim garantat, şomajul şi o serie întreagă de alţi indicatori sociali) sunt dependente de nivelul salariului minim.

"Asta înseamnă că dacă vrei să creşti substanţial salariul minim, automat va trebui să creşti şi celelalte prestaţii", a explicat ministrul.

Totodată, Păcuraru a afirmat că deşi Guvernul este primul care ar dori ca salariile bugetarilor şi salariul minim să fie mai ridicate pentru îmbunătăţirea nivelului de trai al tuturor categoriilor de salariaţi, ar trebui ca aceste probleme să fie tratate atent pentru a nu reaprinde inflaţia şi pentru ca macro-stabilitatea să fie păstrată.

"
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministrul Muncii începe acţiunile pentru stabilirea unui singur salariu minim.
 Vizualizări articol: 368 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ministrul Muncii începe acţiunile pentru stabilirea unui singur salariu minim0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei