Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 oct 2007 - Anul XII, nr. 245 (3620)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La 1 ianuarie 2008

Energia electrică plătită de populaţie s-ar putea scumpi

"

Preţul energiei furnizate populaţiei ar putea creşte de la 1 ianuarie 2008, dacă evaluarea periodică a costurilor de producţie, transport şi distribuţie va justifica majorarea tarifelor, a declarat, ieri, vicepreşedintele ANRE Nicolae Opriş.

"O nouă ajustare a preţului plătit de populaţie la energia electrică va avea loc la 1 ianuarie 2008, dar încă nu ştim dacă va fi în urcare sau în scădere", a spus Opriş.

Tarifele la energia electrică furnizată consumatorilor captivi, categorie care include populaţia şi micii consumatori industriali, sunt evaluate de regulă de două ori pe an, de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). ANRE poate însă efectua astfel de evaluări de mai multe ori pe an, dacă producătorii de energie solicită creşteri ale preţurilor sau dacă intervin situaţii neprevăzute (cum ar fi seceta şi reducerea cantităţilor de energie de pe piaţă, oprirea unor producători, creşterea preţurilor combustibililor utilizaţi în producerea de energie).

Opriş a precizat că în varianta creşterii tarifelor, în etape, majorarea aferentă întregului an 2008 nu va depăşi inflaţia estimată de Comisia Naţională de Prognoză la 3,8%.

"Suntem optimişti în privinţa preţului la electricitate, care nu va depăşi limita inflaţiei", a spus Opriş.

Evaluare pe puncte

Unul din elementele pe care ANRE le va include în evaluarea preţului energiei este intrarea în funcţiune, în luna septembrie, a Unităţii 2 de la centrala nucleară de la Cernavodă, unul dintre cei mai ieftini producători de energie.

Seceta din vara acestui an a creat îngrijorări cu privire la creşterea preţurilor, în condiţiile în care Hidroelectrica, care are cele mai mici costuri de producţie şi care asigură circa o treime din consum, a fost nevoit să reducă producţia de energie.

Un alt factor pe care ANRE îl va lua în considerare în analiza privind evoluţia preţului la electricitate pentru anul viitor este preţul gazelor naturale şi al cărbunelui, combustibilii utilizaţi în producerea a circa 56% din energia la nivel naţional.

"Vom vedea care va fi raportul cărbune-gaz pentru anul viitor. S-au făcut pentru 2008 estimări de creştere a gazului de 10% pentru tot anul", a spus Opriş.

Totodată, un avans al tarifelor ar putea fi cauzat de preţurile activităţilor de distribuţie şi transport a electricităţii, precum şi ale energiei în cogenerare (producere simultană de electricitate şi căldură), care se regăsesc în preţul total al energiei plătit de consumatori.

Ultima scumpire, la 1 aprilie

"Sunt şi factori care pot duce la creşterea preţului, cum ar fi activitatea de reţele, transport şi distribuţie, precum şi partea de cogenerare, pe care o preluăm în sistem doar pentru că produce

căldură şi nu fiindcă ar fi o energie competitivă", a afirmat Opriş.

Cea mai recentă majorare a tarifelor la energia electrică a avut loc la 1 aprilie, când preţurile au crescut cu aproximativ 4%. La sfârşitul lunii iunie, ANRE a anunţat că atât preţurile plătite de populaţie pentru gazele naturale şi pentru energia electrică vor fi menţinute, în trimestrul al treilea, însă ar putea fi majorate până la sfârşitul anului.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, preţurile energiei electrice au urcat, în primul semestru, pentru toate categoriile de utilizatori, ajungând în cazul consumatorilor casnici la 0,1917 lei/kWh, pentru un apartament de două camere, faţă de 0,1825 lei la începutul anului.

"
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Energia electrică plătită de populaţie s-ar putea scumpi.
 Vizualizări articol: 494 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Energia electrică plătită de populaţie s-ar putea scumpi5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei