Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 ian 2008 - Anul XIII, nr. 14 (3695)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În 2007

Sucevenii s-au împrumutat mai mult de la bănci

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Volumul creditelor populaţiei la băncile din Suceava a crescut în cursul anului 2007, comparativ cu 2006. Cel puţin aşa reiese dintr-o statistică întocmită de sucursala din Suceava a Băncii Naţionale a României, potrivit căreia, în primele 11 luni ale anului 2007, valoarea totală a creditelor acordate de băncile sucevene a fost de 2,5217 miliarde de lei (25.217 miliarde de lei vechi), echivalentul a 680,7 milioane de euro, la cursul actual leu/euro.

Demn de remarcat este faptul că această sumă este cu puţin mai mare decât cea înregistrată la sfârşitul lunii noiembrie 2006, când volumul creditelor contractate de firmele şi persoanele fizice din judeţul Suceava a fost de 2,248 miliarde de lei.

Directorul BNR Suceava, Elena Sireteanu, ne-a declarat că suma aferentă întregului an 2007 privind creditele acordate de bănci va fi mult mai mare, în condiţiile în care datele statistice nu includ şi sumele împrumutate în cursul lunii decembrie.

 

Creditele în lei le-au depăşit pe cele în valută

Potrivit situaţiei prezentate de BNR Suceava, cele mai căutate credite au fost cele în lei. Astfel, în anul 2007, creditele în lei acordate de bănci au avut o valoare de 1,583 miliarde de lei, în timp ce pentru cele în valută valoarea este de 938,39 milioane de lei.

Directorul BNR Suceava, Elena Sireteanu, ne-a declarat că şi în cursul anului 2007 populaţia a apelat în special la creditele pentru consum, atât în lei, cât şi în valută. Astfel, în primele 11 luni ale anului trecut, creditele de consum în lei au atins cifra de 635,2 milioane de lei, la care se adaugă şi cele în valută, de 376,5 milioane de lei.

„Contractarea unor astfel de împrumuturi poate fi justificată şi prin apariţia unor produse bancare noi, care au facilitat accesul populaţiei la credite. Apoi, veniturile populaţiei sunt mai mari decât în anii precedenţi. Şi, nu în ultimul rând, în anul 2007 a crescut volumul creditelor de consum şi pentru că populaţia a început să apeleze la împrumuturi pentru satisfacerea unor nevoi şi dorinţe personale”, a spus Sireteanu.

Pe de altă parte, trebuie spus că din totalul creditelor acordate anul trecut în judeţul Suceava, în lei şi valută, cele mai multe au fost contractate de agenţii economici. Astfel, băncile au împrumutat firmele sucevene cu 1,33 miliarde de lei, în timp ce populaţia a contractat credite de 1,18 miliarde de lei.

 

Creditele în valută, preferate pentru locuinţe

O creştere semnificativă faţă de anul 2006 s-a înregistrat la creditele contractate de populaţie pentru achiziţionarea de locuinţe.

Datele oferite de BNR Suceava arată că la acest capitol sumele împrumutate de populaţie sunt aproape duble faţă de anul precedent.

Astfel, în primele 11 luni ale anului 2007 creditele pentru locuinţe au fost în valoare de 143,7 milioane de lei, în timp ce în aceeaşi perioadă a anului 2006, suma a fost de 86,4 milioane de lei.

Directorul BNR Suceava ne-a declarat că, în 2007, sucevenii au preferat, când au împrumutat bani pentru a-şi cumpăra case, creditele în valută, suma împrumutată fiind echivalentul a 126,27 milioane de lei. Asta în condiţiile în care împrumuturile acordate în moneda naţională au fost de doar 17,46 milioane de lei. Elena Sireteanu a precizat că această situaţie poate fi explicată prin faptul că în cursul anului trecut, băncile au acordat dobânzi atractive pentru creditele în valută.

 

Au crescut şi economiile din conturile bancare

Datele statistice ale BNR Suceava arată că în 2007, atât persoanele fizice, cât şi agenţii economici au economisit mai mulţi bani în conturile bancare. Astfel, dacă în cursul anului 2006 depozitele şi disponibilităţile din conturi erau de aproximativ 940 milioane de lei, în 2007 această sumă a crescut la peste 1,2 miliarde de lei.

Demn de remarcat este faptul că în ceea ce priveşte depozitele în valută, populaţia a depus la bănci mai mulţi bani decât agenţii economici.

În comparaţie cu firmele, care au depozite în valută de 32,49 milioane de lei, populaţia are în conturi nu mai puţin de 308,12 milioane de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii s-au împrumutat mai mult de la bănci.
 Vizualizări articol: 879 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sucevenii s-au împrumutat mai mult de la bănci0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tartă cu pere, mere şi nuci 200g făină120g unt30g zahăr tos20g zahăr praf5-6 pere2 mere150g nuci100g gem de caise2 linguri coniac1 lămâieun vârf de cuţit sareunt şi făină pentru uns şi tapetat tava Amestecaţi făina cu 100g unt, cu puţină... Citeşte