Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 dec 2022 - Anul XXVII, nr. 304 (8221)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

ECOLOGIA IUBIRII ȘI... VICEVERSA

Ora popească, aproximativ exactă, la Gura Humorului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

E-he-heeei, dragii mei, d’apoi să știți că eu am prins vremea când Gura Humorului era pe un singur meridian: pe cel al credinței… Sau, oricum, cam pe-acolo… Drept care ora exactă suna în turlele de biserici odată cu rostirea de la radio: ”Dăm ora exactă… La cincilea semnal va fi ora X… Bip-bip-bip-bip-bip! A fost ora X”… Și chiar era.

Adevărul e că pe atunci nemții și evreii din urbe – închegând niște bune comunități – simțeau la fel ora exactă, firește nu chiar toți… După cum românii nu prea aveau nimic cu ora exactă, firește,…  iar nu chiar toți. Dar cu toții se aveau bine, grație ”meridianului” pomenit…

De altfel – zice-se în folclorul urban bucovinean că – atunci când un eveniment oficial unic privea toate cele trei comunități locale, anunțul suna cam așa: ”Pentru nemți și evrei, la ora 17, pentru români la ora 16, va avea loc etc…”. Și treaba mergea strună… Dar asta e istorie de acum.

Ei bine, de când democrația și-a băgat coada în credință, ca o dovadă a bunei înțelegeri interconfesionale, localitatea s-a lăbărțat pe câteva meridiane și, dacă radioul local ar da ora exactă la Gura Humorului, anunțul ar suna așa:

”Dăm ora aproximativ exactă: ora popească!… La început va suna clopotul bisericii romano-catolice… De îndată ce se va opri, la nesfârșit, va da glas teribil cel din turla ”catedralei” ortodoxe… Imediat ce sunetul acestuia se va stinge, din turla bisericii romano-catolice va începe – cu difuzoarele la maximum - o lungă melodie chinuită și monotonă, scoasă dintr-un pseudoclopot electronic, sec de te seacă… Ora aproximativ exactă durând la Gura Humorului 7 minute pe ceasurile dumneavoastră…”

Ar urma, faptic, tărășenia sonoră descrisă, vreme în care crapă tencuiala de pe casele vecine – ceea ce determinase locatarii să-și doteze degeaba apartamentele cu termopane duble, triple - și,… în sfârșit, anunțul la radioul local: ”A fost ora popească, aproximativ exactă!”

Dincolo de acest vag exercițiu de imaginație, realitatea sonoră din centrul târgului este… reală și zeci și zeci de familii din perimetrul bisericilor concurente sunt terorizate de concursul popesc.

Nu contează confortul fonic al credincioșilor, nu contează că, lipită de biserica romano-catolică, se află o școală ai cărei elevi și dascăli sunt deranjați de duelul vanităților popești. Nu contează nici faptul că difuzoarele, aninate asemenea unor cercei în exteriorul ”catedralei”, și clopotele acesteia nevrozează primul ”eșalon” de blocuri din preajmă, devenit ”tampon fonic”… Ce să mai zic de bunăstarea bolnavilor din spitalul situat la nici 80 de metri de limbile de bronz?…

Pare-se că pentru sfințiile în sutană concursul între dumnezeii muritori ce se simt e mai importat… Iar ”păgubiții” tac fiindcă aici, în Bucovina, ”nu-i bine să te pui rău cu popii”…

Drept care – precum și în alte situații cunoscute – destui oameni mă contactează:  ”Dumneavoastră scrieți… Scrieți și la ziare… Trebuie făcut ceva cu clopotele astea!”

Până una alta, am scris aici, la gazetă… În urbe au pornit și niște petiții dedicate primăriei, cu strângere de semnături și mai vedea-vom…

Cer iertare humorenilor și, în general, sucevenilor care, nelocuind în zona afectată, ar putea crede că aceste rânduri sunt rodul unui capriciu personal sau – și mai rău – rodul lipsei de credință. Nicidecum! …

Vom vedea…

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ora popească, aproximativ exactă, la Gura Humorului.
 Vizualizări articol: 1122 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ora popească, aproximativ exactă, la Gura Humorului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei