Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 oct 2018 - Anul XXIII, nr. 230 (6940)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Florin HAIDAMAC

Florin HAIDAMAC


Tastez, deci exist

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Lumea în care trăim începe să se scindeze în mod evident chiar şi pentru orbi, aşa cum a fost de la începutul Creaţiei, în favorizaţi ai sorţii şi opincari. Gulerele albe şi plebea. Stăpânii şi sclavii. Umflaţii şi malnutriţii. Nimic nou sub soare. Doar sub o altă spoială. Fiecare eră îşi inventează propriile cuvinte şi utopii pentru a masca aceleaşi diferenţe între unii şi alţii.

Am râs de m-am prăpădit când am auzit de afacerea Dieselgate. Eram sigur că oamenii sunt la fel peste tot. Că doar nu credeţi că nemţii sunt altfel. Fac şi ei mânăreli. Și încă din cele mai serioase. Bucuria lor că au unde vinde în continuare, că doar toată Europa de Est e împânzită de tigăi din Germania.

Acum s-au gândit ei să interzică motoarele pe motorină. Că nu mai pot toţi europenii ăştia de grija mediului. Brusc şi-au dat seama de poluare. Au apărut studii care demonstrează cumva legătura dintre poluare şi gradul de inteligenţă din ce în ce mai redus la marea majoritate a speciei umane. Cică poluarea tâmpeşte. Viaţa vegetală, îmbuibarea cu mâncare şi alcool, nu. Efortul intelectual absent, lipsa antrenamentului mental, nu. Mereu e altcineva de vină pentru faptul că suntem din ce în ce mai proşti. Nu citim. Nu învăţăm. Nu avem vreo străbatere intelectuală. Doar dăm click-uri şi ne complacem în superficialitate şi ignoranţă. Tastez, deci exist. Dar, nu-i aşa?, avem inteligenţă emoţională. Că, deh, emoţii are orice fiinţă vie. Cu abilităţile cognitive e mai greu.

Totul se rezumă la a găsi nişte proşti mai mari ca noi. Și nici măcar nu trebuie să căutăm mult. Toate hârburile astea interzise în Germania cât de curând vor lua drumul Europei de Est. România, Bulgaria şi alte ţări cu viteza a doua în UE. Bucuria noastră. Îi doare-n cur pe nemţi de poluarea din părţile astea. Important e ca Hans Gűnter să se poată desfigura cu mâncare şi băutură în aer curat. Ce vor face proştii? Îşi vor bloca drumurile inexistente şi vor plăti bani grei pentru asta.

Normal, conducătorii noştri competenţi nu vor avea sânge în trompă să refuze tigăile lor. Toată poluarea din vest se va transfera în est. Partea bună e că nu ne poate prosti mai tare. Am atins nivelul maxim. Nivelul la care nu mai contează, nici dacă am trăi în atmosfera toxică de pe Venus.

Mereu m-am întrebat pentru ce dracu plătim taxa de mediu. Sincer, pentru ce naiba sunt banii ăştia? Cumpărăm ozon? Avem vreo tehnologie care să purifice aerul? Eu nu am auzit. Dacă mă înşel, îmi cer iertare. Bani daţi pentru alte autostrăzi pe hârtie. Pentru referendumuri inutile. Bani pentru mişmaşuri şi pomeni electorale. Nimic pentru mediu. Dar plătiţi, că altfel vă ia mama lui proces verbal!

Contează toate astea? Sunt sigur că nu. Mai dăm un click. Mai plătim o taxă. Mai înjurăm pe net. Mai construim o Românie frumoasă tot acolo. Măcar de am fi capabili să luăm banii europeni şi să facem cu ei ceva util pentru noi toţi. Dar nu, nici măcar de asta nu suntem capabili. Sau poate că banii ăştia nu se pot evapora pe proiecte fără justificare aşa cum suntem noi învăţaţi. Pe cumetrii şi înţelegeri între anumiţi decidenţi şi executanţi. E rea-voinţă şi dezinteres. Că altfel nu-mi explic de ce comisarul nostru european ne ceartă.

Nu avem nevoie de absolut nimic. Nu avem nevoie de spitale, de şcoli, de drumuri. Avem nevoie de internet, că doar acolo trăim. De pe net direct în viaţa de apoi. Vă mai miraţi că ni se dă ce vrem? Va fi proiect naţional prin care se va introduce wi-fi în toate şcolile. Că, deh, wc-urile din fundul curţii nu se văd. Nici frigul. Nici tavanele care cad. Nici canalizarea absentă. De ce nu se introduce apa caldă în toate şcolile? Probabil pentru că face scurtcircuit netul, nu? La cum ne comportăm şi la cum nu gândim, ce ne mai poate face poluarea? Ne-am făcut destule singuri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tastez, deci exist.
 Vizualizări articol: 7602 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.25/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 8 voturi
Tastez, deci exist3.358

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei