Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 iul 2012 - Anul XVII, nr. 166 (5071)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Lucrări diverse de artă plastică românească, expuse la Londra la Olimpiada Culturală

Mai multe lucrări de artă plastică românească, de la mobilier urban şi sculpturi din fân la un puzzle gigantic, vor fi amplasate în Londra, în cadrul Olimpiadei Culturale, putând fi văzute şi pe parcursul Jocurilor Olimpice, care încep pe 27 iulie, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Programul românesc derulat de Institutul Cultural Român (ICR) de la Londra în cadrul Olimpiadei Culturale - "ROlympics" - continuă cu expunerea unor lucrări inedite create de artişti români în spaţiul public londonez, dar şi cu un eveniment muzical.

Lucian Nagy, unul dintre cei mai talentaţi saxofonişti ai momentului, va reprezenta România la festivalul de jazz River of Music, în secţiunea Saxophone Massive. Desfăşurat chiar pe malurile Tamisei, festivalul reuneşte muzicieni din toate ţările reprezentate la Jocurile Olimpice.

Lângă Turnul Londrei, în parcul Trinity Square Gardens, vor fi amplasate "Staţiile Culturale" - compuse din trei piese de mobilier urban: staţia literară, staţia ştiinţifică şi cea multiculturală. Realizate după un concept de Minodora Cerin şi Mircea Mărgărit, aceste lucrări reprezintă o combinaţie inedită de creativitate, informaţie istorică şi design şi îi invită pe locuitorii şi vizitatorii Londrei să experimenteze un nou mod de relaxare în aer liber, în perioada 19 iulie - 12 august.

Staţia literară invită la o călătorie imaginară alături de autori remarcabili, deopotrivă români şi britanici: William Shakespeare, Charles Dickens, Virginia Woolf, Mircea Eliade, Tristan Tzara, Mihai Eminescu şi mulţi alţii. Pentru cei pasionaţi de matematică, mistere medicale şi literatură SF, staţia ştiinţifică este alegerea perfectă pentru a descoperi cum funcţionează Universul. Şi pentru că în Londra se vorbesc peste 300 de limbi, printre care bengaleză, hindi şi cantoneză, staţia multiculturală relevă diversitatea comunităţilor care locuiesc aici.

Sculpturile din fân ale artistului Ernö Bartha vor fi expuse în Victoria Park şi London Pleasure Gardens, de pe 27 iulie până pe 12 august. Realizate din fân organic, pe o structură metalică, instalaţiile au trei metri înălţime şi îndeamnă privitorul să redescopere texturi şi mirosuri din natură.

Tot în Victoria Park, în aceeaşi perioadă, londonezii şi turiştii se vor putea juca cu un puzzle gigant, interactiv, care dezvăluie imagini insiprate de Jocurile Olimpice. "PlayPoint Puzzle" a fost conceput de artista Miruna Amza şi de arhitectul Liviu Zagan şi este construit din 700 de piese.

Pe 25 iulie, va fi dezvelită sculptura Edgerunner (Alergător pe muchie) de Paul Neagu, în parcul Owen's Fields din cartierul Islington, în care a locuit artistul. Aceasta este prima lucrare de artă publică a unui artist de origine română care va fi amplasată permanent în Londra. Sculptura este oferită locuitorilor din Islington de ICR Londra, Tony Neagu şi Paul Neagu Estate.

Lucrarea monumentală "Edgerunner", din oţel inoxidabil, a fost expusă într-o variantă diferită la Serpentine Gallery din Londra şi în Yorkshire Sculpture Park, în timpul vieţii artistului, în 1982.

Numit adesea cel mai important artist român de la Constantin Brâncuşi încoace, Paul Neagu (1938 - 2004) s-a născut la Timişoara şi a absolvit cursurile Univeristăţii Naţionale de Artă din Bucureşti în 1959. Lucrările sale au fost interzise în timpul regimului Ceauşescu, drept urmare Neagu s-a stabilit la Londra, în 1970, devenind cetăţean britanic în 1976. Lucrările lui Paul Neagu au fost expuse la Modern Art Oxford, Bienala de la Paris, Whitechapel Gallery, Hayward Gallery, Serpentine Gallery şi la ICA London. Muzee importante ca Tate, Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti şi Muzeul de Artă Contemporană din Tokyo au lucrări de Paul Neagu în colecţiile lor permanente.

Proiectele de artă plastică prezentate de ICR Londra la Olimpiada Culturală includ şi instalaţia lui Vlad Tenu, "Minimal Complexity", expusă până pe 3 august la Festivalul de Arhitectură. Lucrarea - o sculptură-instalaţie creată din 2.368 de bucăţi de aluminiu tăiate cu laserul, care a câştigat concursul de design şi fabricaţie digitală Repeat, organizat de TEX-FAB în Houston, Texas, a fost expusă de pe 25 iunie, într-unul din spaţiile de desfăşurare a festivalului dedicat arhitecturii şi designului - Granary Building, de la King's Cross.

Programul românesc în cadrul Olimpiadei Culturale (21 iunie - 9 septembrie), realizat şi coordonat de ICR prin ICR Londra, este constituit atât din proiecte elaborate de echipa institutului, cât şi din proiecte avansate de operatori culturali independenţi, persoane sau organizaţii, selectate pe bază competitivă, printr-un concurs de idei lansat în aprilie 2011.

"ROlympics" este realizat în parteneriat cu importante instituţii britanice - Southbank Centre, British Library, Opera Holland Park, Teatrul Regal Stratford East, Kings Place - şi integrat marilor evenimente culturale londoneze - London Festival, Big Dance Festival, London International Theatre Festival, Poetry Parnassus, Wide Open School, London Festival of Architecture, River of Music, Thames Festival.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lucrări diverse de artă plastică românească, expuse la Londra la Olimpiada Culturală.
 Vizualizări articol: 11411 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lucrări diverse de artă plastică românească, expuse la Londra la Olimpiada Culturală0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei