Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 17 iul 2010 - Anul XV, nr. 166 (4457)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cărtărescu: Nordul a fost întotdeauna o zonă a poeziei, Ardealul mi-e mai drag decât locurile natale

Scriitorul Mircea Cărtărescu, participant la Festivalul "Poezia e la Bistriţa", a declarat că îndrăgeşte Ardealul mai mult chiar decât locurile sale natale, motivând că "nordul este o zonă a poeziei".

Mircea Cărtărescu a declarat că a descoperit Ardealul graţie soţiei sale, scriitoarea Ioana Nicolaie, originară din oraşul Sângeorz-Băi, şi este foarte încântat atât de oameni, cât şi de "locurile paradisiace" din zona Munţilor Rodnei.

"Eu am descoperit Ardealul prin soţia mea, care este sângeorzancă. Nu ştiam mare lucru despre locurile şi oamenii de aici. Am învăţat să-i iubesc datorită soţiei mele şi faptului că în Sângeorz, unde e casa ei părintească, am întâlnit oameni absolut minunaţi şi locuri paradisiace, fabuloase, despre care nu ştiam. Eu sunt bucureştean, născut pe betoane, cum se zice, şi nu am cunoscut foarte multe alte lucruri mai bune, aşa încât şi Sângeorzul şi Bistriţa şi Năsăudul, Ilvele îmi sunt acum foarte familiare şi chiar foarte dragi", a spus Mircea Cărtărescu.

El a recunoscut că zona din nord îi este mai dragă decât locurile natale. De altfel, scriitorul a declarat că îşi va petrece următoarele zece zile la Sângeorz-Băi împreună cu familia sa.

"Nordul a fost întotdeauna o zonă a poeziei. La noi a avut poeţi extraordinari. Eminescu, poetul nostru tutelar, e un poet din nord. De asemenea, partea aceasta a Ardealului a avut nu numai norocul unor prozatori extraordinari, ca Rebreanu şi mulţi alţii, dar şi al unor poeţi extraordinari", a spus Cărtărescu.

El participă, în aceste zile, la Festivalul "Poezia e la Bistriţa", unde, sâmbătă, îşi va lansa două cărţi - "Frumoase străine" şi "Nimic". Tot atunci, el va susţine o lectură publică, la Sinagoga din Bistriţa.

"Am fost şi la Galaţi, la Ploieşti, la Sibiu. E a patra lansare la Bistriţa. Peste tot am întâlnit oameni interesaţi. Eu cred că am un mic public al meu, care este fidel şi pe care contez foarte mult. Cred că măcar o parte din publicul intelectual va primi bine aceste cărţi", a declarat Cărtărescu.

Întrebat ce crede despre festivalul de la Bistriţa, la care participă 25 de poeţi din toată ţara, Cărtărescu a declarat că, în opinia sa, prezenţa lor la evenimente de acest gen demonstrează că România nu este o ţară blestemată, aşa cum cred unii, ci un spaţiu care are "nuclee minunate" în interiorul lui.

"Poezia supravieţuieşte de sute, de mii de ani. Nu a fost făcută să fie citită pe stadioane şi nici să vândă zeci de mii de exemplare. Există pentru oamenii devotaţi poeziei. Este dătătoare de speranţă manifestarea de aici. Ea ne arată că există oameni necorupţi, curaţi, oameni idealişti în România şi eu cred că e un lucru foarte important. Noi ne-am obişnuit să considerăm naţiunea aceasta drept una blestemată, care se autodevorează. Ei, nu. Mai sunt şi nuclee minunate în interiorul ei", a spus Cărtărescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cărtărescu: Nordul a fost întotdeauna o zonă a poeziei, Ardealul mi-e mai drag decât locurile natale.
 Vizualizări articol: 1287 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cărtărescu: Nordul a fost întotdeauna o zonă a poeziei, Ardealul mi-e mai drag decât locurile natale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei