Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 feb 2008 - Anul XIII, nr. 40 (3721)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Două filme politice au luat laurii la Berlinală

Două dintre filmele cu cel mai pronunţat caracter politic din selecţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Berlin au luat principalele premii ale competiţie, spre surprinderea anumitor critici, care le-au pus sub semnul întrebării mesajul producţiilor, informează Reuters.

Astfel, câştigătorul Ursului de Aur a fost filmul "Tropa de elite" al lui Jose Padilha, portret ultra-violent al unei echipe de intervenţii a poliţiei braziliene care apelează la corupţie, tortură şi alte metode în timpul luptei împotriva mafiei drogurilor din Rio.

Ursul de Argint - Marele Premiu al Juriului - a fost decernat filmului "Standard Operating Procedure" al lui Errol Morris, producător de documentare premiat cu Oscar. Filmul aduce în atenţia publicului ceea ce a fost greşit la închisoarea Abu Ghraib din Irak, unde militarii americani au abuzat de prizonieri.

 

Controverse.

Potrivit Reuters, criticii au fost extrem de divizaţi în ceea ce priveşte desemnarea câştigătorului. Astfel, unele cronici au apreciat povestea puternică şi alertă a compromisurilor morale pe care poliţia le acceptă pentru a supravieţui, în timp ce alţii au apreciat metodele folosite, uneori brutale. Vizavi de filmul lui Padilha, un critic a apreciat că acesta este "un film de recrutare pentru fascişti".

"Tropa de elite" este ultimul film dintr-o serie de producţii braziliene care au prezentat faţa mai puţin frumoasă a Rio de Janeiro, după "Cidade de Deus / Oraşul Zeilor", care a fost nominalizat la Oscar.

Pe de altă parte, câştigătorul Ursului de Argint, "Standard Operating Procedure" este o analiză realistă a ceea ce a funcţionat greşit în închisoarea irakiană Abu Ghraib, unde soldaţii americani au abuzat de prizonieri. "Aşa cum arată şi filmul, oamenii care au fost condamnaţi şi închişi la Abu Ghraib nu sunt singurii implicaţi în aceste abuzuri", a spus Morris.

Deşi mai puţin controversat decât "Tropa de elite", nici "Standard Operating Procedure" nu a reuşit să câştige o simpatie prea mare din partea publicului, care a apreciat că producţia oferă prea puţine noutăţi în ceea ce priveşte abuzurile care au avut loc la închisoarea irakiană şi că ignoră modul în care scandalul abuzurilor a afectat prestigiul Statelor Unite.

Potrivit AFP, atribuirea Ursului de Aur producţiei "Tropa de elite" a brazilianului Jose Padilha marchează o revenire a Berlinalei la filmele politice, criticii considerând că această chestiune poartă marca preşedintelui juriului, cineastul franco-elen Costa-Gavras.

 

Final. 

Ceremonia de premiere a pus capăt Festivalului de Film de la Berlin, încheind cele 11 zile de vizionări, premiere şi petreceri. În competiţia principală s-au luptat 21 de filme, însă, pe parcursul întregului festival, au fost prezentate aproape 400 de filme la toate secţiunile acestuia.

În cadrul festivalului, filmul de scurtmetraj "O zi bună de plajă / A good day for a swim", al regizorului român Bogdan Mustaţă, a câştigat, pe 13 februarie, Ursul de Aur la Berlinale Shorts.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Două filme politice au luat laurii la Berlinală.
 Vizualizări articol: 1464 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Două filme politice au luat laurii la Berlinală0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Gnocchi proaspeţi cu cartofi şi busuioc 5 porţii – 60 minute 500g făină500g cartofi10-12 frunze de busuioc1 ou100g unt100g parmezan± sare, piper Curăţă cartofii, spală-i şi taie-i în bucăţi, apoi pune-i la fiert în 3 l apă şi 1 linguriţă ... Citeşte