Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 feb 2008 - Anul XIII, nr. 35 (3716)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Premiul literar Robert Walser, decernat unui scriitor român, şofer de autobuz în Elveţia

Premiul literar Robert Walser pentru primul roman a fost decernat, anul acesta, unui scriitor român, Marius Daniel Popescu, pentru cartea sa "La symphonie du loup", care trăieşte la Lausanne (Elveţia) din 1990, unde este şofer de autobuz, informează tsr.ch.

Preşedintele juriului, Daniel Rothenbühler, a declarat, pentru cotidianul Le Matin, că romanul a cucerit prin „stil şi povestire”.

De la crearea sa, în 1978, este pentru prima dată când premiul Walser este decernat unui scriitor din Elveţia romandă. Premiul literar Robert Walser este atribuit de oraşul Biel/Bienne, unde s-a născut scriitorul Robert Walser, şi de cantonul Berna. Din 2004, el este acordat, alternativ, unei lucrări de debut în limba germană şi uneia în franceză. Premiul are o valoare de 20.000 de franci elveţieni.

„Este o foarte frumoasă surpriză”, a declarat Marius Daniel Popescu pentru Le Matin. Stabilit la Lausanne, în 1990, el este şofer în transportul public din Lausanne.

„Pentru unii, sunt un personaj un pic bizar. Sunt şofer de autobuz, român, ţigan, şi un mare petrecăreţ”, a explicat scriitorul născut în 1963. El a mai spus că se simte mândru că a reuşit să înveţe limba ţării în care trăieşte. La sosirea în Elveţia, scriitorul nu vorbea deloc franceza.

Cu cei 20.000 de franci câştigaţi, Marius Daniel Popescu speră să poată traduce „La symphonie du loup” în mai multe limbi şi să se ocupe de un al doilea roman.

Marius Daniel Popescu, născut la Craiova în 1963 şi stabilit la Lausanne din 1990, unde îşi câştigă existenţa ca şofer de autobuz, este poet şi prozator. El a început să compună şi să publice poezii în România, unde i-au apărut patru astfel de culegeri. Prima sa lucrare de poeme în limba franceză, intitulată "4 x 4", publicată la Lausanne, a fost urmată, în 2004, de „Arrêts déplacés”, care a obţinut premiul Rilke în 2006. În 2004, el a lansat publicaţia literară Le Persil.

Căsătorit cu artista Marie-José Imsand, Marius Daniel Popescu este tatăl a doi copii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Premiul literar Robert Walser, decernat unui scriitor român, şofer de autobuz în Elveţia.
 Vizualizări articol: 1740 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Premiul literar Robert Walser, decernat unui scriitor român, şofer de autobuz în Elveţia0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ruladă cu fructe 8 porţii - 60 minute 500g făină3 ouă100ml ulei250ml lapte25g drojdie3 linguri zahăr2 linguri miereun vârf de cuţit sare500g fructe de sezon sau congelate Se pune făina amestecată cu  sarea într-un castron. ... Citeşte