Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 20 nov 2023 - Anul XXVIII, nr. 273 (8497)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5772 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În jurul muzeului

Atitudinea simplității la Sorin Bârgăoan, într-o expoziție lansată de artist la Gura Humorului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Spațiul dedicat expozițiilor din cadrul noului și excepționalului Muzeu al Obiceiurilor Populare din Bucovina, de la Gura Humorului, intră din ce în ce mai mult în ultima vreme în circuitul expozițional, fiind solicitări tot mai dese pentru găzduirea unor expuneri artistice de valoare. Ultima dintre acestea aparține artistului plastic Sorin Mihai Bârgăoan, care a vernisat vineri seară expoziția intitulată sugestiv ”Rădăcini”. Aflat în curs de perfecționare, de definire a personalității artistice, pornind de la portrete de grafică care redau toate amănuntele și până la realizarea propriilor compoziții, Sorin Bârgăoan a surprins în mod plăcut audiența cu lucrările sale, realizări ale anilor trecuți din existența artistului.

Introducerea în atmosfera caldă a vernisajului a făcut-o prof. Sever Dumitrache, directorul Centrului Cultural Multifuncțional, care l-a prezentat succint pe protagonistul serii.

Criticul de artă drd. Delia-Ioana Leizeriuc, consilier la Direcția Județeană pentru Cultură Suceava, a fost cea care a prezentat expoziția în ansamblul ei, vorbind despre lucrările expuse pe simeze și despre autorul acestora: ”Artistul a dedicat această expoziție rădăcinilor naționale, rădăcinilor de familie, rădăcinilor tradițiilor și miturilor, basmelor și poveștilor de altădată. Am rezonat și cu misticismul ascuns și cu atitudinea simplității și bunului simț care transpare din aceste lucrări. Sorin Bârgăoan călătorește singur, în cufărul propriu al amintirilor, care i-a conturat copilăria și adolescența, inspirându-se constant din locul, portul și traiul zonei în care locuiește și evoluează. Vedem un anumit pitoresc din care nu lipsesc detaliile autohtone, elemente fabuloase ale basmelor, îmbinate cu o evanescență cromatică care creează o structură plastică care mizează explicit pe subiect și formă. Portrete, schițe, peisaje, fantezii, flori, în creion, peniță sau penel creează o distinsă nuanțare într-un singur talent: Sorin Bârgăoan.”

La rândul său, autorul expoziției a mulțumit pentru invitația de a expune în acel spațiu. ”Am încercat să organizez o expoziție în jurul muzeului, tematica să fie familiară zonei. Trebuie să spun că atunci când lucrez nu mă gândesc la expoziția ce va urma, pentru că e o bătaie prea lungă. Aceste lucrări reprezintă  muncă a mea din ultimii ani și sper să vă bucurați de ea măcar pe jumătate din cât mă bucur eu că sunteți aici.”

Cea care l-a apreciat mult pe autor de-a lungul timpului,  artistul plastic și doctor în arte Ana Maria Ovadiuc AMO, a destăinuit publicului și alte valențe ale artistului Sorin Bârgăoan, între care cea de decorator de carte, activitate începută de acesta cu grafică și continuată în mod profesionist prin colaborări peste hotare în ultimii ani. ”Consider că Sorin este un erudit prin ceea ce spune și transmite prin pictura sa. Este un autodidact și putem spune că a descoperit pictura în interiorul casei, a odăilor casei, el pictează ceea ce vede în interioare, obiecte pe care le înconjoară cu dragoste, extrăgând de acolo seva cromatică. Pune culoarea pe pânză într-o tehnică a umedului, destul de cunoscută, lăsând lucrarea să plutească în timp și spațiu, într-o atmosferă de poveste.”

Atmosfera a fost încălzită prin prezența unor veterani iubitori și cunoscători ai genului, dar și de tineri elevi ai școlilor din orașul Gura Humorului, care au rezonat cu poveștile inedite spuse de vorbitori sau prezentate în lucrările plastice ale autorului. Ei au descoperit calitățile proprii creației artistului și emoția pe care acesta o transmite privitorului. Iubitorii sunt așteptați în perioada următoare pentru a admira lucrările expuse cel puțin până la finele lunii noiembrie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Atitudinea simplității la Sorin Bârgăoan, într-o expoziție lansată de artist la Gura Humorului.
 Vizualizări articol: 950 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Atitudinea simplității la Sorin Bârgăoan, într-o expoziție lansată de artist la Gura Humorului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei