Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 26 nov 2022 - Anul XXVII, nr. 279 (8196)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cultural

Expoziţia „28 Noiembrie 1918. Unirea Bucovinei cu România”, la Şcoala Gimnazială „Constantin Blănaru” din Cornu Luncii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Muzeul Național al Bucovinei reia inițiativa itinerării unei expoziții dedicate Unirii Bucovinei cu România prin școlile din mediul rural din județ. Expoziţia „28 Noiembrie 1918. Unirea Bucovinei cu România”, realizată de dr. Mihai-Aurelian Căruntu, cuprinde 25 de panouri, care prezintă acte inedite adoptate de Consiliul Naţional Român, documentele Constituantei şi cele ale Congresului Naţional al Bucovinei, fotografiile unor personalităţi politice şi militare sau ale unor eroi care s-au jertfit pe altarul idealului naţional, printre care: Iancu Flondor, Ioan Nistor, Sextil Puşcariu, generalul Iacob Zadik, Ion Grămadă, Lascăr Luţia, Teodor Turtureanu ş.a.Astfel, timp de mai bine de o lună de zile, începând cu data de 28 noiembrie a.c., expoziţia va fi găzduită de Şcoala Gimnazială ”Constantin Blănaru” din Cornu Luncii și de alte unități de învățământ din comună, cu acceptul şi sprijinul directorului acestei instituţii, profesor Maria Verdeș.  Expoziţia îşi aduce contribuţia la o mai bună înţelegere a contextului intern şi extern care a dus la realizarea Marii Uniri din 1918.

„În urmă cu 104 ani, la data de 28 noiembrie 1918, Congresul General al Bucovinei a votat, în Sala Sinodală de marmură a Palatului Mitropolitan din Cernăuţi, Moţiunea istorică privind Unirea Bucovinei, în vechile ei hotare, până la Ceremuş, Colacin și Nistru, cu Regatul României. Prin adoptarea Legii Nr. 250/2015 privind declararea zilei de 28 noiembrie, Ziua Bucovinei, care a fost promulgată la 28 octombrie 2015 şi apoi publicată, două zile mai târziu, în Monitorul Oficial, s-a urmărit consolidarea în memoria colectivă a națiunii noastre a acestui veritabil <moment astral>, care a dus la reîntregirea Țării în hotarele sale legitime de la Nord-Est”, transmit organizatorii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia „28 Noiembrie 1918. Unirea Bucovinei cu România”, la Şcoala Gimnazială „Constantin Blănaru” din Cornu Luncii.
 Vizualizări articol: 733 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Expoziţia „28 Noiembrie 1918. Unirea Bucovinei cu România”, la Şcoala Gimnazială „Constantin Blănaru” din Cornu Luncii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei