Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 ian 2022 - Anul XXVII, nr. 9 (7926)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

De Ziua Culturii Naţionale

Recital de poezie eminesciană susținut de actorii Teatrului „Matei Vișniec” și depunere de coroane la statuia poetului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În fiecare an, la 15 ianuarie este marcată Ziua Culturii Naţionale, data fiind aleasă în semn de omagiu faţă de poetul naţional al românilor, Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 - 15 iunie 1889).

Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava marchează această zi importantă prin organizarea unui recital de poezie eminesciană care va fi susținut de actorii: Delu Lucaci, Clara Popadiuc, Alexandru Marin și Bogdan Amurăriței. Fondul muzical este asigurat de Cornel Angelescu.

Recitalul va avea loc la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, sâmbătă, 15 ianuarie, la ora 10:00. Publicul este format din elevi, dar intrarea la eveniment este liberă.

Înainte de asta, la ora 09.00, Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava va marca Ziua Culturii Naționale, adoptată din 2010 de Camera Deputaților în baza unui proiect de lege iniţiat de aproximativ 50 de parlamentari, și prin depunerea unei coroane de flori la statuia lui Mihai Eminescu, din vecinătatea instituției culturale.

Poet, prozator și jurnalist român, Mihai Eminescu, considerat drept cea mai importantă voce poetică din literatura română, este, după cum afirma George Călinescu: „poetul nepereche a cărui operă învinge timpul”, opera sa exprimând cel mai bine și cel mai complet spiritualitatea românească.

Opera sa poetică a fost influenţată de filosofia antică, de la Heraclit la Platon, dar şi de teoriile semnate de Arthur Schopenhauer, de Immanuel Kant ori de Hegel. Poezia eminesciană este încărcată de sensibilitate, conține puterea evocatoare a limbii române și este construită pe un fond impresionant de armonie muzicală, iar sursele sale de inspirație sunt de natură istorică, socială, mitologică, folclorică, poezia iubirii și a naturii.

„Luceafărul” lui Mihai Eminescu este cel mai lung poem de dragoste, potrivit World Records Academy: „Poemul poate fi simplu descris (pentru generaţia YouTube de astăzi...) drept o combinaţie între „Pe aripile vântului / Gone with the Wind” (dramă romantică), „Star Trek” (conţine divertisment SF) şi „Love Story” (poemul este unul dintre cele mai romantice şi se încheie cu o dramă) - toate amestecate, ceea ce înseamnă că este un poem romantic, dar şi unul modern, al mileniului al treilea", notează cei de la WRA.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Recital de poezie eminesciană susținut de actorii Teatrului „Matei Vișniec” și depunere de coroane la statuia poetului.
 Vizualizări articol: 807 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Recital de poezie eminesciană susținut de actorii Teatrului „Matei Vișniec” și depunere de coroane la statuia poetului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei