Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 mar 2020 - Anul XXV, nr. 51 (7356)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Mărțișor cultural

Două reprezentații ale spectacolului „Gaițele” cu sală plină, la Suceava. Flori, ovații și aplauze minute în șir

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„Gaițele” au cucerit publicul sucevean. Două reprezentații ale spectacolului „Gaițele”, de Alexandru Kirițescu, regizat de Gelu Colceag, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, în prima zi de Mărțișor, cu sală plină, flori, ovații și aplauze minute în șir. Maia Morgenstern a captivat total spectatorii cu rolul Anetei Duduleanu, văduva marelui moşier Tasse Duduleanu („stăpân a 9 moşii, plus alte 12 pe care le ţinea în arendă”), care locuia împreună cu fiica cea mică, Margareta, romanţioasă şi bolnăvicioasă, căsătorită cu tânărul jurnalist Mircea Aldea,şi două servitoare Zamfira şi Fraulein (zisă Fraila) pe post de coordonator de servitoare. „Cucoanele” („Aneta” - Maia Morgenstern,„Zoia”, Carmen Tănase, „Lena” - Virginia Rogin) îşi omoară timpul bârfind, jucând cărţi, savurând dulceţuri şi urmărind avide ceremoniile mortuare ale oraşului.

Dudulenii şi-au adus din Germania o „freuilain” care să se ocupe de „treburile casei”. Actrița Adriana Trandafir joacă rolul lui Fraulein. Cu un haz plin de aluzii, Frauleinstâlcește pronunţia ei rigid-nemţească pe limbajul arhaic rustic al „cucoanelor” şi pe franţuzismele snoabe ale modei timpului, într-un melanj de un comic irezistibil. Monotonia şi suficienţa vieţii Dudulenilor explodează odată cu apariţia intempestivă a Wandei Serafim, interpretată de actrița Manuela Harabor,o rudă venită de la Paris. Wanda este o femeie frumoasă, cochetă și emancipată, de care Mircea se îndrăgostește rapid și devin amanţi. Trădată, Margareta, soția lui Mircea, se sinucide cu o supradoză de laudanum. Aparent, această dramă va spulbera falsul echilibru al familiei Duduleanu, însă, în realitate, totul va reintra în firescul vieții de provincie. Acţiunea se petrece la Craiova, prin anii 1930.

 

Satiră socială captivantă

Actrița Maia Morgenstern scoate la lumină, prin replici bine alese, pline de umor, uneori cinice, prin gesturi mărunte sau ample, exagerate uneori, demonstrative, cu ticuri verbale etc. o lume autentică, dezarmant de actuală, bântuită de tristeți, de frici, de drame. Povestea cucoanei Aneta, care conduce clanul Dudulenilor cu mână de fier, povesteacelor doi fii ai săi, Georges și Iananche, este prezentată cu mult umor, textul urmărind să scoată în evidență lipsa de cultură, de caracter a oamenilor bogați, care fug de responsabilități și își doresc în principal timp liber și multe călătorii.

„Gaițele” este o satiră socială captivantă, în care dialogul dintre personaje (Aneta Duduleanu, Zoia, Lena, Collette Duduleanu, Ianache Duduleanu, Georges Duduleanu, Wanda Maritii Arghiropol (Serafim), Mircea Aldea, Margareta Aldea, Fraulein, Zamfira) este dominat de urlete, de țipete, de ironii duse la extremă. Predomină egoismul, minciuna, meschinăria.Cu o distribuție din care mai fac parte mari actori precum Carmen Tănase (Zoia), Adriana Trandafir (Fraulein), Virginia Rogin (Lena), Manuela Harabor (Wanda Serafim), Gabriel Fătu (Ianache Duduleanu), Ionuț Ciocia (Georges Duduleanu)etc., spectacolul „Gaițele” ne arată, ca printr-o lentilă deformată, cum suntem, cum trăim, cum iubim și mai ales cum ne chinuim (unul pe altul). Publicul a râs în hohote de personaje grotești, de situații hilare, de relații absurde, de „vampiri deghizați în ființe umane”, de personaje dintr-o epocă a burgheziei care a apus demult. Sucevenii i-au răsplătit pe actori cu flori și mărțișoare (în Bucovina se păstrează obiceiul, ca de 1 Martie, fetele să pună mărțișoare băieților), i-au aplaudat minute în șir după fiecare reprezentație și i-au ovaționat. „Gaițele”, cel mai potrivit mărțișor cultural, pentru suceveni, la început de primăvară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Două reprezentații ale spectacolului „Gaițele” cu sală plină, la Suceava. Flori, ovații și aplauze minute în șir.
 Vizualizări articol: 2130 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Două reprezentații ale spectacolului „Gaițele” cu sală plină, la Suceava. Flori, ovații și aplauze minute în șir0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei