Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 1 feb 2020 - Anul XXV, nr. 25 (7330)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Cultural

„Sărbătorile Memoriei”, realizate într-o nouă ediţie vineri, la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vineri, 31 ianuarie, începând cu ora 14.00, în sala ”Elena Greculesi” din cadrul Bibliotecii Bucovinei ”I.G. Sbiera”, a avut loc acţiunea culturală ”Sărbătorile Memoriei”, organizată de Centrul Cultural ”Bucovina” Suceava, sub egida Consiliului Judeţean Suceava. Acest eveniment a marcat Ziua Artelor Plastice Bucovinene, după ce la aceeaşi dată, în 1932, la Cernăuţi se înfiinţa Societatea Artiştilor Plastici Bucovineni.

În cadrul acestei manifestări, artiştii plastici Ioan Bodnar şi Ovidiu Ambrozie Bortă BOA au primit titlul de „Seniori ai Artelor”. În cadrul aceluiaşi eveniment au avut loc şi lansări de carte. Astfel, cărţile scriitorilor Ştefan Stroe şi Tiberiu Cosovan, plecaţi mult prea devreme dintre noi, volume editate cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Suceava, au fost dăruite tuturor participanţilor la manifestare. Este vorba despre „Mistagogia penumbrei”, semnată de Tiberiu Cosovan, precum şi de romanul „De-a buşilea, în pas de defilare”, alături de primul volum de epigrame intitulat „Toţi ca unul, unii contra toţi”, ambele semnate de regretatul autor Ştefan Stroe.

Prima diplomă de ”Senior al artelor plastice bucovinene” a fost acordată în cadrul festivităţii pictorului Ioan Bodnar, din Rădăuţi, care a împlinit vârsta de 75 de ani. A urmat cel mai tânăr senior al artelor plastice bucovinene, Ovidiu Ambrozie Bortă BOA, care a fost răsplătit cu diploma de ”Senior al artelor plastice bucovinene” la împlinirea vârstei de 50 de ani şi care s-a adresat emoţionat audienţei: ”Sunt onorat pentru această distincţie, este ceva fantastic pentru mine să fiu urcat în galeria seniorilor, cu toate că în acest an împlinesc doar 50 de ani. Mă consider totuşi un junior al seniorilor, nicidecum un senior al seniorilor.”

Criticul Ovidiu Vintilă a fost cel care a făcut prezentarea romanului „De-a buşilea, în pas de defilare”, semnat de regretatul umorist Ștefan Stroe, pe care l-a prezentat ca fiind ”un personaj al urbei extrem de jovial, mereu cu un zâmbet pe colţul gurii şi care a ieşit în evidenţă prin irepresibila lui poftă de a  povesti, iar acest lucru se vede în acest volum, în care se simte darul lui special pentru poveste şi mai mult decât atât, pentru viaţă.” Despre cele două volume semnate de Ștefan Stroe a vorbit şi Bobi Stroe, fiul autorului, care le-a mulţumit celor implicaţi în realizarea lor, amintind că volumul de epigrame „Toţi ca unul, unii contra toţi” este unul dintr-o serie destul de lungă ce va urma, materialul realizat de autor de-a lungul vieţii fiind unul consistent.

„Mistagogia penumbrei”, după cum afirmă scriitorul Ion Drăguşanul, iniţiatorul ciclului de manifestări cu genericul „Sărbătorile Memoriei”, este o carte gândită de Tiberiu Cosovan în două părţi: prima închinată unor „Amintiri retro-nostalgice din Suceava de altădată”, iar cealaltă, ca întotdeauna, semenilor săi creatori din Suceava, drept „Exerciţii de memorie retro-nostalgice”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Sărbătorile Memoriei”, realizate într-o nouă ediţie vineri, la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”.
 Vizualizări articol: 2533 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Sărbătorile Memoriei”, realizate într-o nouă ediţie vineri, la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei