Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 2 sep 2019 - Anul XXIV, nr. 204 (7205)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   15 imagini |   ø fişiere video

Teatru

Cu spectacolul „Făt-Frumos, dar nu prea”, Trupa Gong din Roman a câştigat trofeul Festivalului „Grigore Vasiliu Birlic”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În seara zilei de duminică, 1 septembrie, a bătut ultimul gong al celei de-a noua ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”, manifestare organizată timp de o săptămână la Fălticeni. Au fost şapte zile în care s-au jucat 23 de piese de teatru, s-au vizionat şapte filme în cadrul cinematecii de noapte, cele mai multe fiind prezentate de actori sau scenarişti implicaţi în realizarea lor, au avut loc workshopuri şi întâlniri de suflet cu personalităţi ale cinematografiei şi teatrului românesc.

Festivalul a început luni, 26 august, cu o frumoasă paradă a costumelor de teatru realizată de actorii de la Ateneul Naţional din Iaşi şi de o parte din membrii trupelor de teatru invitate la festival, care au străbătut zona centrală a urbei de pe Şomuz, anunţând lumea despre începerea evenimentului cultural.

 

În fiecare zi, spectacole de teatru pentru copii

În fiecare zi, începând cu ora 12,00, copiii au fost invitaţi la teatru. Luni, de Compania „Andirino” din Iaşi, marţi, de Ateneul din Iaşi, care a prezentat spectacolul „Cenuşăreasa”, iar miercuri, 28 august, Teatrul Municipal de Păpuşi „Guguţă” din Chişinău a jucat în Sala ”Draga Olteanu Matei”, care a devenit neîncăpătoare pentru copiii însoţiţi de părinţi sau bunici care au vrut să vadă spectacolul „Hârzobul”. Un spectacol original, în care nişte linguri obişnuite se transformă în păpuşi adevărate. Având la bază textul lui Laurenţiu Budău, o adaptare după basme populare româneşti, spectacolul este o preocupare evidentă pentru păstrarea elementelor tradiţionale.

“Piesa este asemeni hârzobului de altă dată – ladă în care se transportau păpuşile dintr-o localitate în alta, dintr-o casă în alta, pentru prezentarea diferitelor scene în faţa oamenilor”, după cum ne-au spus actorii de peste Prut.

Joi, basarabenii din Trupa „Ghioceii” au avut o altă piesă jucată impecabil, „Dănilă Prepeleac”, iar vineri, Compania de teatru interactiv „Panatlone” a prezentat spectacolul „Aladin”.

 

Spectacole oferite de actori profesionişti şi studenţi la UNATC

În cadrul celui mai aşteptat eveniment cultural al anului organizat în urbea de pe Şomuz, iubitorii de teatru au avut ocazia să vizioneze, în fiecare seară, de la ora 19,00, câteva spectacole de excepţie:,,Pijamale”, în regia lui Andrei Ciobanu, prezentat de Ateneul Naţional din Iaşi, din distribuţie făcând parte şi fălticeneanul Daniel Popa, fost membru al Trupei „Birlic”. Piesa “Tache, Ianche şi Cadîr”, jucată tot de actori ieşeni, în regia lui Ion Sapdaru, a adus zâmbete, în timp ce premiera Spectacolului “O sută de rochii” a Trupei „Birlic”, în regia actorului Vlad Rădescu, un spectacol despre diferenţe, atitudini şi puterea de a schimba ceva, a adus multor spectatori o lacrimă pe obraz.

Foarte apreciate, aplaudate, cu roluri foarte bine interpretate au fost şi spectacolele de teatru jucate de actori profesionişti: “Apă la borcan” de Frank Moher, distribuţia: Andreea-Roxana Neagu, Cristi Constantinescu şi Andreea Boşneag, „Foreplay”, text şi regie Ozana Nicolau, pus în scenă de Centrul de Teatru Educaţional „Replika” – Bucureşti sau reprezentaţia inclusă în turneul naţional realizat cu sprijinul AFCN, „Totul e foarte normal”, regia Leta Popescu, un spectacol în care tot Centrul de Teatru Educaţional „Replika” – Bucureşti a pus faţă în faţă părinţii şi adolescenţii într-un joc interactiv despre problemele celor două generaţii, încercând astfel să uşureze comunicarea dintre părinţi şi copii, abordând în acelaşi timp teme care ne interesează pe toţi: cât de importantă este educaţia sexuală în şcoli, cât de înţeleşi se simt şi câtă nevoie au să comunice despre ceea ce li se întâmplă.

“Scopul spectacolului este acela de a stimula dialogul între părinţi şi adolescenţi şi de a preveni, pe cât posibil, sentimentele de vinovăţie şi ruşine care însoţesc de multe ori descoperireaidentităţii”, au precizat actorii CTE „Replika”.

Şi studenţii la teatru au fost la înălţime. Universitatea „Hyperion” Bucureşti a prezentat spectacolul „Imortal”, regia Dan Tudor. Spectacolul care a încheiat festivalul a fost cel al Muzeului Naţional al Literaturii Române, „Inocentul” cu Dan Tudor, regia Radu Băieşu, jucat duminică seara.

 

Workshopuri pentru viitorii actori

Pe lângă concursurile de teatru, recitare poezie şi monolog, participanţii la festival au avut parte şi de workshopuri susţinute de trainerii festivalului: Radu Apostol, Viorel Cojanu şi Ovidiu Ivan, la Sălile de sport ale colegiilor “Vasile Lovinescu” şi “Mihai Băcescu”.

În urma preselecţiilor, au intrat în concurs şapte trupe de teatru formate din liceeni şi studenţi din ţară şi străinătate, care au vârsta maximă de 25 de ani, la care se adaugă câştigătorii Marelui premiu al concursului de interpretare trupe de teatru “Grigore Vasiliu Birlic”, ediţia 2018, trupa “Difainii”din Iaşi, care au prezentat, în afara concursului, spectacolul “Pe... Trecere”.

 

Două jurii au stabilit câştigătorii

Ca şi anul trecut, şi la ediţia din acest an festivalul a avut două jurii, unul format din specialişti, actori şi regizori, oameni cu o bogată experienţă pe scenă şi în astfel de concursuri şi juriul tinerilor, format din tineri actori sau studenţi la actorie care au fost actori în trupa de teatru „Birlic”.

La Secţiunea recitare poezie şi monolog, la categoria de vârstă 7-12 ani, Marele Premiu a fost obţinut de Maria Iosep (pentru „Punguţa cu doi bani”), juriul profesionist acordând pentru recitare poezie Premiul I lui Mihael-Viorel Ignatovici Lazăr (pentru poezia „Lordul John”) şi Adelei Şulea (pentru poezia „Mireasa zidului”), Premiul II a revenit lui Rareş Constantin („Cercul”), iar Premiul III a ajuns la Anastasia Guriuc („Prima zi de şcoală”). La Secţiunea monolog, Premiul I a fost obţinut de Denisa Tofan („Gospodină prin telefon”), Premiul II a ajuns la Antonie Axinte („Geambaşii”), iar Premiul III a revenit Ilincăi Tapalagă („Artista din carnaval”) şi Anastasia Cobzariu („Amintirile lui Nică”).

Lacategoria de vârstă 13-25 de ani, Marele Premiu la Secţiunea poezie a ajuns la Sergiu Vâzdoagă („Moş Grigore”), Premiul I la Vlad Pânzaru („Poveste de dragoste”), iar Premiul II la Ilie Pîrlog („Cântec excesiv”). Marele Premiu la Secţiunea Monolog a fost adjudecat de Cătălina Varaniţă („Vara în care mama a avut ochii verzi”), Premiul I a fost obţinut de Tatiana Andrei („Parfum de viaţă pentru actori”), Premiul II a ajuns la Mira Drobotă („Proprietate condamnată”), iar cele două premii III au revenit lui George Tumurică („Iona”) şi Alexandru Niţă („Îngrijitorul”).

Tot la Secţiunea recitare poezie şi monolog, juriul tinerilor a acordat la categoria de vârstă 7-12 ani, Marele Premiu: Maria Iosep („Punguţa cu doi bani”), Premiul I: Mihael-Viorel Ignatovici-Lazăr („Lordul John”)  şi Ilinca Tapalagă („Artista din carnaval”), Premiul II: Anastasia Cobzariu („Amintirile lui Nică”), Premiul III: Antonie Axinte („Geambaşii”).

La categoria de vârstă 12-25 de ani, Marele Premiu a ajuns la Vlad Pânzaru („Poveste de dragoste”), Premiul I: Tatiana Andrei („Parfum de viaţă pentru actori”), Premiul II: Cătălina Varaniţă („Vara în care mama a avut ochii verzi”), Premiul III: Sergiu Vâzdoagă („Moş Grigore”).

 

Trupele Gong din Roman şi Bastion din Buftea au plecat acasă cu trofeul festivalului

La secţiunea Trupe de teatru, juriul profesionist a acordat Marele premiu al festivalului trupei Gong din Roman pentru spectacolul „Făt-Frumos, dar nu prea”, Premiul I: trupa Ghioceii din Mingir, Republica Moldova, cu spectacolul „Punguţa cu doi bani”, Premiul II: trupa Bastion din Buftea cu spectacolul „Emoji”, Premiul III: trupa Victory Of Art din Bucureşti cu spectacolul „Treapta a noua”, Menţiuni: trupa Katharsis din Galaţi cu spectacolul „Un joc în doi, în trei, în câte şi câţi vrei!”, trupa Stop cadru din Cluj cu spectacolul „Opt femei”, trupa Katharsis din Botoşani cu spectacolul „Acteea şi Nero”.

Cel mai bun actor în rol principal: Vlad Pânzaru pentru rolul ,,Făt-Frumos” dinspectacolul „Făt-Frumos, dar nu prea” şi Tiberiu Pancu pentru rolul ,,Tibi’’ din spectacolul „Emoji”.

Cel mai bun actor în rol secundar: Ştefan Duminică pentru rolul ,,Calul”  dinspectacolul „Făt-Frumos, dar nu prea”.

Cea mai bună actriţă în rol principal: Patricia Flack pentru rolul ,,Melissa” din spectacolul „Treapta a noua”.

Cea mai bună actriţă în rol secundar: Crina Dumitraşcu pentru rolul ,,Tracy’’ din spectacolul „Treapta a noua” şiAndreeaTârsână pentru rolul,,Baba’’ din spectacolul „Punguţa cu doi bani”.

Juriul tinerilor a acordat la Secţiunea trupe de teatru Marele premiu trupei Bastion din Buftea pentru spectacolul „Emoji”, Premiul I: trupa Ghioceii din Mingir, Republica Moldova, pentru spectacolul „Punguţa cu doi bani”, Premiul II: trupa Gong din Roman cu spectacolul „Făt-Frumos, dar nu prea”, Premiul III: trupa Victory Of Art din Bucureşti pentru spectacolul „Treapta a noua”.

Cel mai bun actor în rol principal: Tiberiu Pancu pentru rolul ,,Tibi” din spectacolul „Emoji”.

Cel mai bun actor în rol secundar: Ştefan Duminică pentru rolul ,,Calul” dinspectacolul „Făt-Frumos, dar nu prea”;

Cea mai bună actriţă în rol principal: Patricia Flack cu rolul ,,Melissa” din spectacolul „A noua treaptă”.

Cea mai bună actriţă în rol secundar: Crina Dumitraşcu pentru rolul ,,Tracy’’ din spectacolul „A noua treaptă”.

Premiul pentru regie a fost obţinut de Mihail Sârbu, iar Premiul pentru scenografie a revenit spectacolului „Făt-Frumos, dar nu prea”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cu spectacolul „Făt-Frumos, dar nu prea”, Trupa Gong din Roman a câştigat trofeul Festivalului „Grigore Vasiliu Birlic”.
 Vizualizări articol: 2178 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Cu spectacolul „Făt-Frumos, dar nu prea”, Trupa Gong din Roman a câştigat trofeul Festivalului „Grigore Vasiliu Birlic”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei