Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 aug 2019 - Anul XXIV, nr. 188 (7189)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Vernisaj

Expoziţia „Flori pentru Flori”, a maestrului Radu Bercea, la Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Expoziţia ”Flori pentru Flori”, a maestrului Radu Bercea, va fi vernisată joi, 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, la ora 17.00, la Galeriile de artă ale Muzeului de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni. Vor fi expuse 30 de lucrări dedicate tuturor doamnelor şi domnişoarelor, realizate în tehnică proprie - acrilic, cu reprezentări florale de mare sensibilitate artistică, având ca centru de greutate chipul unei femei.

Expoziția de pictură dedicată femeii va putea fi vizitată la muzeul din urbea de pe Şomuz până pe data de 20 august, fiind a doua prezenţă a lui Radu Bercea pe simezele Muzeului de Artă „Ion Irimescu” în mai puţin de trei luni, în perioada 10 - 30 iunie 2019 fiind prezent cu expoziția de grafică “Memoria retinei gulagului românesc”.

Despre autor şi arta sa va vorbi profesorul şi scriitorul Constantin Bulboacă, manifestarea fiind completată şi cu un moment muzical.

Muzeul de Artă "Ion Irimescu" va fi deschis pentru public joi, 15 august, şi vineri, 16 august, cu program normal pentru vizitatori, de la 9,00 la 17,00. 

 

Radu Bercea, un om cu un destin aparte

Devenit un reper al artei din Bucovina şi un punct de sprijin al acestor tărâmuri culturale, pictorul şi graficianul Radu Bercea, un om cu un destin aparte, este cunoscut prin cele peste 200 de expoziţii, realizate de-a lungul timpului în ţară ori peste hotare, în Ucraina, Ţările Baltice, Franţa şi exotica Brazilie, acolo unde Primăria oraşului Rio Negro i-a acordat pe merit titlul de "Cetăţean de onoare", şi, nu în ultimul rând, prin imaginile plastice ale infernului trăit în perioada de detenţie politică, în cărţi precum „Imagini din gulagul românesc“, „Memoria retinei gulagului românesc“, „Deportaţii“ ori „Mărturii din Infern“. Mai este "Cetăţean de onoare" în Port Marly – Franţa, în Ostriţa, regiunea Cernăuţi, şi Gura Humorului.

Radu Bercea, născut pe 29 august 1939, în Cuciurul Mare, Cernăuţi, Bucovina,esteşi un martir al neamului românesc, care a trecut prin gulagul românesc, iar ceea ce a trăit spune şi altora, dar nu prin cuvinte, ci prin imagini pictate, prin desen, printr-o expoziţie itinerantă, „Memoria retinei gulagului românesc“, care a poposit în numeroase oraşe din România, dar şi peste hotare.

Pe 30 aprilie 1959, când era elev în anul trei la Arte Plastice, la Şcoala de Pictură şi Arte Decorative „Octav Băncilă“ din Iaşi, a fost arestat de către organele de securitate în urma unui comentariu la adresa Partidului Comunist pe care l-a făcut în timpul unei discuţii cu colegii săi. Tribunalul Militar Iaşi l-a condamnat pe elevul Radu Bercea la 20 de ani de muncă silnică şi zece ani de degradare civică, motivele fiind „discuţii duşmănoase la adresa regimului din RPR, elogii la modul de viaţă din statele capitaliste, ponegrirea condiţiilor de viaţă din ţara noastră create de PRM şi Guvern“. A trecut prin lagărele din Balta Brăilei, unde i-a cunoscut pe scriitorul Alexandru Ivasiuc, academicianul Alexandru Zub, scriitorul Alexandru Paleologu, în final fiind închis în Bacul Gironde, care avea arborat steagul francez. Vapoarele care treceau pe Dunăre nu ştiau că acolo este o închisoare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia „Flori pentru Flori”, a maestrului Radu Bercea, la Fălticeni.
 Vizualizări articol: 1634 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Expoziţia „Flori pentru Flori”, a maestrului Radu Bercea, la Fălticeni5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei