Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 28 mai 2019 - Anul XXIV, nr. 122 (7123)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

„Maşina cu poeţi” a staţionat în parcarea Liceului „Mihai Eminescu” din Carapciu

Sâmbătă, 25 mai, la Liceul „Mihai Eminescu” din Carapciu a avut loc şedinţa ordinară a cenaclului literar „Maşina cu poeţi”, ale cărui întruniri se desfăşoară rând pe rând în judeţul Suceava şi în regiunea Cernăuţi, fiind moderate de Gina Puică şi Vasile Tărâţeanu. Scriitori de pe ambele „emisfere” ale Bucovinei istorice au fost primiţi cu mare drag şi o tradiţională ospitalitate caracteristică gospodarilor din Valea Siretului, de data aceasta reprezentaţi de directorul Eugen Tovarniţchi şi colectivul pe care îl conduce de vreo 20 de ani. Această şcoală, ştim bine, nu duce lipsă de delegaţii şi diverşi oaspeţi, însă, după cum a spus în alocuţiunea sa introductivă de bun venit şi domnul Tovarniţchi, „întâlnirile cu scriitori întotdeauna sunt mai deosebite, deoarece aceştia sunt oameni cu un deosebit har de la Dumnezeu”.
După omagierea omului de cultură - poetului, scriitorului, traducătorului Mircea Lutic cu prilejul aniversării a 80 de ani la Şcoala de cultură generală de gradele I-III din satul său de baştină, Iordăneşti, subiectul principal al şedinţei „Maşinii cu poeţi” din satul vecina Carapciu de asemenea a fost dedicat, „patriarhului” scrisului românesc din regiunea Cernăuţi, cum este numit pe bună dreptate Mircea Lutic.
După un minunat recital din opera poetului omagiat prezentat de elevi au vorbit membrii şi oaspeţii cenaclului.
Poetul Ilie Tudor Zegrea, preşedintele Societăţii scriitorilor români din Cernăuţi, a vorbit despre opera şi activitatea omagiatului, exprimându-şi gândul că Dumnezeu a înzestrat satele din Valea Siretului cu mari talente scriitoriceşti: „Trei sate vecine... Carapciul l-a dat pe Vasile Leviţchi, Iordăneştiul — pe Mircea Lutic, iar Suceveniul — pe Arcadie Suceveanu”. Ilie Zegrea şi-a mai exprimat bucuria că la Carapciu, ca şi la Iordăneşti, vede costume naţionale autentice, fie scoase din lada de zestre a bunicii, fie nou cusute, dar toate fiind adevăratele noastre haine naţionale, şi nu cele întortocheate şi împodobite cu exces.
Cu surprize frumoase pentru Mircea Lutic a venit de la Suceava scriitorul şi publicistul Cezar Straton, vicepreşedintele Societăţii Scriitorilor Bucovineni pregătindu-i omagiatului o Dedicaţie publicistică specială intitulată „Un Făt-Logofăt al literaţilor cernăuţeni”, precum şi o diplomă de excelenţă din partea S.S.B..
Cuvinte deosebite a rostit la adresa sărbătoritului Edmond Neagoe, ministru consilier, diplomat la misiunea diplomatică a României din Cernăuţi, care i-a transmis sărbătoritului un mesaj de felicitare din partea doamnei Irina-Loredana Stănculescu, Consul General al României la Cernăuţi, iar în calitate de poet i-a dedicat un poem.
Şi ceilalţi membri şi invitaţi ai cenaclului „Maşina cu poeţi” - Vasile Tărâţeanu, Constantin Severin, Simion Gociu, Dumitru Parasca, Nicolae Şapcă, Gheorghe Bodnariuc, George Mihali, Ilie Tomiuc, Marcel Flocea, Dorin Misichevici, Constantin Horbovanu - au citit versuri dedicate lui Mircea Lutic, incluse într-o antologie de dedicaţii care cuprinde versurile a peste 70 de autori, acestea fiind consacrate sărbătoritului.
Mircea Lutic a fost felicitat de Nicolae Toma, redactorul-şef al ziarului „Zorile Bucovinei”, unde omagiatul a fost peste 35 de ani secretar general de redacţie.
Clipe deosebite le-a dăruit celor prezenţi pictorul Sorin Ursan Delaclit care, în timp ce interpreta cu vocea sa aidoma celei a tenorului de notorietate mondială Luciano Pavarotti o melodie din muzica clasică, în trei minute a pictat pe sticlă portretul lui Mircea Lutic, iar mai apoi şi pe cel al lui Eugen Tovarniţchi, amfitrionul evenimentului cultural din acea zi.
Profund emoţionat, Mircea Lutic a citit câteva din poeziile sale, a mulţumit pentru cuvintele adresate lui şi i-a rugat pe cei prezenţi ca toate laudele adresate lui să fie readresate acestui pământ atât de drag sufletului său, numind minunata noastră Vale a Siretului „Mesopotamia Bucovinei”.
În final aş mai adăuga că în ai săi aproape 450 de ani de existenţă atestată documentar satul nostru Iordăneşti a dat lumii mai mulţi oameni de vază care s-au aflat în ranguri înalte, însă o personalitate mai ilustră decât Mircea Lutic în istoria sa nu are. Mai mult decât atât, cred că puţine localităţi se pot mândri cu asemenea personalităţi marcante pe făgaşul mânuirii cuvântului. Mircea Lutic este un Heruvim al limbii române trimis să fie responsabil de puritatea ei în acest colţ de Ţară.

Nicolae ŞAPCĂ

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Maşina cu poeţi” a staţionat în parcarea Liceului „Mihai Eminescu” din Carapciu.
 Vizualizări articol: 1519 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Maşina cu poeţi” a staţionat în parcarea Liceului „Mihai Eminescu” din Carapciu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei