Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 2 mai 2019 - Anul XXIV, nr. 100 (7101)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Grupul celor 4 + invitaţii

În sânul expoziţional al Galeriei Pod din cadrul Muzeului de Istorie din Suceava a avut loc pe data de 18 aprilie a.c. vernisajul expoziţiei de pictură, grafică şi tapiserie a unui grup de 4 artişti, Dumitru Bostan, Mihail Gavril, Niculai Moroşan, Mihail Voicu + invitaţii lor Lucia Puşcaşu, Liviu Suhar şi Puşa Pîslaru. Aceşti 7 artişti diferiţi, cu trăsăturile lor specifice, cu izbânzile şi cu ecourile fiecăruia, dar în acelaşi timp având realmente ceva în comun, şi anume gustul pentru artă, talentul înnăscut şi dezvoltat la modul superlativ la cel mai înalt nivel datorită studiilor de specialitate în acest domeniu şi fără doar şi poate că şi experienţa îşi pune acut amprenta în creaţiile lor şi chiar în prezentarea acestora.

Întreaga suită de lucrări prezintă o putere mare de observaţie şi răbdare, adâncită de sentiment şi de o deosebită sensibilitate pentru proporţii şi culoare, sinceritatea viziunii şi mai cu seamă năzuinţa de a ataşa limbajul artistic necesar pentru fiecare din temele alese şi mesajele transmise.

Prin urmare, artistul Dumitru Bostan caută necontenit să descopere sensuri pe care să le poată racorda propriilor căutări artistice, el având iscusinţa necesară de a aduce în prim-plan o suită de sentimente aparte. Pictorul a gândit acut folosirea culorii, pentru a-i conferi o expresivitate maximă. Culoarea este în mâna lui un mijloc infailibil de a emoţiona, oglindind bine, limpede, sentimentul de bază pe care se clădesc toate compoziţiile sale.

De asemenea şi artistul Mihail Gavril pictează la fel de expresiv şi cu dezinvoltură, lipsit de orice complexe culturale sau apăsări ale tendinţelor, dar totodată şi cu o imensă plăcere. Tablourile sale furnizează o cantitate suficientă de provocare pentru a menţine treaz interesul acelora care se opresc să examineze. Pe mine personal m-a vrăjit prin culoare, prin plenitudinea ei explozivă şi prin energia cu care amestecă pasta densă ce îi oferă o formă concretă direct pe pânză.

Artistul Niculai Moroşan mă fascinează de asemenea cu imaginaţia sa, cu caracterul nuanţat şi corectitudinea desenului, ce numai îmbinate armonios dau putere coloritului care pune cel mai bine în evidenţă amintirile, trăirile şi experienţele sale. Pictorul imortalizează diverse imagini care ascund o poveste reală, unde întreaga natură este pictată cu vitalitate şi intens sentiment.

Ca pictor, Puşa Pâslaru apare cu o simţire aleasă, ceea ce se remarcă în coloritul nuanţat cu care îşi realizează pânzele, unde stăpâneşte organizarea obiectelor în spaţiul compoziţional, astfel oferind multă căldură. La Puşa Pâslaru desfătarea stilului prins într-o patriarhală imagine a lumii prelucrează amănuntul, subordonându-l întregului pictural prin încercarea redării echilibrului materiei.

Artista Lucia Puşcaşu ne provoacă prin creaţiile sale să căutăm dezlegarea tainei. În compoziţiile sale sesizăm o maximă putere de observaţie, cu acuitate şi capacitate imediată de sinteză. Lucrările sale sunt trăite, elaborate natural din adâncul sufletului şi al unei logici plastice coerente ce-şi dovedeşte sănătatea prin forţa cu care reuşeşte să îşi transmit atât mesajele, cât şi emoţiile.

La artistul Liviu Suhar, dincolo de fiecare tablou putem simţi seninătatea şi dorinţa pictorului de a împărtăşi cu publicul propria sa viziune estetică şi preferinţele sale.  Sentimentul imprimat lucrărilor de artă au un caracter individual, o structură formală şi concretă. Artistul şi-a asumat în mod responsabil libertatea de a picta astfel şi de a rămâne fidel stilului său, care la urma urmei l-a consacrat şi l-a definit, făcând abstracţie de noile curente şi tentaţii din domeniul artei.

Sinceritatea de care dă dovadă artistul Mihail Voicu are un puternic rol de auto-exprimare, unde atitudinea estetică nu ezită să fie plină de pulsaţie şi prin excelenţă activă, spontană, dar şi meditativă. Artistul caută deseori esenţa şi nu învelişul aparenţelor, el păstrând un echilibru, o măsură, temperamentul lui fiind mereu într-un climat de spiritualitate.

Creaţiile acestor artişti ne stârnesc la cuget profund, dau frâu liber unor sumedenii de gânduri, întrebări şi idei, ne determină să stăm să analizăm, să căutăm răspunsuri, să rezonăm, să asimilăm informaţii, să medităm, să cugetăm vreme îndelungată, ne ajută să ne dezvoltăm imaginaţia, răbdarea, memoria şi bunul gust. Mă bucur nespus că acest eveniment s-a înfăptuit, celebrând 10 ani de prietenie şi colaborare pe domeniul artistic a acestui grup de 4 prieteni-artişti. Aceşti ani au fost presăraţi cu nenumărate expoziţii impresionante, cu aventuri amuzante, cu reale admiraţii şi aprecieri din partea publicului iubitor de artă veritabilă, constituind în cele din urmă un necesar exemplu de muncă, pasiune, fidelitate, credinţă, prietenie din care fiecare om se poate inspira.

Delia Ioana Leizeriuc - critic de artă

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Grupul celor 4 + invitaţii.
 Vizualizări articol: 1072 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Grupul celor 4 + invitaţii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei