Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 mar 2019 - Anul XXIV, nr. 63 (7064)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Trei volume, sub semnul Tricolorului

"Enciclopedia Bucovinei", „o lucrare monumentală”, „o carte de vizită a tuturor bucovinenilor și a fiecăruia în parte”, lansată la Muzeul de Istorie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Muzeul de Istorie din municipiul Suceava a avut loc vineri, 15 martie,  o dublă lansare de carte: "Enciclopedia Bucovinei. Personalităţi, localităţi, societăţi, presă, instituţii", autori Emil Satco şi Alis Niculică, şi "Atlasul etno-lingvistic şi confesional al Bucovinei, 1774-2002", autori Constantin Ungureanu şi Călin Pantea.

În prezența unui public numeros, "Enciclopedia Bucovinei. Personalităţi, localităţi, societăţi, presă, instituţii", care cumulează valorile spiritualităţii bucovinene care au lăsat amprentă peste timp, a fost prezentată de prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu şi prof. Nicolae Cârlan, critic literar. Cele trei volume ale "Enciclopediei Bucovinei", sub semnul Tricolorului, Volumul I - albastru, Volumul II – galben, Volumul III - roșu („care reprezintă dragostea autorilor față de neam și patrie”, după cum a spus în prezentare prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu, care a vorbit nu în calitate de critic literar, ci în calitate de bucovinean, de lingvist) au apărut la Editura Karl A. Romstorfer a Muzeului Bucovinei. Continuând munca începută de tatăl său, Emil Satco, fost director al Bibliotecii „I. G. Sbiera” Suceava, profesor, bibliotecar, istoric şi enciclopedist (11 ianuarie 1941 - 18 aprilie 2007), Alis Niculică, alături de colaboratori de nădejde (Elena Pintilei şi Adriana Chindriş, Bogdan Petru Niculică, sprijinită de dr. Gheorghe Gabriel Cărăbuş, directorul Bibliotecii Bucovinei, și de dr. Constantin-Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei, care a asigurat suportul financiar pentru tipărirea acestor volume) a reușit să scoată la lumină „cartea valorilor din Bucovina istorică, din nordul şi sudul Bucovinei”.

 

Capodopere, în spațiul bucovinean

Dacă directorul Emil Ursu a declarat că "Enciclopedia Bucovinei" este o „lucrare monumentală, la un preț competitiv”, prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu a completat că Enciclopedia Bucovinei este un „produs natural, firesc, o carte de vizită a tuturor bucovinenilor și a fiecăruia în parte, o capodoperă” și a felicitat autorii pentru că au onorat valorile dintr-un spațiu complex, enigmatic. Criticul literar Nicolae Cârlan este de părere că "Enciclopedia Bucovinei. Personalităţi, localităţi, societăţi, presă, instituţii", autori Emil Satco şi Alis Niculică, este „o carte magnifică, pentru că este perfectibilă”, care prezintă personalități ale Bucovinei, regiune cu o bogăție spirituală impresionantă, cu o istorie complexă, tragică, dureroasă.

Tot vineri, la Muzeul de Istorie, a fost lansat și "Atlasul etno-lingvistic şi confesional al Bucovinei, 1774-2002", care cuprinde prelucrarea datelor şi a recensămintelor legate de o serie de aspecte din Bucovina istorică din perioada 1774-2002. Atlasul a fost prezentat de prof. univ. dr. Ştefan Purici. Ambele lucrări, care reprezintă o colecţie de documente puse la dispoziţia cercetătorilor interesaţi de istoria şi cultura acestei zone, au fost editate cu ocazia Anului Centenar, la Editura Karl A. Romstorfer Suceava, și pot fi achiziționate de la Muzeul Bucovinei. „Atlasul etno-lingvistic şi confesional al Bucovinei, 1774-2002” costă 60 de lei, iar "Enciclopedia Bucovinei", în trei volume, scrisă de Emil Satco şi Alis Niculică, costă 150 de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului "Enciclopedia Bucovinei", „o lucrare monumentală”, „o carte de vizită a tuturor bucovinenilor și a fiecăruia în parte”, lansată la Muzeul de Istorie.
 Vizualizări articol: 1687 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Enciclopedia Bucovinei", „o lucrare monumentală”, „o carte de vizită a tuturor bucovinenilor și a fiecăruia în parte”, lansată la Muzeul de Istorie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei