Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 oct 2018 - Anul XXIII, nr. 240 (6950)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

In memoriam

Expoziţia „Bucovina în pictura lui Mircea V. Hrişcă”, vernisată marţi la Muzeul de Istorie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

La Muzeul de Istorie a avut loc marţi, 23 octombrie, vernisajul expoziţiei „Bucovina în pictura lui Mircea V. Hrişcă”, eveniment cultural care s-a bucurat de un public numeros. Aşa după cum a spus artistul plastic Lucia Puşcaşu, pictorului Mircea V. Hrişcă „i-a curs prin vene Bucovina (…),a trăit prin artă şi pentru artă. Culoarea din clepsidră i s-a scurs prea repede pentru câte ar mai fi avut să picteze”.

Din scurtele prezentări făcute de prof. univ. dr. Mihai Iacobescu şi lector univ. Florica Diaconescu, am aflat că Mircea V. Hrişcă a realizat pictură şi grafică (portret, natură statică, compoziţie, peisaj), stăpânind foarte bine tehnica contrastelor. A fost unul dintre artiştii de marcă pe care i-a dat Bucovina, care şi-a construit un stil original, inconfundabil în pictură. Prof. univ. dr. Mihai Iacobescu, care l-a cunoscut pe artistul plastic Mircea V. Hrişcă, a povestit că acesta era mereu gânditor, un taciturn, meditativ, un om care şi-a cucerit publicul prin tablourile sale, fie că erau portrete, peisaje, toate inspirate din ”viaţa intimă a Bucovinei”. Mircea V. Hrişcă folosea un colorit cald, a mai completat Mihai Iacobescu, care l-a numit „unul dintre cei mai mari artişti plastici ai Bucovinei”, pe care l-a situat, „în istoria artelor din Bucovina, între Lovendal şi Epaminonda Bucevschi”.

 

Se simte lipsa Festivalului „Voroneţiana”

Artistul plastic Lucia Puşcaşu a completat că Mircea V. Hrişcă este respectat pentru arta sa. „El era complet dezinteresat de lucruri mărunte. În acea vreme, artiştii stăteau mai mult în atelier, erau respectaţi (...), un coleg de o modestie mare, care nu uita niciodată să ne felicite pe noi, cei care expuneam şi eram mai tineri”, a completat artista.

Lector univ. Florica Diaconescu a spus că publicul sucevean a ales cu bucurie să vadă operele de artă ale pictorului Mircea V. Hrişcă, „ale căror semnificaţii decurg din plinătatea lor informaţională, atrăgându-ne într-o cursă a aventurii cu origini în realitatea imediată, căci impresia este aceea a deja cunoscutului: văzut, auzit, trăit”.

Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, le-a reamintit celor prezenţi la vernisaj faptul că Mircea V. Hrişcă, muzeograf, profesor şi pictor desăvârşit, a fost distins cu premii de prestigiu, printre care Premiul I, în anul 1976, şi Marele Premiu, în anul 1980, la Festivalul concurs de pictură „Voroneţiana”, manifestare plastică de anvergură naţională care, din păcate, nu se mai organizează. Emil Ursu a dat asigurări că Muzeul Bucovinei, în colaborare cu Filiala Suceava a Uniunii Artiştilor Plastici din România, după cum a spus şi artistul plastic Lucia Puşcaşu, ar putea să organizeze din nou „Voroneţiana”.

 

„Iubirea de Bucovina”

Mircea V. Hrişcă, un artist complex apreciat ca un „colorist de o diafană discreţie, capabil să facă uleiul să fure virtuţile de transparenţă şi lirism ale pastelului cerat”, este urmat de fiica sa, artista plastică Oana Ruxandra Hrişcă, şi de nepoata Ana Creangă, elevă la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava.

Expoziţia „Bucovina în pictura lui Mircea V. Hrişcă” a fost organizată în principal de fiica lui Mircea V. Hrişcă, Oana Ruxandra Hrişcă, artist plastic, lector univ. dr. în cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, care a explicat că tatăl ei a fost iniţiat în „iubirea de Bucovina” de bunicul ei, preotul Visarion Hrişcă. Oana Hrişcă le-a mulţumit tuturor participanţilor, celor care au vorbit despre tatăl ei, celor care au ales să admire lucrările realizate de pictorul Mircea V. Hrişcă, lucrări care bucură ochiul, inima, care aduc linişte, dar care te fac să vibrezi într-un fel anume la frământările artistului din perioada în care şi-a creat opera. Momentele muzicale (chitară clasică) au fost susţinute de Ana Creangă, nepoata pictorul Mircea V. Hrişcă, înzestrată cu talent şi sensibilitate, dar şi multă maturitate interpretativă.

Expoziţia poate fi admirată, în perioada 23 octombrie - 23 noiembrie, la Muzeul de Istorie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia „Bucovina în pictura lui Mircea V. Hrişcă”, vernisată marţi la Muzeul de Istorie.
 Vizualizări articol: 1368 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Expoziţia „Bucovina în pictura lui Mircea V. Hrişcă”, vernisată marţi la Muzeul de Istorie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei