Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 10 sep 2018 - Anul XXIII, nr. 201 (6911)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   21 imagini |   ø fişiere video

Vernisaj

La Fălticeni, expoziţie de acuarelă a pictorului Alexandros Pintilii Karciucas

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Muzeul de Artă “Ion Irimescu” din Fălticeni a găzduit în seara zilei de vineri, 7 septembrie, vernisajul expoziţiei de acuarelă a pictorului fălticenean Alexandros Pintilii Karciucas. Tânărul artist a expus 31 de lucrări în acuarelă, realizate în perioada 2017-2018, prezentarea acestora fiind făcută de graficianul Mihai Pânzaru PIM.

Alături de cunoscuţi, prieteni, artişti plastici, oameni de cultură din urbea de pe Şomuz, la vernisaj a fost prezent şi directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, instituţie care organizează anual două mari mnifestări dedicate artelor vizuale, una de fotografie – Salonul Internaţional de Artă Fotografică Bucovina Mileniul III şi una de artă plastică organizată împreună cu Filiala Suceava a Uniunii Artiştilor Plastici şi managerul Muzeului de Artă „Ion Irimescu”, preot Teodor Brădăţanu. Teodor Brădăţanu a precizat că „şi în Fălticeni trebuie să ne promovăm artiştii noştri locali buni”, expoziţia lui Alexandros Pintilii Karciucas, constituind începutul unui proiect expoziţional pentru tinerii artişti de pe Valea Şomuzului.

 

Grecia şi România în acuarelă 

În cadrul expoziţiei vernisate vineri şi deschisă până pe 12 septembrie, Alexandros Pintilii Karciucas ne “plimbă” cu ajutorul lucrărilor sale prin Fălticeni, Cluj, Sibiu, Sighişoara, Dubrovnik, cel mai lung popas fiind făcut în Grecia. Pe lângă arhitectură urbană, avem redată viaţa din micile porturi ale faimoselor staţiuni de la malul Mării Egee, Mării Mediterane şi Mării Ionice, avem parte de răsărit sau asfinţit, de case scăldate în soare şi de albastru de cobalt, de biserici şi detalii ale vieţii de pe insulele greceşti pe care le descoperi fie cu ajutorul unui ghid, fie cu ajutorul lui Alexandros, pictorul jumătate grec, jumătate român. Prin lucrările de pe simezele Galeriei de Artă a cunoscutului muzeu Fălticenean ajungem pe insula Hydra, în Gaios, Paxos, Parga, Lakka, Corfu, Monemvasia, Kythnos.

 

Acuarela rămâne cel mai greu exerciţiu pentru un grafician

„Miki, cum eşti cunoscut în rândul artiştilor plastici, ai în tine un tumult a două popoare, tumultul grecesc şi tumultul românesc, şi astfel în tine s-a metisat un individ cu impetuozitate. Impetuozitatea presupune personalitate, proiect cu ţintă, cale bătătorită, iniţiere şi până la urmă bucuria permanentei descoperiri a limitelor tale.

Acuarela rămâne cel mai greu exerciţiu pentru un grafician. Acuarela ţine de grafică. Este clipa surprinsă într-o atitudine de dirijor.

Urmaş al grecilor care au locuit în Fălticeni, Alexandros Pintilii Karciucas preferă în lucrările sale minuţia tehnică, din câteva tuşe redă elegant o atmosferă, dar şi lumina. Ştie să dozeze lumina pe clădiri, pe arhitectură, te uiţi şi îţi dai seamă în ce moment al zilei este făcută lucrarea. Chiar dacă este o lucrare care reprezintă o furtună, se simte prezenţa soarelui, acel ceas ancestral. Plecând de la această dexteritate, el trece într-un mediu foarte delicat al jocurilor oglinzilor pe apă. Aici vine marele lui talent de a sonda apa, parcă vezi ce adâncime are apa, care este starea de linişte sau nelinişte a suprafeţei mării, cât de strălucitoare este suprafaţa apei, ce frumos cad umbrele ambarcaţiunilor şi ce romantic este să ai în casă, în colecţia ta, o lucrare cu o ambarcaţiune.

Vizitând expoziţia, m-am uitat în primul rând la percepţia spaţiului pe care el îl avea în ancestralitatea neamului lui şi ce frumos a vibrat cu acesta. Dintr-o suflare, dintr-o mişcare, ai simţit că parcă erai acolo de când lumea. Fiecare lucru este redat în nişte parametri estetici foarte bine definiţi. Mi-a plăcut foarte mult valoarea de detaliu, forţa de reverberaţie a fiecărui detaliu, iar lucrarea „Fereastră în Corfu” te intruduce în atmosfera de inspiraţie a lui Karciucas.

Dacă doriţi să trăiţi minunile arhipeleagului grecesc este grozav să ai la tine miturile Greciei Antice şi ajungi în cele mai frumuase locuri cu ajutorul lui Miki”, a spus graficianul sucevean, Mihai Pânzaru PIM.

 

Alexandros Pintilii Karciucas, unul dintre cei mai apreciaţi pictori acuarelişti din România

În vârstă de 32 de ani, pictorul Alexandros Pintilii Karciucas este unul dintre cei mai apreciaţi pictori acuarelişti din România. S-a născut pe 21 octombrie 1985 în municipiul Fălticeni, de mic a crescut printre culori, pensule şi a pictat cu mare pasiune. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii “Alexandru Ioan Cuza”, din Iaşi iar studiile libere de desen şi pictură le-a făcut cu tatăl sau Pintilii Karciucas Ioan. Este reprezentant pe Romania al IWS -International Watercolor Society. Are în palmares, în perioada 2014 - 2018 numeroase participări în expoziţii organizate în România, Anglia, Bulgaria, Grecia, Italia, Spania şi Serbia, la Bienala de Artă Balcanică Veliko Târnovo – Bulgaria, Expoziţia Internaţională de Acuarelă din Fabrino – Italia, Bienala Internaţională de Acuarelă din Belgrad, Expoziţia Internaţională de Acuarelă din Salonic, Expoziţia “Mediteranian” de la Galeria della Biblioteca Angelica din Roma, Expoziţia Internaţională de Acuarelă “Mediterraneo” din Madrid, Expoziţia “The Long Gallery” din Birmingham. În ţară, lucrările sale au putut fi admirate la Muzeul Naţional de Artă dn Bucureşti, la Palatul Parlamentului, ASE, la Hotel Crowne Plaza Bucureşti în cadrul unui eveniment organizat de Galeria Elit Prof Art, Galeria “Luceafărul” din Bucureşti, la Fălticeni, unde a debutat în 2013 cu prima expoziţie personală “Lumini şi umbre”, în cadrul Festivalului Internaţional “Grigore Vasiliu Birlic”, Braşov şi Suceava. Foarte multe lucrări se regăsesc în colecţii private din ţară şi din străinătate.

“Multumesc tuturor celor care sunt alături de mine la acest vernisaj. Este un moment frumos, sunt puţine astfel de evenimte în Fălticeni, 8 sau 10 într-un an. Mă bucur că sunteţi aici, că suntem împreună pentru că este important ca oamenii să vadă lucrările în realitate nu doar pe facebook”, a spus Alexandros Pintilii Karciucas la finalul expoziţiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La Fălticeni, expoziţie de acuarelă a pictorului Alexandros Pintilii Karciucas.
 Vizualizări articol: 1087 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
La Fălticeni, expoziţie de acuarelă a pictorului Alexandros Pintilii Karciucas0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei