Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 sep 2018 - Anul XXIII, nr. 199 (6909)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

„Trăiri Iconice”

Expoziţia de artă plastică semnată de Cela şi Costin Neamţu, un regal de culoare, de echilibru, de spiritualitate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

La Muzeul de Istorie Suceava a avut loc miercuri, 5 septembrie, vernisajul expoziţiei de artă plastică „Trăiri Iconice”, realizată de artiştii Cela şi Costin Neamţu, un regal de culoare, de echilibru, de spiritualitate. Gazda evenimentului a fost directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, care le-a mulţumit celor doi prestigioşi artişti că au ales să expună la Suceava lucrări de o importanţă deosebită. „Am încercat de mai multe ori să aducem la Suceava artişti contemporani importanţi, mai ales artişti născuţi la Suceava. După expoziţia lui Liviu Suhar, un artist important, astăzi se împlineşte un vis, cel puţin al meu personal, legat de prezenţa unei expoziţii la Muzeul Bucovinei a artiştilor Cela şi Costin Neamţu. Le mulţumesc că au acceptat să expună la Suceava”, a spus Emil Ursu. Expoziţia a fost prezentată de scriitorul Grigore Ilisei, care a spus încă de la începutul expunerii sale că avem în faţă „doi foarte importanţi artişti contemporani”, mai ales că despre Cela Neamţu s-a scris că este „regina tapiseriei româneşti”. La Suceava, artista a expus două tapiserii în tehnica haute-lisse.

 

„Rapsodii” pe simeze

Despre Cela Neamţu, scriitorul Grigore Ilisei a spus că artista a reuşit să păstreze „un echilibru între ceea ce trebuie păstrat şi ceea ce trebuie inovat, şi din această osmoză, comuniune, a ieşit ceva care este original, şi care se află ca o stea în fruntea doamnei Cela Neamţu". În prezenţa unui public numeros, iubitori de frumos, prieteni dragi ai familiei de artişti Neamţu (la vernisajul expoziţie au fost prezente stavrofora Gabriela Platon, stareţa Mănăstirii Voroneţ, precum şi monahia Elena Simionovici, tot de la Mănăstirea Voroneţ, pr. Vasile Irimia, protopop al Protopopiatului Suceava 1, scriitoarea şi jurnalista Doina Cernica, artişti plastici, profesori etc.) scriitorul Grigore Ilisei a adăugat că expoziţia este în sensul cel mai adevărat al cuvântului un regal. Prima sală de expoziţie este una „rapsodică”, după cum a spus Grigore Ilisei, „în sensul rapsodiilor eminesciene, pentru că are lucrări de pe tot cuprinsul ţării”. Este locul unde publicul poate vizita şi admira, până la sfârşitul acestei luni, cele 22 de bluze populare româneşti în tehnica colaj textil realizate de Cela Neamţu, prezentate pentru prima dată într-o expoziţie, în anul centenarului Marii Uniri.

 

Pasteluri „pline de graţie, de fluiditate, de diafanitate, de poezie”

Scriitorul Grigore Ilisei spune despre Costin Neamţu că „deşi monumentalist, deşi ucenic de oţelării, trăind în spaţii gigantice, Costin este un foarte fin interpret al cameralului în ceea ce priveşte pictura, prin ceea ce înseamnă pastelul. Și el se aşază într-o galerie de mari pastelişti, care-l are ca stea polară pe Ștefan Luchian”. Artistul plastic Costin Neamţu a expus la Suceava 44 de pasteluri „pline de graţie, de fluiditate, de diafanitate, de poezie”. Cei doi artişti au ales ca numele expoziţiei să se numească „Trăiri Iconice”, „titlu inspirat şi trăitor, pentru ceea ce este pe simeze”.

 

„Panouri rapsodice, care au o somptuozitate, un palpit romantic deosebit, atât de viu...”

 „Această aventură spirituală” a celor doi artişti, a adăugat Grigore Ilisei, este o laudă adusă poporului român în acest an centenar. Cela Neamţu a avut şansa de a primi nişte petece de pânză prea frumoase, de la artista Lena Constante (care a fost un artist plastic de vârf, care a descoperit tezaurul nepieritor al poporului român). Cela Neamţu a creat astfel, după cum bine a punctat Grigore Ilisei, „panouri rapsodice, care au o somptuozitate, un palpit romantic deosebit, atât de viu, care sunt făcute prin tehnica colajului, dar şi prin tehnica reconstituirii, pentru că aici lucrează duhul artistic special al Celei Neamţu. Nu sunt numai colaje, ci şi reconstituiri, realizate după mult studiu, multă documentare”. Forţa artistică şi creatoare a Celei Neamţu, în opinia scriitorului Ilisei, vine din lucrarea împreună a capacităţii de a crea pe spaţii mari, dar folosind elemente miniaturale, petece mici, „orchestrându-le într-o lucrare care are coerenţă şi trăire artistică”. 

 

Cela Neamţu: „Iubesc tare mult Bucovina!”

Artista Cela Neamţu a mulţumit mult gazdei evenimentului - Muzeul Bucovinei, scriitorului Grigore Ilisei, pentru frumoasa prezentare, prietenilor veniţi de aproape şi de departe, mărturisind cu mândrie că ei personal îi plac mult bluzele populare româneşti pe care le-a realizat în tehnica colaj textil, aceste „petece de frumos” din mai multe zone ale ţării fiind cea mai frumoasă declaraţie de dragoste adresată bucovinenilor, sucevenilor. „Iubesc tare mult Bucovina, deşi eu sunt din Iaşi, doar soţul meu este sucevean, şi prin această expoziţie, în premieră, fac o declaraţie de dragoste pentru acest loc pe care îl preţuiesc atât de mult”, a spus Cela Neamţu.

 

Expoziţie de suflet, cu lucrări figurative

La rândul său, Costin Neamţu a apreciat că atunci când cel care îi admiră o lucrare, un pastel, are o anumită trăire, înseamnă că lucrarea sa şi-a atins scopul şi a devenit un punct de comunicare între el, ca artist, şi cel care priveşte lucrarea. Artistul plastic Lucia Puşcaşu, care-i are ca naşi spirituali pe cei doi creatori de frumos, Cela şi Costin Neamţu, cu care a legat o prietenie foarte frumoasă, ne-a spus că expoziţia prezentată de cei doi artişti la Suceava este una de suflet, cu lucrări figurative, din care reiese că „stăpânesc desenul, culoarea, principiile compoziţionale. Veţi găsi în lucrările lor echilibru, ritm, modulări ale liniilor şi o bună cunoaştere a legilor compoziţiei”. Organizatorii expoziţiei sunt Consiliul Judeţean Suceava şi Muzeul Bucovinei, în colaborare cu cei doi artişti.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia de artă plastică semnată de Cela şi Costin Neamţu, un regal de culoare, de echilibru, de spiritualitate.
 Vizualizări articol: 1440 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Expoziţia de artă plastică semnată de Cela şi Costin Neamţu, un regal de culoare, de echilibru, de spiritualitate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei