Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 mai 2018 - Anul XXIII, nr. 102 (6812)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Eveniment editorial

”Ce dacă”, o carte care „se citeşte cu sufletul la gură”, lansată mâine la Suceava, de celebrul regizor Alexander Hausvater

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Volumul „Ce dacă”, semnat de cunoscutul regizor Alexander Hausvater, va fi lansat mâine, 10 mai, de la ora 16.00, în spaţiul expoziţional al Teatrului Municipal Suceava, în prezenţa autorului. Confesiunile lui Alexander Hausvater ne poartă spre o copilărie „plină de vagabondaj şi creaţie”, prin Bucureşti, Suceava vacanţelor sau kibbutz-ul în care a locuit, în perioada de început după emigrarea în Israel.

„De sub masa din sufragerie, unde era cazemata mea, ascultam poezii, cântece şi vorbe pline de duh pe care nu aveam să le uit niciodată. Invitaţii de la masa părinţilor mei erau fie în drum spre închisoare sau tocmai ieşiţi de acolo cu o sete nebună de libertate, cu un spirit de revoltă treaz şi dornici să-şi împărtăşească iubirea. Voiam să fiu ca ei (...)”, îşi aminteşte regizorul, în Cuvântul înainte al cărţii, scris la Tel Aviv în martie 2017.

Alături de copilul de nici 10 ani, mergem, în noaptea de dinaintea emigrării în Israel, să ne luăm rămas bun de la Bucureştiul natal şi privim cu aceeaşi nostalgie ca Alexandru spre locuinţele vecinilor. ”Le-am atins uşile, ca să simtă şi ei că îi voi lua puţin cu mine”, scrie autorul în povestirea O plimbare. Paharul cu vin băut împreună cu părinţii pentru a marca sosirea în noua ţară şi durerea de cap de după îi aduc revelaţia că vârsta adultă are şi neplăceri. La întrebarea mamei ”Ce învăţăm noi de aici”, în legătură cu consumul de alcool, răspunsul copilului a fost ”Nu e nici o grabă să devin adult. Ar trebui să profit acum că nu sunt”.

 

Lectura confesiunilor lui Hausvater, o experienţă intelectuală care nu trebuie ratată

Primul contact cu vrăjitoria teatrului i l-a oferit Doamna B., care „nu-şi mai amintea vineri că marţi murise”, iar moartea adevărată o vede în kibbutz şi o aude la radio (Aici Radio Kol Israel).

Experienţele erotice cu mame ale unor colegi de şcoală, uimirea în faţa descoperirii femeii ne parvin prin intermediul unor povestiri scurte, savuroase prin naturaleţea relatării.

O carte care „se citeşte cu sufletul la gură, o respiri, o bei”, afirmă scriitoarea Nora Iuga, în postfaţa Aştepta cu nerăbdare duminica să redevină copil avolumului „Ce dacă”. Ea spune despre Alexander Hausvater că „aparţine celor fără de odihnă, celor peste tot acasă, celor mereu grăbiţi, mânaţi din urmă, întorşi din urmă, mereu cu râsul pe buze, cu umorul la purtător, el, care transformă aerul într-un gaz îmbibat de frumos şi de bine. Întorc foile, îi aud glasul şi văd bătând mereu drumurile lumii, iubind neîntrerupt ca toţi cei sortiţi să iubească eternitatea efemerului, clipa care rămâne atât de frumoasă”.

Lectura confesiunilor lui Alexander Hausvater din ”Ce dacă”, apărută la Editura Integral, în 2017, este o experienţă intelectuală care nu trebuie ratată. Lansarea de mâine, de la Teatrul Municipal „Matei Vişniec” din Suceava, este acompaniată şi de o expoziţie de ilustraţii semnată Dan Lăcătuş.

Regizorul Alexander Hausvater s-a născut în Bucureşti, la 11 iunie 1949. În 1959 a emigrat în Israel, împreună cu părinţii. A absolvit Universitatea din Tel Aviv şi a studiat dramaturgia la Dublin, iar în 1971 s-a mutat în Canada, ţară în care şi-a făcut o carieră de invidiat ca regizor. A fondat şi condus teatre şi centre de cercetare, a scris teatru, a regizat spectacole de operă, a predat la universităţi din toată lumea. În 1990 s-a întors în România. La Suceava a montat, anul trecut, la TMMV, ”Fernando Krapp mi-a dat această scrisoare", de Tankred Dorst şi Ursula Ehler.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ”Ce dacă”, o carte care „se citeşte cu sufletul la gură”, lansată mâine la Suceava, de celebrul regizor Alexander Hausvater.
 Vizualizări articol: 1180 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
”Ce dacă”, o carte care „se citeşte cu sufletul la gură”, lansată mâine la Suceava, de celebrul regizor Alexander Hausvater0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pandişpan cu banane şi glazură caramel Este o prăjiturică din cele ”de familie”, fără multe pretenţii, dar care e şi pufoasă, şi gustoasă, şi destul de uşor de pregătit acasă.Avem nevoie de:3 banane mari, 1,5 pahare zahăr, 3 pahare făină albă, 2 plicuri praf de copt, 6 ouă, o... Citeşte