Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 17 apr 2018 - Anul XXIII, nr. 85 (6795)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Galeria de Artă „Ion Irimescu”

Expoziţia „Magia punctului 2 - unitate în diversitate" a artistului Victor Foca

În cadrul expoziţiei "Magia punctului 2 - unitate în diversitate" a artistului botoşănean Victor Foca facem cunoştinţă cu un artist echilibrat, cerebral, cu o năzuinţă bine înrădăcinată în conştiinţa sa către evoluţiile aparaturilor generaţiilor viitoare ce vor modela lumea şi universul palpabil aşa cum poate nimeni nu-şi poate imagina astăzi. Acesta crede cu tărie în ştiinţa şi tehnologia avansată, dar toate acestea nu-l determină cu nimic să nu creadă în Dumnezeu, în iubire, natură şi echilibrul proporţiilor.

Mizând pe intuiţie, artistul Victor Foca a prezis şi a crezut cu înverşunare în teoria lui, de mai bine de 50 de ani de cercetare a elementului armonic fundamental de comunicare prin imagini plastic armonice. El a presupus că succesele ştiinţei şi tehnicii o să ne uşureze în viitor nu numai contactul cu arta, dar o să aducă şi nişte maşinării care o să ne ajute să înfăptuim arta. Observăm cum intervenţia ştiinţei şi tehnicii, a industriei moderne şi a tehnologiilor perfecţionate oferă o şansă pentru diversificarea artelor.

Victor Foca şi-a dezvoltat simţul artistic pe această latură, a artei vizuale, a proiecţiilor, transpunerii şi a dialogului, fără a omite un aspect esenţial, cel al urmăririi şi transpunerii raportului de mărime, al inserării în compoziţii a numărului de aur, primul număr iraţional descoperit în istorie. De asemenea, artistului i se atribuie meritul de a i se recunoaşte implicarea şi descoperirea conceptului denumit ”Marele TOT - Universul armonic” ce face trimitere directă la puterea divină, la perfecţiunea lăsată pe pământ de Marele Creator, artistul căutând să aducă lucrările sale cât mai aproape de perfecţiune, utilizând cu fidelitate punctul plastic armonic.

Dar oricât de abstracte ar părea compoziţiile sale, la originea lor stă o emoţie. O emoţie aparte încărcată de o energie ce pare a veni nu numai din marginile pânzei, ci de dincolo de aceste margini şi care împinge întinderile de culori către centru, unde se cumulează tensiunile.

Cele 49 de lucrări expuse cu această ocazie pe simeze se relevă a fi ale unui om care iubeşte precizia şi nu cunoaşte duritatea. Forma se dezvăluie prin opoziţia culorilor şi acestea se recomandă prin distincţia lor. Desenul este temeinic conturat şi cu toate că reprezintă forme geometrice precise sau linii sinuoase, ele transmit energie şi viaţă.

Personal, privind aceste lucrări am simţit o vibraţie aparte ce mi-a oferit senzaţia că fiecare lucrare în parte are o anumită linie melodică ce mă încântă şi mă transpune în mii de stări sufleteşti.

Creaţia estetică a artistului Victor Foca este parcă o dezlănţuire „divină” a pasiunii şi talentului său, oferind impresia că inspiraţia ca şi întreaga construcţie se desfăşoară în transa creatoare, că inventivitatea şi fantezia au libertate totală să se manifeste.

Îl respect pe artistul Victor Foca pentru toată munca depusă, pentru devotamentul, loialitatea faţă de artă, pentru stoicismul de care a dat dovadă în ceea ce priveşte relaţia dintre artă şi noile tehnologii şi pentru că este un exemplu de urmat la capitolul manifestării emoţiei prin artă, a face bine şi a crea şi a crede necontenit în scopul tău, făcând abstracţie de valurile vieţii.

Expoziţia poate fi vizionată la Galeria de Artă „Ion Irimescu” Suceava de pe 13 aprilie 2018 până la sfârşitul lunii.

Delia Ioana Leizeriuc, critic de artă

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia „Magia punctului 2 - unitate în diversitate" a artistului Victor Foca.
 Vizualizări articol: 1141 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Expoziţia „Magia punctului 2 - unitate în diversitate" a artistului Victor Foca0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei