Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 oct 2017 - Anul XXII, nr. 243 (6659)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

La Muzeul de Istorie

Expoziţie dedicată eroului necunoscut din Primul Război Mondial

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Expoziţia fotografică „Eroul necunoscut – simbol al eroismului naţional” poate fi văzută începând de ieri în holul principal al Muzeului de Istorie din Suceava. Expoziţia a fost vernisată ieri şi prezintă aspecte istorice din evoluţia instituţiei naţionale destinate cinstirii eroismului românesc. Expoziţia prezintă fotografii care surprind marile momente organizate în Capitală şi la Mărăşeşti în anul 1923 pentru cinstirea eroilor din Primul Război Mondial.

Muzeograful Valeria Bălescu, din cadrul Muzeul Naţional „Regele Ferdinand I”, a vorbit în faţa publicului spectator despre eroul necunoscut, simbol al eroismului naţional.

Ea a povestit cum în anul 1923 elevul Amilcar Săndulescu, în vârstă de 12 ani, elev fruntaş, care îşi pierduse tatăl pe front în anul 1917, a fost ales să desemneze eroul necunoscut în cadrul unui ceremonial desfăşurat între 14 şi 17 mai 1923 la Mărăşeşti. Copilul a ales unul din cele 10 sicrie cu erori necunoscuţi pe care le-a avut în faţă, aduse de pe principalele fronturi româneşti din prima mare conflagraţie mondială. Acel sicriu a devenit „Mormântul ostaşului necunoscut”, expus în Parcul Carol din Bucureşti, ulterior mutat de comunişti şi readus în locul în care a fost depus iniţial abia în 1996. 

Muzeograful care a scris şi o carte pe tema eroului necunoscut a ţinut să aducă mulţumiri speciale pentru implicarea în acţiuni de comemorare, la Suceava, dar şi pentru colaborarea în organizarea acestei expoziţii, Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala Suceava, reprezentată la vernisajul de ieri de colonelul în retragere Neculai Niga, preşedinte, şi de maistrului militar principal în retragere Dumitru Davidel, prim-vicepreşedinte.

Mirela Adomnicăi, prefectul judeţului Suceava, prezentă la vernisajul de ieri, a arătat că Suceava este onorată să găzduiască această expoziţie, care „este o relatare a unei istorii uitate de unii, neştiute de alţii, eroul necunoscut de la 1918, eroul care este practic un simbol pentru România Mare”.

În calitate de gazdă a expoziţiei, Ioan Mareş, directorul adjunct al Muzeului Bucovinei, a subliniat că istoria noastră a însemnat jertfă, mari lupte, iar această expoziţie este închinată soldatului simplu care s-a jertfit, adică eroului necunoscut.

„Mormântul ostaşului necunoscut”, care a stat la baza expoziţiei fotografice ajunse ieri la Suceava, este loc naţional de pelerinaj şi de reculegere în memoria celor 225.000 de ostaşi care s-au jertfit în Primul Război Mondial pentru întregirea României.

Expoziţia fotografică va putea fi văzută la Suceava până pe 10 noiembrie. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţie dedicată eroului necunoscut din Primul Război Mondial.
 Vizualizări articol: 1382 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Expoziţie dedicată eroului necunoscut din Primul Război Mondial0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei