Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 mar 2017 - Anul XXII, nr. 61 (6477)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   15 imagini |   ø fişiere video

Premieră teatrală

Trei ani fără femei şi „Zadarnicele chinuri ale dragostei”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un nou spectacol se joacă pe scena Teatrului „Matei Vişniec” Suceava. O comedie spumoasă, antrenantă, a cărei premieră a avut loc miercuri seara, când sala de spectacole a Centrului Cultural Bucovina a răsunat de aplauze şi hohote de râs.

Surpriza pregătită de echipa teatrului sucevean pentru stagiunea de primăvară este un spectacol nou, original şi foarte amuzant, cu şi despre îndrăgostiţi.

Inspirat de o piesă de teatru clasică, a nemuritorului William Shakespeare, dar adaptată vremurilor noastre, „Zadarnicele chinuri ale dragostei” este un spectacol antrenant, despre dragoste, tentaţii, slăbiciuni, visuri deşarte, dar şi cu mult umor de bună calitate.

Într-un regat istoric, Navarra, care, la fel de bine ar putea fi România, regele, dornic de faimă, prin intermediul căreia vrea să devină nemuritor în mentalul colectiv, ia o decizie drastică: trei ani de post, veghe, studiu, dar mai ales... lipsă de femei.

De aici rezultă fel de fel de situaţii comice cu care se confruntă regele, prietenii săi, dar şi o frumoasă prinţesă şi ale sale domniţe.

Spectacolul clasic, transpus într-o versiune modernă, mult adaptată problemelor actuale şi realităţilor cu care ne confruntăm zi de zi, a fost o premieră şi pentru regizorul acestuia, tânărul dar talentatul Alexandru Bogdan. Acesta are acum patru piese regizate la activ, dar cea de la Suceava este prima realizată la un teatru de stat.

Poate tocmai de aceea, în încercarea de a se autodepăşi, de a demonstra lumii ce poate, acesta s-a străduit să impresioneze publicul cu o piesă care îmbină clasicul cu modernul, comicul cu liricul, jocul actoricesc cu momente de musical, ambianţa fiind asigurată şi printr-o interesantă suprapunere a realului cu virtualul, prin intermediul echipamentelor tehnice moderne cu care este dotat teatrul sucevean.

 

Piesă de teatru cu 11 actori pe scenă

O particularitate a noului spectacol din repertoriul teatrului sucevean o reprezintă faptul că toţi actorii, 11 la număr, se află pe scenă, de la început, chiar dinainte de a suna gongul, până la final, când se trage cortina.

Tăcuţi şi nemişcaţi, ca nişte manechine, aceştia stau aşezaţi pe scaune, de o parte şi de alta a scenei, prinzând viaţă când intră în rol personajele lor. Uneori, totul se transformă într-o explozie de bucurie, zarvă şi multă mişcare, ca apoi sala să se scufunde în tăcere, de îţi răsună în urechi bubuiturile inimii unui biet iepuraş... îndrăgostit.

Comedia „Zadarnicele chinuri ale dragostei” îi aduce pe scenă, pentru prima dată, pe toţi cei nouă actori ai Teatrului „Matei Vişniec” - Cosmin Panaite, Bogdan Cantauz, Sergiu Moraru, Bogdan Amurăriţei, Diana Lazăr, Delu Lucaci, Clara Popadiuc, Cristina Florea, Cătălin Mîndru, plus doi colaboratori, Alexandru Marin şi Horia Butnaru, tot suceveni, selectaţi în urma unui casting organizat special în acest scop. Alegerea acestora s-a dovedit a fi una fericită, cei doi strălucind pe scenă, alături de actorii teatrului recent înfiinţat, încât sunt mari şanse ca prezenţa lor să fie solicitată şi în alte ocazii.

 

Spectacol de festival

Fără a dezvălui prea multe din culisele spectacolului, pentru a lăsa spectatorilor plăcerea de a le descoperi la reprezentaţiile viitoare, cea mai apropiată fiind chiar duminică, 19 martie, de la ora 19.00, succesul de care s-a bucurat miercuri şi joi demonstrează că îmbinarea tuturor elementelor sale, de la costumele create special, jocul actoricesc remarcabil, coloana sonoră, decorul virtual şi chiar piesa de teatru din cadrul piesei de teatru, precum în filmele cu acţiune în planuri temporale multiple, îl situează pe primul loc în cadrul repertoriului Teatrului „Matei Vişniec” Suceava.

Prezenţa acestui spectacol în cadrul unor festivaluri naţionale cu renume este deja sigură, solicitări venind din mai multe părţi. Iată că Shakespeare dovedeşte încă o dată că este nemuritor, ba chiar foarte actual şi la fel de amuzant, chiar şi după sute de ani, mai ales când piesele sale sunt transpuse într-o manieră modernă, de profesionişti.

 

„Avem un teatru cu adevărat funcţional la Suceava”

Prezent la premiera spectacolului, primarul Sucevei, Ion Lungu, care a urmărit jocul actoricesc alături de Angela Zarojanu, recent desemnată ca reprezentant al Consiliului Local în Consiliul de Administraţie al Teatrului „Matei Vişniec”, s-a arătat încântat de ceea ce a reuşit să facă tânăra echipă a acestei instituţii culturale, a cărei înfiinţare i se datorează.

„Am vizionat spectacolul, mi-a plăcut. Este o piesă clasică, îmbrăcată cu o haină modernă, o comedie spumoasă. Felicitări actorilor, regizorului şi conducerii teatrului. Putem spune că începând din 15 martie 2017 avem un teatru cu adevărat funcţional la Suceava. Felicitări!”, a spus Ion Lungu, după ce s-a tras cortina, în aplauzele furtunoase ale spectatorilor.

Timp de 27 de ani, de la dispariţia primului teatru profesionist înfiinţat în 1984, Suceava nu a avut o asemenea instituţie culturală, singurele spectacole de teatru susţinute aici fiind cele ale altor trupe din ţară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trei ani fără femei şi „Zadarnicele chinuri ale dragostei”.
 Vizualizări articol: 1960 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Trei ani fără femei şi „Zadarnicele chinuri ale dragostei”1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei