Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 4 feb 2017 - Anul XXII, nr. 26 (6442)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Semnal

O carte realizată după treizeci de ani de documentare: „Semne şi simboluri astronomice în ornamentica tradiţională din Bucovina”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pasionatul astronom sucevean (Horodnic de Jos) Dimitrie Olenici trăieşte satisfacţia unei împliniri care încununează treizeci de ani de documentare, prin scoaterea de sub tipar a lucrării „Semne şi simboluri astronomice în ornamentica tradiţională din Bucovina”.

Proiectul editorial, realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Suceava prin Centrul Cultural „Bucovina”, aduce în atenţia cititorilor avizaţi, aşa cum scrie în „Introducere” autorul, „un studiu privind semnele şi simbolurile astronomice în ornamentica tradiţională românească, în general, în principal în judeţul Suceava, pe cusături, ţesături, ouă încondeiate, monumente funerare, picturi pe lăcaşuri de cult, ornamente pe case ţărăneşti etc.”.

Structurată pe XVII capitole (Semne şi simboluri astronomice - consideraţii generale, Arborele cosmic - pomul vieţii, Crucea, Rozeta, Octogonul, Spirala - simbolul infinitului şi nemuririi, Ochiul atoatevăzător - ochiul lui Dumnezeu, Vârtelniţa sau svastica, Cadrele solare, Aspecte ale culturii Soarelui pe teritoriul României, Ornamentica solară în arhitectura tradiţională din Bucovina, Motive astronomice în lăcaşurile de cult, Câteva asemănări, De prin lume adunate, Promovarea ornamentelor astronomice din Bucovina, Motivul bucovinean al eclipsei de soare - un ornament unic în lume, Câteva itinerare solare prin Bucovina), lucrarea, aşa cum subliniază prof. univ. dr. Mihai Iacobescu, „ne poate duce cu gândul la tot ce s-a scris mai bun în etnografia română”, exemplificând cu celebra lucrare a lui Simion Florea Marian, „Botanica poporană”.

Cartea, bogat şi semnificativ ilustrată, se vrea a fi, cum subliniază „împătimitul într-ale etnoastronomiei” Dimitrie Olenici, „o mărturie pentru generaţiile viitoare a unor adevărate opere de artă realizate de înaintaşi şi totodată un semnal de alarmă pentru conservarea ornamentelor arhitecturale, care pot deveni un brand pentru judeţul Suceava, ce ar trebui incluse în circuitele turistice alături de celelalte comori artistice sucevene”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O carte realizată după treizeci de ani de documentare: „Semne şi simboluri astronomice în ornamentica tradiţională din Bucovina”.
 Vizualizări articol: 1634 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
O carte realizată după treizeci de ani de documentare: „Semne şi simboluri astronomice în ornamentica tradiţională din Bucovina”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei