Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 31 oct 2016 - Anul XXI, nr. 255 (6368)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Moment comemorativ

„In memoriam Elena Greculesi”, la Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera” Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sala de Artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I. G. Sbiera” Suceava a găzduit, cu câteva zile în urmă, un moment comemorativ închinat artistei plastice Elena Greculesi (21 iunie 1928 - 17 septembrie 2016).

 

La 40 de zile de la trecerea în eternitate a „măiastrei Bucovinei”

Evenimentul, organizat creștinește de Doru Câmpan, nepotul artistei, și biblioteca publică suceveană (care deține o valoroasă colecție de tablouri donate de Elena Greculesi) a reunit, la 40 de zile de la trecerea în eternitate a „măiastrei Bucovinei”, „toată floarea cea vestită a culturii sucevene”, așa cum a remarcat dr. Ioan Iețcu.

În ambientul sălii care poartă numele artistei, sală care etalează donația făcută în anul 2002 și completată în 2008 - atunci când Elena Greculesi a fost omagiată la Suceava cu prilejul trecerii pragului vârstei octogenare - a fost cinstită memoria celei despre care criticul de artă Vasile Florea scria că „s-a impus printr-o pictură de șevalet căreia îi sunt proprii multe din virtuțile artei monumentale”.

O „monumentalitate a detaliului”, așa cum remarcam în urmă cu 14 ani, atunci când am avut prilejul primei întâlniri cu Elena Greculesi, la vernisajul expoziției din sala care acum îi poartă numele.

 

„O zugrăviță de diafanități, care a trăit întru artă și întru simțire”

Și dacă în anul 2008, când sala bibliotecii publice sucevene a primit numele artistei s-a spus că a avut loc „botezul unui altar al Bucovinei”, altar a fost și-acum, la moment comemorativ, când fotografia Elenei Greculesi, încadrată de flori legate cu panglică neagră și străjuită de câteva exemplare din volumul autobiografic „Puținătăți” (carte editată în anul 2011 de Centrul Cultural „Bucovina”) aducea mesajul plecării definitive.

În acestă sală-altar, la care, așa cum a spus Doru Câmpan, artista „a ținut foarte mult”, s-au rostit cuvintele de evocare și despărțire de Elena Greculesi.

Au vorbit despre personalitatea discretă, dar intransigentă a artistei, Gheorghe Gabriel Cărăbuș, Doina Cernica, Mihai Iacobescu, Lucia Pușcașu, Konstantyn Ungureanu BOX, Ioan Iețcu, Gabriela Drișcu, Nicolae Cârlan și Constantin Hrehor - care a evocat figura artistei, „care a trăit întru artă și întru simțire”, prezentând-o ca „o zugrăviță de diafanități”.

 

Un gest de cinstire a memoriei unei mari artiste, onorant pentru municipiu

S-a luat totodată hotărârea inițierii unui demers pentru realizarea unui album Elena Greculesi, precum și constituirea, la Biblioteca Bucovinei, a unui fond memorial. Sperăm să se împlinească. Până atunci însă, Primăria și Consiliul local al municipiului Suceava (care, cu câțiva ani în urmă, i-au acordat Elenei Greculesi titlul de „Cetățean de onoare” - pe care nu i l-au înmânat, întrucât nu au invitat-o pe artistă la o ceremonie oficială) ar putea să atribuie unei străzi, unui pasaj pietonal sau unui parc numele Elena Greculesi. Ar fi un gest de cinstire a memoriei unei mari artiste și ar fi onorant pentru municipiu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „In memoriam Elena Greculesi”, la Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera” Suceava.
 Vizualizări articol: 1833 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
„In memoriam Elena Greculesi”, la Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera” Suceava5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei