Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 28 oct 2016 - Anul XXI, nr. 253 (6366)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   13 imagini |   ø fişiere video

Cultural

„Minicenaclu al artelor”, la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina din oraşul Gura Humorului a fost miercuri, 26 octombrie, gazda unui dublu eveniment cultural, vernisajul unei expoziţii de pictură cu genericul „Anotimpuri intime” şi lansarea volumului de proză scurtă „Sutaș de cuvinte și ...culori”, al căror autor este humoreanul Mircea Catargiu. Dacă mai adăugăm că în cadrul evenimentului s-au citit şi scurte poezii, s-au purtat discuţii libere, putem să fim de acord cu muzeograful Vera Romaniuc, gazda acţiunii culturale, care a afirmat că seara de miercuri s-a transformat într-un „minicenaclu al artelor”.

Artistul Mircea Catargiu ne-a spus că în „Anotimpuri intime”, expoziţie personală, a adunat 36 de lucrări în ulei, pastel și ceracolor - portrete, peisaje, naturi statice, un nud, o lucrare compoziţională reprezentând obiceiuri, lucrări care pot fi admirate în unul dintre saloanele Muzeului Obiceiurilor Populare din Bucovina. „Mircea Catargiu dăruieşte prin tablourile sale toată dragostea şi puritatea sufletului său. Vine în faţa publicului cu <Anotimpuri intime>, anotimpurile humorenilor care îşi iubesc locul în care s-au născut şi vor să-l transpună, într-o manieră plastică sau într-o manieră literară”, a spus, la vernisaj, Vera Romaniuc.

„Anotimpuri intime” este cel mai frumos dar, a mai completat Vera Romaniuc, „pe care poate să ni-l facă Mircea Catargiu, absolvent al Liceului de Artă <Octav Băncilă> din Iaşi (promoţia 1971), la sfârşit de an 2016, an destul de agitat din multe puncte de vedere”. Artistul reuşeşte să găsească echilibru, un echilibru al anotimpurilor, „fie sub semnul curcubeului, fie sub semnul primelor zăpezi, fie sub semnul florilor de primăvară, fie sub semnul fructelor de toamnă...”. „Toate lucrările dumnealui, fără excepţie, sunt din punctul meu de vedere un act de dăruire pe care foarte puţini dintre noi mai suntem capabili să-l facem. Dumnealui ne vorbeşte despre frumos, despre dragoste, ne vorbeşte despre cei din jurul nostru, despre credinţă, pentru că în tablourile sale regăsim şi biserici apropiate nouă, pe care poate le ignorăm de multe ori”, a mai completat gazda evenimentului. „Cine şi-ar fi închipuit că un miliţian din perioada comunistă poate să aibă un suflet atât de sensibil, atât de dăruit frumosului, un om care poate să dăruiască frumos”, a conchis Vera Romaniuc, făcând referire la profesia de dinainte de 1989 a expozantului Mircea Catargiu.

 

„Sutaș de cuvinte și ...culori”, proză scurtă şi alte abordări

Mircea Catargiu, „artist prin suflet şi creaţie”, pentru că humoreanul s-a evidenţiat nu doar prin creaţie plastică, ci şi prin creaţie literară (poezie şi proză), ne-a spus că a avut înclinaţii spre scris de când se ştie, doar că după 1989 a considerat scrisul o prioritate. După ce acum câţiva ani a publicat un volum de poezie, Mircea Catargiu a venit în faţa publicului humorean cu volumul „Sutaș de cuvinte și ...culori” (Proză scurtă şi alte abordări), volum apărut la Editura SMART, care, după cum ne-a spus el, „a luat naştere ca urmare a unei corespondenţe, pe o perioadă de 10 ani, 1997 – 2007, între mine şi un scriitor din Dorohoi, Stelorian Moroşanu. Ca urmare a acestei corespondenţe, am considerat ar fi bine să apară aceste texte şi într-o carte. Prima mea carte a fost una de versuri, pe care am lansat-o în anul 2002, şi pe care am scris-o ca urmare a unor premii obţinute în domeniul poeziei, la Vaslui şi la Slatina (Olt)”. „Dăruitor de cuvinte frumoase”, aşa cum l-a numit Vera Romaniuc, Mircea Catargiu a dat autografe celor care i-au cumpărat cartea şi a socializat cu cei care au avut plăcerea să răspundă pozitiv la invitaţia sa de a participa la evenimentul de miercuri. Profesorul Gheorghe Solcan a spus că autorul volumului „Sutaş de cuvinte şi... culori” caută „esenţa zborului”. „Scrisul pentru autor este o formă de refulare. În scrisorile sale adresate unui prieten cu preocupări comune abordează şi scrie tot felul de întâmplări, mai mult sau mai puţin importante, păreri mai mult sau mai puţin filosofice, încercând să scoată din fiecare câte o semnificaţie în plan mental”, a amintit, printre altele, profesorul Solcan, adăugând că, până la urmă, această carte este „o confesiune”. Două dintre protagonistele cărţii, prezente la eveniment, au adresat câteva cuvinte în faţa auditoriului, iar profesorul Solcan şi Mircea Catargiu au recitat câteva poezii scurte. „Minicenaclul artelor” a luat sfârşit într-o atmosferă cordială.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Minicenaclu al artelor”, la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina.
 Vizualizări articol: 1474 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Minicenaclu al artelor”, la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei