Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 sep 2016 - Anul XXI, nr. 209 (6322)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   19 imagini |   ø fişiere video

Fălticeni

Premiera spectacolului „Harap Alb”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La o săptămână de la finalizarea celei de-a VI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Creaţie şi Interpretare “Grigore Vasiliu Birlic”, trupa ce poartă numele marelui actor fălticenean a pregătit o surpriză pentru public. Vineri, 2 septembrie, la Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic” a fost prezentată în premieră piesa „Harap Alb”, în regia actorului Ovidiu Cuncea, o adaptare după povestea scrisă de Ion Creangă.

Cei 15 membri ai trupei de teatru „Birlic” îşi desfăşoară activitatea în cadrul Asociaţiei „Fălticeni Cultural” şi sunt elevi la Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni. Tinerii au reuşit ca şi anul acesta să pună în scenă în doar câteva zile o piesă de teatru aşa cum au făcut şi anul trecut după festival. La acea vreme, tot în regia lui Ovidiu Cuncea, publicul fălticenean a putut savura piesa „Despre amor,omor şi umor”, oadaptare după „Povestea vorbei” de Anton Pann.

Piesa de teatru prezentată la sfârşitul săptămânii trecute este cea de-a doua pregătită în acest an de trupa „Birlic”. La începutul verii, pe 1 iunie, a avut loc, la Suceava, premiera piesei „Cântarea cântărilor”, în regia coregrafei Lorette Enache.

„Vreau să vă mulţumesc că aţi venit în număr atât de mare şi pentru colecta făcută pentru ca trupa să poată participa la turneele de la Mediaş şi Lugoj. Emoţiile sunt şi la mine mari, felicit părinţii care sunt prezenţi în sală, pentru că abia după ce o să-i vedeţi pe scenă o să vă daţi seama ce copii buni aveţi. Mulţumesc părintelui Liviu Mihăilă pentru că are încredere să mă lase să lucrez cu aceşti copii, nu pentru spectacol, ci pentru a-i învăţa ce înseamnă România, ce înseamnă iubirea de ţară, iubirea de tot ce mai avem noi în sufletele noastre. Le-am spus copiilor înainte de spectacol: pot să ne ia orice, să ne ia pământul, să ne ia apele, să ne ia petrolul, să ne ia gazele şi electricitatea, să ne ia tot. Sufletele nu o să poată să ni le ia decât dacă noi trădăm. Să sperăm că ce i-am învăţat, i-am învăţat bine şi în afară de mulţumirile aduse părintelui Mihăilă şi asociaţiei pe care o conduce vreau să-i mulţumesc primarului Cătălin Coman care ne-a dat această sală pentru repetiţii şi spectacol”, a spus actorul Ovidiu Cuncea. Totodată acesta a amintit că este nevoie de o mai bună dotare a sălii de spectacole pentru ca trupele profesioniste şi nu numai cele care joacă pe scena Centrului Cultural „Grigore Vasiliu Birlic” să aibă condiţii optime.

La rândul său, preotul Liviu Mihăilă, preşedintele Asociaţiei „Fălticeni Cultural”, a scos în evidenţă faptul că o trupă de teatru, chiar şi într-o localitate mică cum este Fălticeniul, are un rol important în formarea tinerei generaţii, iar efortul activităţii acesteia este răsplătit de aplauzele publicului spectator.

„Anul acesta a fost un an mai aparte pentru noi. De obicei aveam într-un an un spectacol mare şi altele mai mici, dar anul acesta am avut două spectacole mari, de nivel internaţional. Trebuie să-i mulţumim lui Ovidiu Cuncea şi doamnei Lorette Enache care a venit de la Bucureşti pentru a fi alături de noi, pentru a pune în scenă un spectacol unic în România, <Cântarea cântărilor>. Din păcate spectacolul nu a putut fi jucat la Fălticeni din cauza lipsei covorului de scenă, dar în judeţ a fost jucat la Suceava şi Gura Humorului”, a spus preotul Liviu Mihăilă.

În cadrul piesei „Harap Alb” regizorul Ovidiu Cuncea a avut în vedere teme de actualitate cum ar fi migraţia, fiind accentuate în acelaşi timp şi aspecte legate de identitatea naţională (cultură, limbă, port). La finalul piesei publicul a aplaudat îndelung evoluţia “birlicilor”, iar toţi cei prezenţi au putut dona din proprie iniţiativă sume de bani care vor fi folosite de trupa „Birlic” la mai multe concursuri naţionale şi internaţionale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Premiera spectacolului „Harap Alb”.
 Vizualizări articol: 1938 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Premiera spectacolului „Harap Alb”4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei