Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 mai 2016 - Anul XXI, nr. 116 (6229)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Muzeul de Istorie Suceava

Deschiderea celei de-a IV-a ediţii a Festivalului Literar Internaţional Româno-German „Lectora”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Literar Internaţional Româno-German „Lectora”, manifestare organizată de Consiliul Judeţean Suceava, Muzeul Bucovinei, Forumul Democrat al Germanilor din Bucovina, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava şi Ordinul Arhitecților din România - Filiala Teritorială Nord-Est, s-a deschis marţi în Sala de conferinţe a Muzeului de Istorie Suceava.

 

„Primul eveniment care se petrece la Muzeul de Istorie Suceava după reabilitarea clădirii”

Festivalul, care, aşa cum a remarcat managerul Muzeului Bucovinei, dr. Constantin-Emil Ursu, a debutat într-un „spaţiu neconvenţional”, întrucât Muzeul de Istorie Suceava se află încă în stadiul de reamenajare, este „una din manifestările importante cu impact în viaţa culturală suceveană”.

George Ostafi, şeful Serviciului Relații Publice și Evenimente Muzeale din cadrul Muzeului Bucovinei, care a anunţat programul primei zile a festivalului, a subliniat faptul că manifestarea de deschidere este „primul eveniment care se petrece la Muzeul de Istorie Suceava după reabilitarea clădirii”. Evenimentul deschiderii oficiale a festivalului a continuat cu lansarea volumului „Iluizia”, de Doru Mihai Mateiciuc, carte care a fost prezentată de criticul literar, prozatorul şi editorul prof. univ. dr. Constantin Dram şi de eseistul şi cercetătorul de istoria culturii Florin Cîntic.

 

Un autor care demonstrează că „se poate reinventa de la carte la carte”

Subliniind faptul că cel de-al doilea volum al lui Doru Mihai Mateiciuc („un stomatolog celebru, vestit în oraşul nostru”, aşa cum a spus George Ostafi) demonstrează că autorul („care s-a înscris într-o cursă cu sine însuşi”) „se poate reinventa de la carte la carte”, Constantin Dram a nominalizat trei poeţi suceveni pe care-i citeşte cu încântare: Vasile Tudor, Mihaela Grădinariu şi Doru Mihai Mateiciuc.

Referindu-se la volumul „Iluizia”, Constantin Dram a vorbit despre poeticitate şi a făcut câteva „observaţii punctuale” oprindu-se asupra unor „texte semnificative” punând accentul pe „limbajul eteroclit”, „sintaxa poetică originală”, „asocierile paradoxale” şi „estetica fragmentarului, care porneşte de la discursul nichitastănescian”.

 

„Iluizia”, un construct cu valoare estetică şi expresivă

La rândul său, Florin Cântic, care a mărturisit că are „misiunea neobişnuită şi oarecum ingrată” de a vorbi despre cartea prietenului său, a semnalat faptul că atât prima, cât şi cea de-a doua carte a lui Doru Mihai Mateiciuc au beneficiat de ediţii în limba engleză („traduceri extrem de spectaculoase”)  şi s-a referit la „constructul poetic destul de transparent” al titlului cărţii („Iluizia”, un construct cu valoare estetică şi expresivă) şi la „tipologia expresiei strunite, concentrate, esenţializate”, prin care se remarcă autorul acestei cărţi în care se simte influenţa lui Emil Brumaru.

Pe parcursul desfăşurării, evenimentul a fost contrapunctat muzical de membrii formaţiei Friedrich Schwartz Band.

 

Doru Mihai Mateiciuc a citit un poem în faţa auditoriului

În cuvântul său, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Ilie Niţă, care l-a apreciat pe Doru Mihai Mateiciuc ca fiind „un bucovinean care a moştenit de la părinţii săi dârzenia, verticalitatea şi bunătatea”, i-a urat acestuia „să se bucure de toate realizările şi să fie înconjurat de prieteni” ca la acest eveniment.

La finalul acestei prime părţi a manifestării Doru Mihai Mateiciuc, care şi-a exprimat speranţa că acestă carte (pe care autorul a dăruit-o celor prezenţi cu autograf) va trezi interesul iubitorilor de poezie, a citit un poem în faţa auditoriului.

 

*

Pentru cea de-a doua parte a întâlnirii de la Muzeul de Istorie Suceava, aşa cum a anunţat conf. univ. dr. Sabina Fînaru, organizatorii festivalului au pregătit un recital de poezie, susţinut de poetul Robert Elekes şi de sucevenii Carmen Veronica Steiciuc, Alexandru Ovidiu Vintilă, Liviu Dorin Clement, Mihaela Grădinariu, Viorica Petrovici şi Vasile Tudor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deschiderea celei de-a IV-a ediţii a Festivalului Literar Internaţional Româno-German „Lectora”.
 Vizualizări articol: 2407 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Deschiderea celei de-a IV-a ediţii a Festivalului Literar Internaţional Româno-German „Lectora”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei