Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 mai 2016 - Anul XXI, nr. 109 (6222)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Aniversare

Emisiunea filatelică „150 de ani de la fondarea Dinastiei Regale Române”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Anul 2016 reprezintă un an aniversar pentru Dinastia Regală Română, nu doar prin împlinirea a 150 de ani de la fondarea acesteia, ci şi prin aniversarea unor alte evenimente care au marcat cursul istoriei regale a României, respectiv un secol de la intrarea României în Primul Război Mondial, 95 de ani de la naşterea Majestăţii Sale Regelui Mihai I, dar şi 20 de ani de la căsătoria Alteţei Sale Regale Margareta, Custodele Coroanei Române, cu Alteţa Sa Regală Principele Radu al României.

În acest context, Romfilatelia a introdus în circulaţie filatelică, începând cu data de 10 mai a.c.,emisiunea tematică „150 de ani de la fondarea Dinastiei Regale Române”, care ilustrează simbolurile şi primele trei generaţii ale Familiei Regale a României.

Astfel, marca poştală cu valoarea de 4,50 lei prezintă un detaliu al Colanului Ordinului Carol I (fondat la 10 mai 1906, cu ocazia jubileului de 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I), cea mai înaltă decoraţie a României până în anul 1947, reînfiinţat ca ordin dinastic de către Regele Mihai I în anul 2005. Pe parcursul existenţei sale, el a fost acordat unor mari personalităţi care au contribuit semnificativ la dezvoltarea României moderne. Printre persoanele decorate cu Colanul Ordinului se numără Gheorghe G. Cantacuzino, Dimitrie Sturdza, Petre P. Carp, Titu Maiorescu, Ion I.C. Brătianu, Mihail Pherekyde, dar şi majoritatea suveranilor care, în perioada 1878-1881, au avut un rol esenţial în recunoaşterea suveranităţii naţionale a României şi a ridicării sale la rang de Regat. Mottoul Ordinului este „Prin statornicie la izbândă”, iar pe reversul său sunt rememoraţi anii 1866 şi 1906. Lanţul Colanului este compus din medalioane alternante, reprezentând stemele provinciilor Vechiului Regat (Valahia, Moldova, Oltenia şi Dobrogea) şi scutul cvartelat al dinastiei. Medalioanele sunt legate prin cifrul Regelui Carol I, decorat cu email roşu.

Marca poştală cu valoarea de 16,00 lei prezintă un detaliu din Sceptrul Regelui Ferdinand I. Sceptrul, creat în 1920 prin subscripţie publică, este realizat din aur împodobit cu pietre preţioase.

În partea sa superioară sunt reproduce patru statuete de ţărănci în costume naţionale, reprezentând Vechiul Regat, Transilvania, Basarabia şi Bucovina, iar în vârful său se află capul acvilei cruciate.

Timbrul coliţei emisiunii, cu valoarea de 8,00 lei, reprezintă primele trei generaţii ale Familiei Regale a României. De la stânga la dreapta, se disting Principele Moştenitor Ferdinand, Principesa Elisabeta a României (ulterior Regină a Greciei), Regina Elisabeta a României, Principele Carol, Principesa Maria a României (ulterior Regină a Iugoslaviei), Principele Nicolae al României, Principesa Maria (ulterior Regina Maria a României) şi Regele Carol I. Această fotografie, realizată în momentul când Criza Dinastică (provocată de decesul singurului copil al Regelui Carol I) fusese rezolvată, înfăţişează nu doar trei generaţii ale Familiei Regale, cu un profund impact istoric asupra României, ci şi - prin Principesele Regale - legăturile Familiei Regale a României cu dinastiile Europei.

Pe manşeta coliţei se află portretul Regelui Carol I, în uniformă şi cu decoraţii, precum şi Coroana de oţel a Regelui Carol I, însoţită de mottoul Casei Regale: „Nihil Sine Deo”.

Emisiunea filatelică „150 de ani de la fondarea Dinastiei Regale Române”, machetată de Mihai Vămăşescu şi tipărită în sistem offset la patru culori, are un tiraj total de 51.710 exemplare (timbre şi coliţă dantelată), din care 33.520 paginate în coli de 20 de timbre, 13.300 în minicoli de 5 timbre plus 1 vinietă, 490 de blocuri de 2 timbre, 4.400 de coliţe dantelate. Au fost realizate şi 445 de plicuri „prima zi” (FDC) echipate cu timbrele emisiunii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Emisiunea filatelică „150 de ani de la fondarea Dinastiei Regale Române”.
 Vizualizări articol: 1371 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Emisiunea filatelică „150 de ani de la fondarea Dinastiei Regale Române”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tarta rapidă cu șarlotă Este foarte ușor de făcut această tartă, necesită ingrediente puține și prepararea ei este rapidă. Este un desert ideal pentru o masă obișnuită în familie, dar dacă este decorată inspirat, poate servi cu succes drept minunată surpriză dulce și... Citeşte