Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 30 apr 2016 - Anul XXI, nr. 102 (6215)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

La Şcoala Gimnazială Dorneşti

Lansarea cărţii „Slujitori ai şcolii şi personalităţi dorneştene”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În sala Centrului de Documentare și Informare al Școlii Gimnaziale din Dornești a avut loc, cu câteva zile în urmă, lansarea cărţii cu titlul „Slujitori ai şcolii şi personalităţi dorneştene”, lucrare monografică semnată de dascălul pensionar Gheorghe Aga, unul din fondatorii Asociației Învățătorilor „George Tofan”.

 

„Dacă spui Dornești, obligatoriu te duce gândul la Ghiță Aga...”

Aşa cum aflăm de la prof. Gheorghe Dolinski, care ne-a pus la dispoziţie şi câteva fotografii de la eveniment, „dacă spui Dornești, obligatoriu te duce gândul la Ghiță Aga, fost învățător, actualmente tânăr pensionar, care și-a închinat întreaga viață propășirii învățământului, culturii, folclorului și etnografiei locale”.

Cartea semnată de „Ghiță Aga ot Dornești”, aşa cum îi spune prof. Gheorghe Dolinski, are un titlu care cel puţin pe oamenii locului îi invită la lectură, dar cititorul îşi dă seama de la bun început că autorul nu scrie numai despre școala dorneşteană, ci şi despre personalităţile comunei, multe dintre ele plecate de pe băncile acestei școli.

La evenimentul lansării, alături de autor s-au aflat primarul Gheorghe Luța şi consilierii locali, dar au participat şi personalităţi cu obârşii dorneştene, precum cercetătorul științific Rodica Iațencu și prof. dr. Vasile Schipor, acum cercetători la Institutul Bucovina din Rădăuți al Academiei Române.

 

Gheorghe Aga, „acest apostol al învățământului românesc”

Despre autorul cărţii şi despre activitatea sa închinată şcolii din localitatea care sub ocupaţia austriacă s-a numit Hadikfalva, au vorbit primarul comunei, Gheorghe Luța, directorul şcolii, prof. Lavinia Nicoleta Biliciuc (care a subliniat faptul că autorul „şi-a îndeplinit menirea şi a dăruit comunităţii locale o lucrare de referință”), prof. dr. Vasile Schipor (autorul prefeței, care a pus accentul pe munca de documentare a autorului cu privire la biografiile celor 402 cadre didactice), prof. Ion Prelipcean (editorul lucrării, care a remarcat că „această carte este valoroasă nu numai pentru școală, ci și pentru întreaga comunitate dorneșteană”),cercetătoarea Rodica Iațencu (care a evocat succint activitatea didactică și culturală a învățătorului Gheorghe Aga, „acest apostol al învățământului românesc”), profesori, învăţători şi elevi ai şcolii.

Preotul Tiberiu Fedoreanua conturat profilul autorului, un bun creştin, om dispus permanent să dea o mână de ajutor tuturor, iar prof. Octavian Ciobîcă, carei-a închinat lui Gheorghe Aga câteva versuri în una din cărțile sale, a citit poemul „Dascălul - modelul tuturor generațiilor”. Programul artistic prezentat de elevii şcolii a încheiat această manifestare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lansarea cărţii „Slujitori ai şcolii şi personalităţi dorneştene”.
 Vizualizări articol: 3871 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Lansarea cărţii „Slujitori ai şcolii şi personalităţi dorneştene”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei