Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 apr 2016 - Anul XXI, nr. 100 (6213)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

La Bosanci

Ziua Veteranilor de Război

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primăria Comunei Bosanci şi Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava celebrează vineri, 29 aprilie, începând cu ora 9.30, în Sala de festivităţi a primăriei, Ziua Veteranilor de Război.

Cu acest prilej, prof. Valeriu Avrămia va lansa volumul cu titlul „Valorificarea mărturiilor veteranilor de război din Bosanci în orele de consiliere şi orientare”, lucrare apărută anul trecut la Editura „George Tofan” a Casei Corpului Didactic Suceava. Ziua Veteranilor de Război, instituită prin HG nr. 1222/10.10.2007, este celebrată pe data de 29 aprilie în semn de recunoaștere a meritelor acestora pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României. În cartea semnată de prof. Valeriu Avrămia, aşa cum remarcă în textul introductiv conf. univ. dr. Mihai Lazăr, autorul „şi-a propus să reînvie memoria orală a unor participanţi la campaniile militare de pe fronturile din Est (1941-1944) şi din Vest (1944-1945)”.

„Consemnate cu fidelitate – aşa cum spune universitarul sucevean - fără intervenţii asupra acurateţei limbajului, relatările sunt înregistrate fără fardări academice. Ideile se derulează de-a valma, într-o succesiune mai puţin riguroasă, ceea ce trădează o anume stare emotivă a celor intervievaţi”. „Înarmat - cum mărturiseşte - cu un casetofon, apoi cu camera video”, autorul acestui demers (menit să conserve mărturii care se diluează în dinamica agitată a unei contemporaneităţi care are mereu alte priorităţi acaparatoare) a purces hotărât la înregistrarea amintirilor celor care au trăit momente pe care le circumscrie la finalul acestei cărţi prin expresia „să nu mai fie, să nu mai vie!”. Iar povestitorii, 20 la număr (Silvestru Drăgoi, Nistor Roibu, Ion Moruz, Georgie A. Curic, Mihail Popovici, Ion Blându, Ilie Gavrilovici, Emilian Blându, Aurel Găitan, Aurelian David, Simeon Roibu, Vasile Blîndu, Ioan Găitan, Toader Blându, Ioan Ungurean, Ioan Nechita, Adam Croitor, Nicanor Spoială, Ioan Gavrilovici, Ioan Nicolai Pletosu), ies astfel din penumbra istoriei prin gestul recuperator de memorie al prof. Valeriu Avrămia.

Cei mai mulţi dintre ei au plecat între timp la loc de veşnică odihnă (autorul cărţii ne-a trimis şi o poezie semnificativă semnată de col. (r) Gheorghe Lăcătuşu, veteran de război, cu titlul „Se sting veteranii!”: „Priveşte, copile, cum trec veteranii / În şiruri tăcute, bătrâni luptători / Se duc! Se topesc! Şi-odată cu anii / Dispar în neant, anonimi călători”), dar, aşa cum ne anunţă el, patru veterani din Bosanci vor fi celebraţi în viaţă: Georgie Curic, Ioan Găitan, Ioan Nechita şi Adam Croitor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ziua Veteranilor de Război.
 Vizualizări articol: 1924 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Ziua Veteranilor de Război5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Gogoși pufoase (de post) La fel de bune ca și gogoșile obișnuite, dar mai pufoase și mai digeste… Necesită cam 2 ore pentru preparare, dar efortul depus va fi pe deplin recompensat.Avem nevoie de:500 g faină, 250 ml apă călduţă, 75 ml ulei, 25 g drojdie proaspătă,... Citeşte