Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 21 apr 2016 - Anul XXI, nr. 94 (6207)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   14 imagini |   ø fişiere video

În atmosfera epocii

Expoziţia „Moldova medievală”, la Cetatea de Scaun a Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Cetatea de Scaun a Sucevei s-a deschis luni, constituind una dintre atracţiile principale pentru numeroasele grupuri de elevi care au vizitat sau vor vizita obiectivul în cadrul programului „Şcoala altfel”, expoziţia temporară cu genericul „Moldova medievală”.

 

O colecţie de 16 steaguri, cu stemele Moldovei şi cu blazoanele domnitorilor

Expoziţia, care introduce publicul vizitator în atmosfera epocii medievale moldave, realizată de muzeografii Paula Irina Moroşanu şi Marcel Catrinari, prezintă, într-una din încăperile fortului muşatin, o colecţie de 16 steaguri (replici) cu stemele Moldovei şi cu blazoanele personale ale domnitorilor (doar unul dintre ele este steagul portarului Cetăţii Sucevei, Luca Arbore), replici de documente cu sigilii domneşti şi replicile tronului şi ale coroanei voievodale, tablouri cu scene istorice şi alte obiecte care amintesc de acele vremuri.

Sub steagurile domnitorilor (de la Bogdan I, Petru I şi Alexandru cel Bun, la Ştefan cel Mare, Alexandru Lăpuşneanu şi Vasile Lupu), prezentate sub tavanul încăperii, sunt etalate pe diverse suporturi (stative, panouri) celelalte exponate, având ca piesă centrală replica tronului voievodal sculptat de muzeograful Cristi Cureleţ.

 

Tablourile, fotocopii după lucrările pictorului Eugen Ispir, ilustrează scene istorice

Sunt expuse şi două steme din perioada de domnie a lui Ştefan cel Mare, una reprodusă după stema de pe clopotul de bronz dăruit de voievod în anul 1494 paraclisului Mănăstirii Bistriţa, cealaltă după stema pictată pe Tetraevanghelierul din anul 1502.

Vizitatorii vor găsi pe un panou o prezentare generală a Evului Mediu în Moldova şi Ţara Românească, precum şi cronologia domniei lui Ştefan cel Mare (detalii din viaţa personală, luptele purtate, ctitoriile pe care le-a înălţat...).

Tablourile (fotocopii după lucrările pictorului Eugen Ispir) ilustrează scene istorice: „Ştefan aclamat pe Câmpia de la Direptate”, „Bătălia de la Baia” şi „Ştefan dictând o scrisoare către Matei Corvin, regele Ungariei”.

 

Macheta bisericii de la Pătrăuţi şi cea a Bisericii Mănăstirii Putna

Pe un alt panou sunt prezentate soţiile lui Ştefan cel Mare (fotocopii cu Portretul Evdochiei de Kiev, înmormântată la Biserica „Sf. Gheorghe” Mirăuţi, şi cu Acoperământul de mormânt al Mariei de Mangop), precum şi portretele unor personalităţi contemporane cu Ştefan cel Mare (fotocopii de stampe - Mehmed II, Matei Corvin, Cazimir IV Iagello, Ioan Albert, Vlad Ţepeş, Iancu de Hunedoara, Radu cel Frumos, Laiotă Basarab).

Macheta bisericii de la Pătrăuţi (înălţată de Ştefan cel Mare în anul 1487) şi cea a Bisericii Mănăstirii Putna (unde este înmormântat Ştefan cel Mare) sunt etalate în cadrul acestei expoziţii.

Aşa cum ne-a spus muzeograful Marcel Catrinar, săptămâna viitoare va fi deschisă o altă expoziţie, dedicată luminii în Săptămâna Mare, cu diverse obiecte dintr-o colecţie particulară, care va fi prezentată în paraclisul Cetăţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia „Moldova medievală”, la Cetatea de Scaun a Sucevei.
 Vizualizări articol: 2099 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Expoziţia „Moldova medievală”, la Cetatea de Scaun a Sucevei5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei