Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 11 apr 2016 - Anul XXI, nr. 85 (6198)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   13 imagini |   ø fişiere video

After School Ilişeşti

Expoziţie de pictură dedicată folcloristului Simion Florea Marian

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Noul şi modernul Centru After School din Ilişeşti a fost recent gazda unui eveniment care a animat întreaga suflare a comunei: vernisajul expoziţiei de pictură a artiştilor plastici Anghel Vasile Siminiuc şi Dumitru Rusu, dedicată folcloristului Simion Florea Marian (1847-1907), care s-a născut în această localitate.

 

Se poate face activitate expoziţională permanentă la Ilişeşti, dacă sunt oameni care vor să sprijine activitatea artistică”

Aşa cum a remarcat la deschidere primarul comunei, Radu Avasiloaie, manifestarea închinată preotului cărturar care a devenit membru al Academiei Române la vârsta de 34 de ani deschide seria unor evenimente care se vor desfăşura de acum înainte în Centrul After School, locaţie în care elevii din comună au toate condiţiile pentru petrecerea timpului după orele de şcoală.

Artistul plastic Niculai Moroşan, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici - Filiala Suceava, i-a prezentat pe cei doi artişti expozanţi, punând accentul pe lucrările în ulei „cu foarte multe detalii, bine gândite compoziţional”, ale lui Anghel Vasile Siminiuc, şi pe peisajele realizate de Dumitru Rusu „în tehnica acuarelei ud pe ud, care necesită o experienţă îndelungată”.

Neculai Moroşan şi-a exprimat bucuria că în tot mai multe localităţi sucevene încep să apară astfel de spaţii de expunere, care le oferă locuitorilor din mediul rural şansa de a intra în contact cu artiştii contemporani. El a dat exemplul comunei Iacobeni, în care de câţiva ani de zile Asociaţia „Artă şi Educaţie - Liviu Suhar” dezvoltă un proiect organizând Simpozionul Internaţional de Pictură şi Desen „Iacobeni - particularităţi imagistice”.

Dacă Iacobeniul este locul de baştină al artistului plastic Liviu Suhar, Ilişeştiul îl are pe profesorul Dumitru Rusu, pe care l-a onorat cu titlul de Cetăţean de Onoare al comunei.

„Se poate face activitate expoziţională permanentă la Ilişeşti - a spus Niculai Moroşan - dacă sunt oameni care vor să sprijine activitatea artistică”.

 

Un cadou de la Vatra Dornei şi un îndemn către dascăli de a-i provoca pe copii „să cânte şi să deseneze”

Graficianul şi jurnalistul Mihai Pânzaru PIM, care a spus că participă cu bucurie la acest eveniment care se petrece într-un areal de care este foarte legat (a copilărit la Stupca) a venit cu un cadou, aducând de la Vatra Dornei (unde s-a desfăşurat cea de-a X-a ediţie a Festivalului-Concurs Judeţean de Poezie „Nichita în luna lui Marte”) diploma şi premiul obţinute la concurs de eleva Iasmina Bandol, pe care i le-a înmânat în aplauzele asistenţei.

La rândul său, artista plastică Lucia Puşcaşu, care i-a felicitat pe organizatori pentru acest eveniment spunând totodată că una dintre lucrările sale de tapiserie a fost concepută în pădurea de la Ilişeşti, le-a sugerat acestora să invite în acest spaţiu de expunere şi alţi artişti, unii dintre ei cu originea în această zonă, cum este profesorul Dimitrie Roman, care locuieşte acum la Rădăuţi. Îndemnul ei către profesorii prezenţi la vernisaj a fost de a-i provoca pe copii „să cânte şi să deseneze”, pentru că astfel îşi dezvoltă creativitatea.

Din partea cadrelor didactice locale au vorbit profesorii Florin Doboş (autorul primei monografii a localităţii) şi Maria Scalco - care le-a spus copiilor că au prilejul de a-şi educa ochiul privind lucrările unor pictori profesionişti.

 

Scurta lecţie a prof. Dumitru Rusu şi promisiunea unei expoziţii „cu lucrări numai din Ilişeşti”

O scurtă lecţie în faţa elevilor a ţinut şi prof. Dumitru Rusu, care le-a spus că viaţa de care se bucură copiii în mediul rural este extraordinară. „Pe vremea mea - a spus el - nu erau tablete şi trăiam în natură. Ştiam fiecare cuib de pasăre, câte ouă are şi câţi pui au ieşit”.

În intervenţia sa, profesorul-artist a spus că la Ilişeşti se poate permanentiza o mişcare plastică prin organizarea unei tabere de creaţie, dar şi prin desfăşurarea în acest Centru Afeter School a cel puţin unei activităţi expoziţionale pe lună.

Celălalt artist expozant, Anghel Vasile Siminiuc, care între lucrările etalate a prezentat un portret al preotului, folcloristului şi academicianului Simion Florea Marian, a spus că „Ilişeştiul merită mai mult decât această manifestare”, promiţând că va pregăti, cât de curând, „o expoziţie cu lucrări numai din Ilişeşti”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţie de pictură dedicată folcloristului Simion Florea Marian.
 Vizualizări articol: 2168 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Expoziţie de pictură dedicată folcloristului Simion Florea Marian5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei