Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 21 mar 2016 - Anul XXI, nr. 67 (6180)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Vernisaj

Expoziţia „ROGVAIV”, la Galeria de artă USV

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Galeria de Artă USV a avut loc joi vernisajul expoziţiei cu genericul „Rogvaiv”, organizată de

Asociaţia de Artă „Nicolae Tonitza” (TAG - Tonitza Art Group), Cenaclul „Litere”, Casa de Cultură a Studenţilor şi Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava.

 

„Roşu, culoarea focului şi a sângelui...”

Expoziţia, care etalează lucrări de pictură realizate de Alina Elena Lăzăreanu,Ana-Maria Ovadiuc AMO, Angelica Mirela Pagu, Cătălin Săraru, Cristina Elena Chiriac, Cristina Hreamătă Macoveiciuc, Cristina Iacob, Diana Georgiana Dimitriu, Ioana Cezara Poiată, Iuliana Buzuleac, Leonard Adrian Melisch, Liviana Pînzaru, Mihaela Neli Paval, Mihai Pânzaru PIM, Mihai Varzari, Simona Covaliu și Talida Grunzac, curatoriată de artistul vizual dr. Ana-Maria Ovadiuc, a fost prezentată de conf. univ. dr. Sabina Fînaru.

Aşa cum a spus la deschidere Ana-Maria Ovadiuc, expoziţia, care are ca generic acronimul

provenit de la numele culorilor vizibile din spectrul luminii, se axează pe prima literă „R” de la roşu, „culoare care prin forţa, puterea şi strălucirea eieste consideratăpretutindeni ca fiind simbolul fundamental al principiului vital, forţa motrice din corpurile organice”.

„Roşu, culoarea focului şi a sângelui - aşa cum a accentuat ea - care prezintă, din punct de vedere simbolic, aceeaşi ambivalenţă ca şi sângele, în funcţie de nuanţa sa, deschisă sau închisă, era considerat deKandinsky ca fiind exploziv, centrifug, diurn şitonic, o culoare care îndeamnăla acţiune aruncându-şi strălucirea aidoma soarelui, cu o putere uriaşă şi de neînvins”.

 

„Roşu vertical”, al lui Nichita Stănescu, şi roşul macilor care punctau expoziţia

După un scurt recital de poezie, susţinut de Bianca Sandu şi Carmen Buruiană, membre ale  Cenaclului Litere, a urmat prezentarea expoziţiei de către conf. univ. dr. Sabina Fînaru, expoziţie care, aşa cum a subliniat ea, „are ca supratemă lumina”.

Un expozeu în care Sabina Fînaru, apelând la interferenţa dintre limbaje, a navigat prin literatură, aducând în atenţie „Poemele luminii” ale lui Lucian Blaga sau volumul „Roşu vertical” al lui Nichita Stănescu, invocând însă şi numele lui Baudelaire sau pe cel al recent marelui dispărut Umberto Eco.

Revenind pe terenul artelor vizuale, Sabina Fînaru a avut aprecieri punctuale asupra fiecărui artist expozant, remarcând în lucrările de pe simeze, dominate de culoarea roşie, „lumina ca nucleu al genezei cosmice”, „armoniile cromatice”, „dinamismul şi neliniştea” sau „zbaterea instinctului vital”, dar şi „tensiunea, incertitudinea şi agresivitatea provocatoare” sau „imaginarul colectiv proiectat în artefacte”.

Expoziţia, punctată de lucrările cu maci roşii cu care s-au prezentat o bună parte dintre artişti,

s-a încheiat cu un mini-concert susţinut detinerii de la Casa de Cultură a Studenţilor, Andrei Cicioc, Alexandru Dumbravă, Flavian Doroftei, Teodora Casandra şiFlorentina Ţugui.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia „ROGVAIV”, la Galeria de artă USV.
 Vizualizări articol: 1495 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Expoziţia „ROGVAIV”, la Galeria de artă USV5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Borş de sfeclă de post (reţeta bătrânească) Aspectuos şi foarte sănătos, borşul de sfeclă este unul dintre cele mai iubite preparate de post în Bucovina. Cei ce nu postesc îl vor considera şi ei un deliciu şi îl pot servi cu smântână.Avem nevoie de:3 sfecle medii... Citeşte