Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 mar 2016 - Anul XXI, nr. 58 (6171)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Lansare de carte

„Epistola monahului Iustin”, la Biblioteca Bucovinei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sala de Artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” din municipiul Suceava a găzduit miercuri evenimentul lansării cărţii „Epistola monahului Iustin”, semnată de scriitorul fălticenean Alexa Paşcu.

 

Alexa Paşcu, „un scriitor vizionar”

Moderatorul evenimentului, dr. Alexandru Ovidiu Vintilă, a ţinut să remarce la deschidere că „lansarea cărţii are loc în premieră la Suceava şi nu la Fălticeni, aşa cum ne-a obişnuit autorul”.

În cuvântul său, criticul literar Nicolae Cârlan, care a pus accentul pe „miracolul cultural” al Fălticeniului, „un spaţiu încărcat de spiritualitate”, a precizat că volumul este „un fel de continuare a romanului <Destin>”, apărut în anul 2014, „o biografie transfigurată, trecută dincolo de realitate” a autorului, indicând în acest sens chiar numele protagonistului, Alexandru Paşcanu.

Alexa Paşcu, care scrie într-un „stil molcom, moldovenesc”, ne propune un „un bildungsroman, un roman al devenirii”, în care îmbină realitatea cu ficţiunea.

Alexa Paşcu, „un scriitor vizionar”, aşa cum a subliniat Nicolae Cârlan, este „un realist de factură clasică”, prin „calmul şi lumina care domină naraţiunea”.

 

„<Epistola monahului Iustin>, o scriere care-l determină pe cititor să-şi pună o mulţime de întrebări”

La rândul său, scriitorul Ioan Ţicalo, care a spus că l-a cunoscut pe Alexa Paşcu întrucât aveau acelaşi duhovnic la Mănăstirea Râşca, pe părintele Macarie, care i-a spus că acesta „este un scriitor foarte serios”, a vorbit despre structura cărţii şi despre mesajul acesteia.

Dacă în prima parte romanul se referă la „Iubiri tainice”, în cea de-a doua autorul „trece într-un alt registru”, prezentând un text-avertisment, „Epistola monahului Iustin”, „o scriere care-l determină pe cititor să-şi pună o mulţime de întrebări”.

 

„Cartea aceasta este şi un manifest pentru ceea ce se întâmplă în viaţa de zi cu zi”

Alexa Paşcu, care a mărturisit că l-a iubit nespus pe părintele Iustin Pîrvu în amintirea căruia a folosit numele „monahului Iustin”, a precizat că „în această carte este multă realitate, multă trăire şi multă emoţie”.

El a spus că toată „scriitura” lui „conţine lucruri privitoare la credinţă. „Pe acest fir de aur - a subliniat el - voi merge în continuare, pentru că simt că sunt împins şi chemat de ceva. Au fost nişte momente când scriam pe care le-aş numi revelaţii. Cartea aceasta este şi un manifest pentru ceea ce se întâmplă în viaţa de zi cu zi”.

 

Alexa Paşcu „aduce o contribuţie deosebită la educaţia moral-religioasă de astăzi”

Şi dacă unul dintre invitaţii la eveniment a spus că „ceea ce a scris Alexca Paşcu în această carte este viaţă”, un alt participant, „un cititor din Dolheşti”, i-a mulţumit autorului pentru că „a pus pe tipsia sufletului nostru încă o carte”.

Iar preotul Gheorghe Brădăţan, care a rostit la final „câteva cuvinte despre omul Alexa Paşcu şi scrisul său”, a subliniat că acesta „aduce o contribuţie deosebită la educaţia moral-religioasă de astăzi”.

Un final cu autografe şi cu urări de „La mulţi ani!” pentru autorul cărţii, care a împlinit chiar în ziua lansării 65 de primăveri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Epistola monahului Iustin”, la Biblioteca Bucovinei.
 Vizualizări articol: 1546 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
„Epistola monahului Iustin”, la Biblioteca Bucovinei5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Lapte fript Seamănă cumva cu delicioșii noștri papanași prăjiți din brânză de vaci, numai că nu include brânză, ci lapte, și rezultatul este mai fin și mai cremos, ceva ce realmente se topește în gură. Este un desert de casă comun în... Citeşte