Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 17 nov 2015 - Anul XX, nr. 268 (6080)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   15 imagini |   ø fişiere video

La Biblioteca Bucovinei

Ziua Scrisului Bucovinean, „un pretext pentru a pune faţă în faţă personaje exemplare ale culturii bucovinene”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural Bucovina, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” şi Monitorul de Suceava au organizat şi au sărbătorit în acest an, pentru prima oară în istorie, Ziua Scrisului Bucovinean.

 

Un prilej pentru a recrea atmosfera de la cumpăna veacurilor XIX-XX printr-un „buchet” de cântece vechi

Evenimentul, pus în scenă de scriitorul Ion Drăguşanul ca „un pretext pentru a pune faţă în faţă personaje exemplare ale culturii bucovinene” („pe de o parte nume ca T. Robeanu, Vasile Gherasim şi Mircea Streinul, iar pe de altă parte exponenţi ai culturii de astăzi care nu sunt cu nimic mai prejos decât antecesorii lor”), a constituit totodată un prilej pentru a recrea muzical atmosfera de la cumpăna veacurilor XIX-XX printr-un „buchet” de cântece vechi culese de Alexandru Voievidca.

De fapt cu această intrare în atmosfera anilor în care a trăit T. Robeanu (pseudonimul literar al doctorului în drept şi istoricului George Popovici, care a fost secretar - în anii studenţiei la Cernăuţi - şi mai apoi preşedinte al „Junimii”, iar mai târziu om politic de anvergură, deputat în Dieta Bucovinei) a început manifestarea.

Protagonişti: muzicianul Răzvan Mitoceanu (vioară) şi tânăra interpretă Angelica Flutur, care au prezentat, în trei secvenţe, un grupaj de 21 de cântece de odinioară, de la „Hora bătrânească” a lui Grigore Vindereu, la „Bulgăraş de gheaţă rece” a lăutarilor Niculai Ienciu şi Gheorghe Chiciu (dar şi „Rusasca” şi „Alivanca” lui Nicolai Bogatu, „Vicovanca” lui Alexandru V. Bujdei sau „Hora Storojineţului”, aşa cum o cânta Petre Dolinschi).

 

Diplome şi premii pentru trei mânuitori ai condeiului şi pentru doi recuperatori ai memoriei muzicale din Bucovina

Trei secvenţe muzicale care au punctat momentele unui eveniment în care s-au prezentat două cărţi („La Suceava în cetate”, de T. Robeanu - carte prin care se recuperează opera lirică a istoricului şi doctorului în drept George Popovici, şi „Jurnal contemporan / Fluxul memoriei”, de Ioan Pînzar) şi o revistă (nr. 4/2015 de la Revista Bucovinei) şi s-au înmânat, de către managerul Centrului Cultural Bucovina, ec. Viorel Varvaroi, câteva diplome şi premii.

Aşadar, prima carte dedicată scrierilor lui T. Robeanu după 110 ani de la trecerea lui în eternitate (carte care conţine şi textul „O lacrimă pentru George Popovici” publicat de N. Iorga la data de 25 iulie 1905 în gazeta „Semănătorul”) şi o carte în care autorul, Ioan Pînzar, circumscrie istoria recentă într-un pamflet publicistic (din anii copilăriei sale „când s-a stins din viaţă tovarăşul Iosif Vissarionovici Stalin”, până în anul 2014, când a murit „tovarăşul Emil Bobu”).

Diplomele şi premiile, personalizate cu portrete din seria „Vrednici de Bucovina” realizată de artistul plastic Radu Bercea, au răsplătit trei mânuitori ai condeiului şi doi recuperatori ai memoriei muzicale din Bucovina. Este vorba de scriitorii (poeţi, publicişti, jurnalişti) Ion Paranici (Diploma şi Premiul „T. Robeanu”), Constantin Hrehor (Diploma şi Premiul „Mircea Streinul”) şi Liviu Dorin Clement (Diploma şi Premiul „Vasile Gherasim”) şi de muzicienii Răzvan Mitoceanu (Diploma şi Premiul „Nicolae Picu”) şi Petru Oloieru (Diploma şi Premiul „Grigore Vindereu”).

„O idee splendidă - aşa cum a spus la final Ion Paranici, mulţumindu-i lui Ion Drăguşanul, iniţiatorul evenimentului - care va face carieră în spaţiul bucovinean, care este populat cu foarte multe valori”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ziua Scrisului Bucovinean, „un pretext pentru a pune faţă în faţă personaje exemplare ale culturii bucovinene”.
 Vizualizări articol: 1094 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 2 voturi
Ziua Scrisului Bucovinean, „un pretext pentru a pune faţă în faţă personaje exemplare ale culturii bucovinene”4.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pilaf turcesc cu năut (de post) Pilaful cu năut (nohutlu pilav) este probabil cea mai cunoscută și mai ieftină mâncare stradală turcească, dar este deopotrivă gustos, sățios și un minunat energizant în sezonul rece. Rețeta originală a preparatului necesită unt și carne... Citeşte