Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 5 oct 2015 - Anul XX, nr. 231 (6043)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

La Gura Humorului

Monumentul lui Ştefan cel Mare va fi ridicat pe soclu în această săptămână

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Monumentul lui Ştefan cel Mare, care va fi amplasat în faţa Catedralei „Naşterea Maicii Domnului” din Gura Humorului, va fi ridicat pe soclu în această săptămână.

Monumentul, realizat de sculptorul sucevean Mircea Dăneasă, se află în stadiul final de execuţie în curtea atelierului artistului de pe strada Cernăuţi, din municipiul Suceava.

Modelat mai întâi din argilă, monumentul, care-l înfăţişează pe Ştefan cel Mare stând în picioare, cu braţul drept îndoit la piept şi susţinând pe braţul stâng macheta unei biserici, ca în tablourile votive, a fost transpus în răşină polimerică armată cu fibră de sticlă.

Realizat pe secţiuni, după matriţele de turnare, monumentul era cu două zile în urmă asamblat aproape în întregime (cu excepţia capului - portretul sculptural al voievodului), urmând a fi cizelat şi patinat. La lucrările de transpunere în răşină polimerică Mircea Dăneasă a fost ajutat de câţiva artişti suceveni (între care s-au aflat şi pictorii Iulian Dziubinski, Iosif Csukat şi Anghel Vasile Siminiuc), dar a avut alături de el şi câţiva „ucenici”, elevi ai Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava (Crina Mandanac, Cosmina Damian, Ioana Săvuţ - din clasa a XII-a, Elena Gâză - din clasa a IX-a) şi doi juniori, care s-au învârtit permanent în jurul său (Gavril Argatu, elev în clasa a VIII-a la Şcoala Gimnazială Nr. 4 Suceava, şi Viorel Gâză, din clasa a V-a, ciclul gimnazial al colegiului de artă sucevean).

Marţi, monumentul va fi transportat la Gura Humorului, unde va fi ridicat pe soclul amplasat în faţa intrării principale a catedralei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Monumentul lui Ştefan cel Mare va fi ridicat pe soclu în această săptămână.
 Vizualizări articol: 1932 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Monumentul lui Ştefan cel Mare va fi ridicat pe soclu în această săptămână5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei