Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 sep 2015 - Anul XX, nr. 203 (6015)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   15 imagini |   ø fişiere video

La Fălticeni

A V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Creaţie şi Interpretare „Grigore Vasiliu Birlic”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Fălticenise desfăşoară, începând de luni, 31 august, timp de o săptămână, a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Creaţie şi Interpretare „Grigore Vasiliu Birlic”.

Deschiderea oficială a Festivalului, “un produs cultural”, cum a fost numit de prezentatorul Andrei Giurgea, care reuneşte Festivalul Internaţional de Teatru “Grigore Vasiliu Birlic” (ediţia V-a), Festivalul „Fălticeni Folk” (ediţia a IV-a) şi secţiunile Creaţie dramatică, Arte vizuale, Film de scurt metraj şi spoturi publicitare, a avut loc luni după-amiază în Curtea interioară a Muzeului de Artă “Ion Irimescu”.

Preotul Liviu Mihăilă, preşedintele Asociaţiei “Fălticeni Cultural”, principalul organizator al manifestărilor, ne-a declarat: „Pentru că este ediţia a V-a avem cinci secţiuni, cele mai importante fiind cele deja consacrate, Festivalul de Teatru şi Festivalul <Fălticeni Folk>, care se desfăşoară pe o scenă amplasată în faţa Muzeului de Artă <Ion Irimescu>. Tot pe această scenă avem teatru pentru copii în aer liber şi proiecţii de film, începând de joi. Primul film va fi <Coana Chiriţa>, în regia lui Mircea Drăgan, la care va participa şi doamna Draga Olteanu Matei, apoi sâmbătă filmul <Reconstituirea>, în regia lui Lucian Pintilie, care va fi prezentat de actriţa Ileana Popovici, iar duminică seara, după piesa de teatru <Aici nu-i de joacă>, cu Catrinel Dumitrescu şi Victoria Cociaş, va fi o întâlnire de suflet televizată, transmisă în direct de o televiziune naţională, cu Draga Olteanu Matei, Adela Mărculescu, Dorel Vişan, care va lansa cartea <Psalmii>, Catrinel Dumitrescu, Ileana Popovici, Radu Tudor, Ovidiu Cuncea, Gheorghe Balint, Radu Ghilaş. Festivalul se va încheia cu prezentarea filmului <Doar cu buletinul la Paris>, care va fi prezentat de actorul Dorel Vişan. Festivalul are o binecuvântare culturală, cea a Ministerului Culturii, care a devenit coorganizator, festivalul fiind în sfârşit acreditat, iar ca sponsor oficial este Kaufland România”.

 

Vernisaj Radu Bercea şi lansare de carte

În prima zi a avut loc vernisajul expoziţiei “Memoria retinei gulagului românesc” a pictorului Radu Bercea. În prezentarea lucrărilor expuse, profesorul Neculai Sturzu a scos în evidenţă importanţa cunoaşterii de către cei tineri a unor aspecte din istoria poporului român care nu se învaţă la şcoală şi ar putea să treacă necunoscute dacă nu ar exista mărturii.

Tot în prima zi a avut loc lansarea unei „cărţi de mărturii-document” despre Birlic, care “va face vâlvă” pentru că foarte multe lucruri despre Birlic sunt povestite chiar de impresarul marelui actor, Gaby Michailescu, ajutat de Valentin Ajder. “Birlic, tăvălugul râsului eclatant, tordantă năvalnică, molipsitoare veselie la scenă, când la trap, când la galop…” a apărut la Editura Eikon şi prezintă aspecte din viaţa privată, viaţa din spatele scenei cu capriciile şi viciile ce-l năvăleau samavolnic pe Birlic, printre acestea numărându-se jocurile de noroc şi cursele de cai, aspecte din viaţa de pe scenă sau din faţa camerelor de filmat. La sfârşit găsim o impresionantă galerie de fotografii, cele mai multe dintre ele fiind prezentate publicului pentru prima oară. În carte se vorbeşte şi despre Grigore Vasiliu Birlic, elev la Liceul „Nicu Gane”, despre primele iubiri ale celebrului actor, mici cancanuri, dar sunt prezentate şi mici drame din viaţa sa.

Editorul cărţii, Valentin Ajder, a precizat: „Gaby Michailescu a fost o enciclopedie ambulantă, cu o memorie de elefant. Având norocul să lucrez cu el 7 ani şi jumătate, nopţile, câte 10 ore la masă, pe scaune de lemn, în care el vorbea necontenit şi eu scriam, scuturând din când în când mâna pe sub masă, să nu vadă şi să mă fac de râs că mi-a amorţit mâna, am reuşit să realizez această întoarcere la scumpul nostru neuitat Grigore Vasiliu Birlic. Gaby Michailescu nu agrea aparatele de înregistrat, accepta doar hârtie, creion şi spunea: hai să lucrăm, dacă nu lasă-mă în pace că am la ce mă gândi”.

 

Parada costumelor de teatru şi folk

Parada costumelor de teatru de la Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri” din Iaşi, spectacolele “Ţara asta ţine la tine, mă” şi “Welcome America” de Matei Vişniec, în regia lui Gheorghe Balint, au dat startul celor şapte zile de teatru la Fălticeni.

De la ora 20,00, în curtea interioară a Muzeului “Ion Irimescu” a început a IV-a ediţie a Festivalul „Fălticeni Folk”, cu un spectacol susţinut de câştigătorii ediţiilor precedente şi recitalurile lui Marius Matache şi Puiu Creţu.

Marius Matache ne-a declarat: “Am avut din nou bucuria să fiu invitat în recital la Festivalul <Fălticeni Folk>, o secţiune a Festivalului Internaţional de Creaţie şi Interpretare <Grigore Vasiliu Birlic>. A fost o premieră faptul că spectacolul a avut loc afară, în faţa Muzeului <Ion Irimescu>, într-o atmosferă superbă. Publicul a fost alături de noi, nu l-am lăsat să se plictisească împreună cu colegii de scenă, Puiu Creţu şi Cristi Mihai. Am încercat ca timp de o oră şi 45 de minute să le aducem un pic de bucurie în suflet. Suntem într-o epocă în care cultura trebuie să ajungă la oameni. Nu mai putem aştepta ca oamenii să vină la cultură, de aceea astfel de manifestări sunt bine-venite. Oamenii aşteaptă şi noi trebuie să le oferim un spectacol demn de 2015. S-au schimbat paradigmele, dacă acum 30 de ani Cenaclul <Flacăra> avea exclusivitate, acum este o concurenţă. Folkul pe care noi îl reprezentăm trebuie să concureze şi cu alte genuri, de aceea trebuie să luptăm pentru felia noastră de public”.

 

Concurs de interpretare pentru trupele de teatru participante la festival

Marţi, la Centrul Cultural “Gr.V. Birlic” a avut loc prima parte a Concursului de interpretare pentru trupele de teatru participante la festival. Primii care au urcat pe scenă au fost membrii Trupei de teatru “Altfel” a Centrului Cultural Municipal Caracal, care au prezentat piesa “Ţara lui Gufi” de Matei Vişniec, în regia lui Florin Beciu. O altă piesă impresionantă prin dramatismul expus a fost “Câmpul de luptă pentru oameni şi pământ”, un colaj după piesa “Femeia ca un câmp de luptă în războiul din Bosnia”, de Matei Vişniec, versuri ale unor poeţi români şi text adăugat de Emil Gnatenco. Piesa Teatrului Club – Tineret Iaşi, “Teatrul de la Râpa Galbenă”, a fost regizată de Emil Gnatenco. Trupa de teatru pentru copii şi tineret “Ghioceii” din Migir, raionul Hînceşti, Republica Moldova, a ridicat spectatorii în picioare şi a fost îndelung aplaudată pentru piesa “Soacra cu trei nurori”, o adaptare scenică inedită după piesa cu acelaşi nume a lui Ion Creangă şi pusă în scenă de regizorul Mihail Sârbu.

De la ora 15,00 participanţii la festival s-au întâlnit cu regizori, coregrafi şi actori la primul Atelier de teatru, de la ora 17,00 Teatrul Naţional din Kolomea - Ucraina a prezentat piesa “Anul huţulilor”, în regia lui Cebureak Dumitru, iar de la ora 20,00, în Curtea interioară a Muzeului “Ion Irimescu” a avut loc prima parte a Concursului de interpretare şi creaţie din cadrul Festivalul „Fălticeni Folk”.  

 

20 de elevi şi studenţi în finala pentru premiul de la Arte vizuale

În cadrul celei de-a V-a ediţii a Festivalului Internaţional de Creaţie şi Interpretare „Grigore Vasiliu Birlic”, pe lângă celelalte secţiuni consacrate deja, la secţiunea Arte vizuale au participat 20 de elevi şi studenţi cu desene realizate în diferite tehnici (grafică, acuarelă, ulei pe carton, acrilice). S-au remarcat elevii de la Colegiul Naţional “Nicu Gane” Fălticeni şi de la Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu” din Suceava, dar şi studenţii de la medicină, arte şi arhitectură, una dintre participante fiind studentă la Facultatea de Design and Arhitecture din Londra.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Creaţie şi Interpretare „Grigore Vasiliu Birlic”.
 Vizualizări articol: 1282 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
A V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Creaţie şi Interpretare „Grigore Vasiliu Birlic”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei