Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 iun 2015 - Anul XX, nr. 142 (5954)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Expoziţie

Radu Bercea şi „Memoria retinei gulagului românesc”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina din Gura Humorului s-a deschis sâmbătă expoziţia de pictură cu genericul „Memoria retinei gulagului românesc”, realizată de artistul plastic Radu Bercea.

 

Lucrările lui Radu Bercea reproduc secvenţe dramatice, tulburătoare din locurile de detenţie

Fost deţinut politic în perioada 1959-1964, Radu Bercea a realizat, începând cu anul 2002, un ciclu de lucrări de pictură şi grafică care ilustrează momente trăite în universul concentraţionar.

Artistul, care la vârsta de 19 ani a fost condamnat la 20 de ani muncă silnică şi 10 ani degradare civică pentru „crima de uneltire contra ordinii sociale” şi care a fost eliberat ca urmare a aplicării Decretului nr. 411/1964, a realizat mai multe expoziţii şi a publicat câteva cărţi şi albume cu această temă.

Lucrările lui Radu Bercea reproduc secvenţe dramatice, tulburătoare din locurile de detenţie şi coloniile penitenciare de muncă prin care a trecut acesta (Luciu-Giurgeni, Cireşu, Grădina, Strâmba, Salcia, Stoeneşti, Măraşu, Vaca, la „Saivane” sau pe înfricoşătorul bac „Gironde”).

Expoziţiile şi albumele lui Radu Bercea constituie o formă de revanşă care nu vizează însă răzbunarea, ci doar păstrarea memoriei sub un motto semnificativ: „Să iertăm trecutul, dar să nu-l uităm!”.

 

Moare câte puţin cine se transformă în sclavul obişnuinţei / urmând în fiecare zi aceleaşi traiectorii...”

Aşa cum a spus la deschidere prof. Manuela Andrieş, care a remarcat faptul că „expoziţia este dedicată cu precădere tinerilor” (explicând pentru tânăra generaţie termenul gulag), Radu Bercea, deşi a trecut prin experienţe dureroase, este un supravieţuitor, un om deschis, cu o aură luminoasă, care se manifestă artistic şi civic cu vitalitate. Ea şi-a subliniat aprecierea cu versurile poetului chilian Pablo Neruda, care în poezia „Cine moare” contura următorul profil al învinsului: „Moare câte puţin cine se transformă în sclavul obişnuinţei / urmând în fiecare zi aceleaşi traiectorii / cine nu-şi schimbă existenţa / cine nu riscă să construiască ceva nou / cine nu vorbeşte cu oamenii pe care nu-i cunoaşte”.

La rândul său, Marius Ursaciuc, primarul oraşului Gura Humorului, care a mărturisit că Radu Bercea este un om pe care-l preţuieşte pentru că „demonstrează că suferinţa te poate face mai bun”, a  îndemnat tinerii „să vină să vadă şi să audă ceea ce s-a întâmplat, pentru ca astfel de lucruri să nu se mai repete niciodată”.

 

O expoziţie care ne introduce într-o „zonă marcată de culoarea roşie”

Referindu-se la expoziţie, prorectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, prof. univ. dr. Ştefan Purici, a spus că aceasta ne introduce într-o „zonă marcată de culoarea roşie” (roşul şi negrul fiind cele două culori cu care au fost realizate lucrările), roşul comunismului şi al terorii. „Radu Becea - a subliniat el - un tânăr care visa şi care a fost transformat într-un duşman al poporului, a suportat regimul de detenţie şi a supravieţuit păstrându-şi memoria intactă”.

Prof. Gheorghe Solcan, care a remarcat faptul că Radu Bercea este cetăţean de onoare al oraşului Gura Humorului, dar şi al altor localităţi (Rion Negro - Brazilia, Ostriţa - Ucraina), a accentuat că acesta „a reprezentat ţara cu mândrie prin lucrările sale pe care le-a expus în Europa şi în lume”.

„Când pune mâna pe creion sau penel - a spus el - Radu Bercea parcă devine alt om, îi vezi bucuria în ochi, îi vezi mâna sigură care după câteva momente de gândire dezmiardă cartonul, pânza sau hârtia, şi imediat, de pe şevalet, ca-ntr-o oglindă, se reflectă spre noi seninătatea, bunătatea şi dragostea pentru oameni şi pentru tot ceea ce a făcut în chip atât de desăvârşit Dumnezeu”.

*

Ca întotdeauna, Radu Bercea, scump la vorbă, şi-a lăsat lucrările să vorbească în locul lui. El le-a mulţumit tuturor celor care i-au fost alături, printre care s-au aflat şi membrii Grupului artistic „Domino”, grup din care face parte şi el, împreună cu care, în ziua vernisajului, plin de vigoare la vârsta-i septuagenară, a colindat de dimineaţa şi până la ora prânzului prin Gura Humorului, în căutarea unor subiecte pentru o viitoare expoziţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Radu Bercea şi „Memoria retinei gulagului românesc”.
 Vizualizări articol: 1192 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Radu Bercea şi „Memoria retinei gulagului românesc”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Lichior de leac din nucă verde, ca la Mănăstirea Dintr-un Lemn Pe sub deal, pe sub pădure... mergem nu după mure, ci, de data asta, după nuci verzi. E anotimpul lor, şi, cel puţin în Subcarpaţi, mirosul de iod împrospătează aerul şi-l face tare şi bun pentru plămâni. E și vremea... Citeşte