Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 ian 2015 - Anul XX, nr. 22 (5834)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Aprobare

În comuna-muzeu Ciocăneşti se va ridica un monument al Sfântului Voievod Ştefan cel Mare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Consiliul Local al comunei-muzeu Ciocăneşti (Satul Cultural al României 2014) a aprobat marţi propunerea primarului Radu Ciocan de a ridica în comună un monument al Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, cel care, aşa cum spune legenda, a marcat locul altarului bisericii Mănăstirii Putna cu o săgeată aurită cu aur din Bistriţa Aurie, făcută de meşterii ciocănari („ciocănarii de arme”, de la care vine numele comunei).

 

Realizarea unei lucrări monumentale care să sporească prestigiul comunei

Cu câteva zile în urmă, primarul Radu Ciocan s-a întâlnit la Suceava cu sculptorul Mircea Dăneasă, care lucrează la un monument al Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, ce va fi amplasat în faţa Catedralei „Naşterea Maicii Domnului” din Gura Humorului.

Cu gândul de a împlini o mai veche dorinţă a consătenilor săi, care au vrut să ridice în comună un monument al lui Ştefan cel Mare în 2004 (anul comemorării semimilenare a voievodului canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 1992), primarul Radu Ciocan i-a propus sculptorului sucevean realizarea unei lucrări monumentale care, împreună cu celelalte obiective care conturează specificul comunei (caracterul unitar şi unic în ţară prin motivele tradiţionale de pe faţadele caselor gospodarilor, casele-muzeu, prima ludotecă din Bucovina...), să sporească prestigiul comunei.

 

Monumentul va fi amplasat pe platoul din apropierea Casei de Cultură „Florin Gheucă”

Sculptorul Mircea Dăneasă, care are o veche şi constantă preocupare pentru reprezentarea monumentală a lui Ştefan cel Mare (artistul propunea, cu câţiva ani în urmă, un proiect de monument care putea fi îmbrăţişat de toată lumea creştină - „Athleta Christi”/„Atletul lui Hristos”, aşa cum l-a numit Papa Sixt al IV-lea pe voievodul moldav), i-a arătat primarului din Ciocăneşti o serie de schiţe, pe care i le-a pus la dispoziţie pentru a le prezenta în şedinţa de consiliu local.

Monumentul (detaliile tehnice vor fi stabilite mai târziu) va avea ca loc de amplasament platoul amenajat anul trecut în imediata apropiere a Casei de Cultură „Florin Gheucă”.

Platoul pavat, pe o suprafaţă de peste 4.000 mp (în centrul căruia, în această iarnă, s-a aflat un brad de Crăciun cu înălţimea de 10 m), are deschidere la stradă şi oferă condiţii pentru desfăşurarea manifestărilor publice.

 

Radu Ciocan:„S-a aprobat de principiu investiţia, dar trebuie să renunţăm la termenul de 15 august din acest an”

Primarul Radu Ciocan şi-ar fi dorit ridicarea monumentului până la data de 15 august a.c., când la Ciocăneşti se sărbătoreşte hramul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” şi se desfăşoară ample manifestări cu prilejul organizării „Săptămânii plutăritului” şi a Festivalului Naţional al Păstrăvului. În şedinţa Consiliului Local (în care nu a existat nici o împotrivire la propunerea de ridicare a monumentului), analiza s-a încheiat cu concluzia că lucrarea nu poate fi finanţată anul acesta, întrucât există o serie de proiecte în derulare (modernizarea unor drumuri forestiere, reparaţii la infrastructura afectată de inundaţii) care trebuie finalizate.

Aşa că, după cum ne-a spus primarul Radu Ciocan, „prin hotărârea Consiliului Local s-a aprobat de principiu investiţia, dar trebuie să renunţăm la termenul de 15 august din acest an întrucât nu avem de unde aloca suma necesară pentru finanţarea acestui proiect. Vom vedea care va fi situaţia la rectificarea bugetară din luna august, dar, mai sigur, vom realiza acest monument anul viitor”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În comuna-muzeu Ciocăneşti se va ridica un monument al Sfântului Voievod Ştefan cel Mare.
 Vizualizări articol: 1279 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
În comuna-muzeu Ciocăneşti se va ridica un monument al Sfântului Voievod Ştefan cel Mare3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Potârnichi boierești Ai trebuință de: potârnichi (câte două de fiecare mesean), curățate de pene, puf și măruntaie și pârlite, ulei de măsline, unt, câțiva căței de usturoi, rozmarin, dafin, măghiran, boia de ardei iute, boia de ardei dulce,... Citeşte