Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 ian 2015 - Anul XX, nr. 4 (5816)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Lansare de carte

„În custodia timpului real” şi „Tâlcuitorul de semne”, la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aula Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” din municipiul Suceava a găzduit miercuri, în ziua de prăznuire a Soborului Sf. Ioan Botezătorul, evenimentul lansării volumelor de versuri „În custodia timpului real”, de Octavian Nestor, şi „Tâlcuitorul de semne”, carte semnată de poetul Ion Cozmei şi de fiul acestuia, Victor Alexandru Cozmei.

 

Un „claustropitec”, „un poet în toată puterea cuvântului”

Dacă pentru Octavian Nestor volumul de versuri „În custodia timpului real” reprezintă, aşa cum a remarcat profesorul şi poetul Lucian Ioniţă, „confirmarea deplină a unei voci poetice mature”, pentru Ion Cozmei „Tâlcuitorul de semne” este (aşa cum spus chiar autorul cu câteva zile în urmă, la lansarea de la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”) cea mai bună carte a sa.

Octavian Nestor, care „construieşte fiecare poem ca un scenariu iniţiatic”, invită cititorul „într-o călătorie mirifică în sufletul său”.

Coperta cărţii, realizată de graficianul Mihai Pânzaru PIM, constituie „o provocare”, iar ilustraţiile de interior sunt reuşite „exerciţii de imaginaţie”.

Prezent la eveniment, Mihai Pânzaru PIM a avut o intervenţie despre cum se ilustrează o carte, accentuând faptul că „graficianul nu se substituie poetului”, ci „subliniază” prin desenele sale construcţia lirică a acestuia.

Definindu-se într-una din poeziile sale ca un „claustropitec”, Octavian Nestor, care a citit câteva poeme din carte, dar şi câteva poezii pregătite pentru cartea care va urma, a mărturisit că „sunt mai prezent în următorul volum decât în acesta, pe care l-am isprăvit”.

Ion Cozmei, care este prefaţatorul cărţii„În custodia timpului real”,l-a prezentat pe Octavian Nestor ca fiind „un poet în toată puterea cuvântului”, autorul unui „volum care trebuie citit cu atenţie şi decodificat”.

 

„O conştiinţă gravă, adeseori tensionată”, cu o „viziune panteistă”

Cartea lui Ion Cozmei „Tâlcuitorul de semne” (ediţia a II-a, revăzută şi adăugită prin contribuţia fiului său, Victor Alexandru Cozmei), are prefaţa scrisă de regretatul academician Constantin Ciopraga, iar postfaţa este semnată de scriitorul şi criticul literar Ioan Holban.

Jurnalistul Adrian Popovici a citit în faţa auditoriului prefaţa cărţii, iar Ion Cozmei a arătat participanţilor la eveniment documentul olograf cu titlul „Cuvânt despre tâlcuitor”, din care reiese că „poetul deţinător de chei magice” este „o conştiinţă gravă, adeseori tensionată”, cu o „viziune panteistă”.

Cei doi autori, care l-au avut profesor pe Constantin Ciopraga, au evocat apoi figura acestuia, amintindu-şi întâmplări din anii de studenţie, când s-au confruntat cu „exigenţa exagerată” a distinsului dascăl.

Dar, ca să închei cu un vers din poemele lui Octavian Nestor, „toate sunt vorbe până la literatură”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „În custodia timpului real” şi „Tâlcuitorul de semne”, la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”.
 Vizualizări articol: 1371 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
„În custodia timpului real” şi „Tâlcuitorul de semne”, la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei